No Bassaran: dag 1

Nieuws, gepost door: Door Keybordwarrior op 20/07/2024 07:12:30

Wanneer: 20/07/2024 - 10:56

Meer dan 10.000 mensen zijn neergestreken bij het ‘waterdorp ‘ bij Melle (Deux-Sèvres).
Ze zijn van allerlei kanten gekomen, vaak in konvooi van auto’s en fietsen. Onderweg zijn hier en daar groepen tegengehouden door de politie, en ook zijn er meldingen van incidenten onderweg met fascisten.



Meer dan 10.000 mensen zijn neergestreken bij het ‘waterdorp ‘ bij Melle (Deux-Sèvres).

Ze zijn van allerlei kanten gekomen, vaak in konvooi van auto’s en fietsen. Onderweg zijn hier en daar groepen tegengehouden door de politie, en ook zijn er meldingen van incidenten onderweg met fascisten.

(Wordt aangevuld/ vertalingen volgen)

Lokale autoriteiten hebben alles verboden maar daar trekt niemand zich wat van aan.

Politie te paard en met crossbrommers probeert groepen die via de velden naar het kamp lopen tegen te houden. Gisteren, vrijdag, werd dat onder andere met traangas gedaan, waardoor een roggeveld in brand vloog. Ondanks deze ‘tactiek van verschroeide aarde’ is de stemming goed.

Het kamp is overvol, zoveel mensen zijn er aangekomen en daarom zijn er nieuwe in de buurt in oprichting.

Vrijdag lukte het een groep van 600 fietsers om bij een van de grootste eierproducenten van het land te komen, waar massaal kippen worden mishandeld. Ze zijn grootgebruikers van water. Met vliegers werden waterkers in de bassins gedropt. Het idee is dat die plant zich snel vermenigvuldigt en vervolgens de pompen verstopt waarmee water uit het bassin naar de eier'fabriek’ wordt gepompt.

Een grote demonstratie vindt nu (zaterdag) ook plaats in de naburige havenstad La Rochelle, waar via verschillende ‘muziekvingers’ opgetrokken wordt naar een graanmultinational. De haven is een van de grootste graanhavens van Frankrijk. De actie is een grote verrassing voor de politie, die had verwacht dat de massa’s naar een van de bassins zouden trekken.

De inzet is de strijd tegen de agro-industriële ‘megabassins’voor water dat dient voor de grote graanboeren. Ze vullen de bassins (een is zelfs 18 ha groot) door grondwater op te pompen, terwijl de droogte door klimaatverandering al groot is. Het water is vervolgens alleen voor de grote boeren beschikbaar. Daarom is de linkse boerenbond Confederation Paysanne ook sterk betrokken bij de protesten.

https://reporterre.net/Des-militants-antibassines-agresses-en-route-vers...

Zie een verslag op reporterre https://reporterre.net/Fouilles-lacrymos-et-incendie-une-manifestation-m...

Volg al het nieuws hier:

https://t.me/s/STOPmegabassines

https://linktr.ee/stopmegabassines2024

https://contre-attaque.net/

(Eerder in het Nederlands: https://www.globalinfo.nl/nieuws/no-bassaran-massale-actie-16-21-juli-bi...)



Wie: 
nn

Persbericht Les Soulevements de La Terre dag 1

Persbericht - 10.000 mensen overwinnen een politieblokkade, trekkenb op naar een coöperatie die verantwoordelijk is voor de waterroof en ontwapenen een megabekken met kroos.
https://lessoulevementsdelaterre.org/en-eu/blog/communique---10-000-pers...

?￰゚モᆪ Tot ziens op zaterdag 20/07 in La Rochelle, om 10u Parc Charruyer! voor de tweede grote actiedag, om de bevoorradingsketen te bezoeken en de haven van La Pallice te blokkeren.?￰゚モᆪ

Op zaterdagochtend wordt er in La Rochelle een persbriefing gehouden voor het begin van de demonstratie - 9.30 uur voor de grote klok!

Op 19 juli, ondanks opnieuw een agressieve politieaanwezigheid en een demonstratieverbod, slaagden 600 fietsers erin om aan de voet te komen van de megabassins van de agroindustriegigant Pampr'oeuf om ze op magische wijze te ontwapenen met eendenkroos.

Ondertussen trokken 10.000 mensen op naar Cérience, een dochteronderneming van de mega-coöperatie Terrena, een van de belangrijkste promotors van megabassins in de regio Poitou, voordat de gendarmerie opzettelijk tarwevelden in brand stak.

Vanaf het begin van de dag waren de gendarmeriekorpsen heel duidelijk: verhinder elke betoging en doe alles om wanorde te veroorzaken. Vanaf het ochtendgloren probeerde de politie door middel van blokkades, inzet van traangas en systematische controles te voorkomen dat de optochten het dorp verlieten en vervolgens samenkwamen. Maar de mars ging door. Vanmiddag gaven de gendarmes er de voorkeur aan om grote hoeveelheden traangas af te vuren in het midden van droge tarwevelden... wat een onvermijdelijke en gevaarlijke brand veroorzaakte. Gerald Darmanin heeft letterlijk gekozen voor een politiek van verschroeide aarde! In plaats van de waterverdedigers, die aan het demonstreren waren op de agro-industriële vlakte in de woestijn, door te laten.

Vastbesloten om zich niet door de gendarmes te laten mishandelen zoals vorig jaar in Sainte-Soline, gebruikten de betogers talrijke listen om de confrontatie niet te laten escaleren en toch hun doel te bereiken. Rond 14.00 uur verzamelden zich uiteindelijk 10.000 mensen op de Pré sec in Migné-Auxances, waar het waterkonvooi afgelopen augustus een tussenstop had gemaakt. Na een picknick met fanfare en toespraken ging de menigte op weg naar de Cerience fabriek, de zaad-dochteronderneming van Terrena. Deze agro-industriële groep is een van de belangrijkste promotors van de megabekkens van de Poitou. Het is de belangrijkste contactpersoon voor de prefectuur Vienne en vertegenwoordigt het agoindustrieel gebruik van water.

We wilden een ontbindingsverklaring indienen als reactie op het bord met de bouwvergunning dat onlangs is geplaatst voor het Bassine de Saint-Sauvant. De boodschap is duidelijk: in de Vienne, Deux-Sèvres en elders zijn we niet van plan om ook maar één megabassin ongehinderd door te laten gaan. We zullen de strijd blijven aangaan met de grote bedrijven die water inpikken en speculeren met de vruchten van de landbouw ten koste van de boeren. Geconfronteerd met de muren van vuur die de ordestrijdkrachten hebben opgetrokken, hebben we besloten ons terug te trekken om onszelf niet in gevaar te brengen en de energie te behouden van degenen die zich verzetten. Er staat ons een grote demonstratie te wachten op zaterdag 20 juli, bij de agro-industriële haventerminal van La Pallice. Vandaag zijn we erin geslaagd om onze fundamentele vrijheid om te demonstreren te laten respecteren, tegen een achtergrond van massale repressie. Dit geeft ons de kracht om morgen de strijd voor het water in La Rochelle voort te zetten!

Tegelijkertijd arriveerde een 600-koppige stoet fietsers aan de voet van twee megabassins die gewijd zijn aan de pluimveefabrieken van de Pampr'oeuf-groep. Ze plantten 3 vogelverschrikkers om de dreiging van nieuwe bassins af te wenden. Om de tweede bassin van de groep te ontwapenen, gebruikten de demonstranten, vergezeld door Naturalistes des Terres, vliegers geladen met een verrassingspakket. Deze vlogen over de krater onder de neuzen van de gendarmes die het complex bewaakten en lieten eendenkroos in het bekken vallen - een natuurlijk antibassin wapen in een moment van jubel. Het kroos ontwikkelt zich vervolgens in het stilstaande water in het bassin, waardoor de pompen en leidingen verstopt raken en niet langer water kan oppotten! Nu ze een bassin hebben bereikt, belichaamt het kroos de mogelijkheid van wraak door de moerasbewoners tegen het graaien van water.

Zie voor meer informatie het persbericht van Naturalistes des Terres

Pampr'oeuf produceert 850 miljoen legbatterijeieren per jaar en is met 15% van de markt de grootste industrieel van Frankrijk. Deze kolos is de afgelopen jaren meerdere keren in het nieuws geweest, toen de vereniging L214 in december 2021 met een drone infiltreerde in een van haar boerderijen in Pamproux en melding maakte van wreedheden en geweld. Er werd een klacht ingediend wegens "mishandeling" en "wreedheden". Meer recentelijk heeft de slachting van 285.000 legkippen opgesloten in gebouwen een macaber Frans record gevestigd na een geval van vogelgriep in 2023.

link naar onderzoek van L214

De 2 mega pluimveebedrijven waar we het vandaag over hebben zijn eigendom van de familie NERAULT, eigenaars van zes pluimveebedrijven met een gezamenlijke omzet van meer dan 15 miljoen euro. De familie is momenteel bezig met de verkoop van Pampr'oeuf aan de mega-coöperatie Terrena. Deze groep aanpakken betekent de landbouwbourgeoisie aanvallen die al te lang het water in deze particuliere megabekkens monopoliseert. Het betekent ook onthullen dat deze megabekkens, die al 16 jaar in gebruik zijn, de ergste industriële, intensieve en schadelijke productiemethoden aanmoedigen, ver van de beloften van een zogenaamde verandering van het landbouwmodel.

De demonstranten komen vanavond weer samen in het waterdorp, waar gisteren al 8000 mensen aanwezig waren. Morgenochtend zijn we allemaal in La Rochelle voor de tweede grote actiedag, om de bevoorradingsketen aan te pakken en de haven van La Pallice te blokkeren. Verzamelen bij Parc Charruyer om 10 uur. Ze zullen wijzen op het verband tussen de uitbreiding van de haven van La Rochelle en de bouw van megabekkens, maar ook op de rol van megacoöperaties in de onderwerping van boeren, de voortdurende degradatie van land en water en de speculatieve wurggreep op de landbouwexport.

Rendez Vous om 10 uur in Parc Charruyer, met een carnavalssfeer!

Zelfs vandaag de dag groeit de anti-bassinsbeweging in aantal en vindingrijkheid, tot het moratorium en het einde van de mega-bassins.

Foto: 


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech