Niet nog meer wapens voor de politie

Hier kun je discussieren over Niet nog meer wapens voor de politie .
De politie is in de afgelopen jaren meermaals met nieuwe gadgets uitgerust. Een agent op straat ziet er inmiddels uit als een kerstboom, behangen met taser, peperspray, pistool, handboeien, C2000 apparatuur, handschoenen, notitieblok en niet te vergeten de ouderwetse pen. Het effect op mij is dat ik ze juist minder serieus kan nemen en ik zou nog altijd graag een sprintje met een agent trekken nadat ik iets stouts heb gedaan. De ME rijdt in nieuwe wagens, loopt in nieuwe uniformen die nog nooit een spettertje verf over zich heen hebben gekregen. En niet te vergeten alle mogelijkheden die erbij zijn gekomen om informatie over ons als burgers te verzamelen, op te slaan en nimmer nooit te wissen.

De grote politiechef van Amsterdam, Frank Pauw, zegt dat er nieuwe wapens nodig zijn omdat de politie zich met relschoppers geconfronteerd ziet en de ME-commandanten naar meer bewapening vragen. Waar vragen ze om? Vliegen ons binnenkort ook al rubberen kogels om de oren of gaat de politie granaten inzetten om demonstranten te desoriënteren?

In mijn ervaring als activist heb ik maar één organisatie als continue factor van escalatie meegemaakt. Ik heb veel politiegeweld gezien op heel kleine vergrijpen. De laatste ADEV was een paradevoorbeeld. Er werden mensen opgepakt om helemaal niks, totdat men terug begon te vechten. Wat mij betreft terecht, je kan geweld niet blijven accepteren, zeker niet als het vanuit de overheid wordt ingezet. De politie bezit al zoveel geweldsmiddelen om een situatie naar zijn hand te zetten, met nieuwe wapens zal dit gedrag niet minder worden. De politie is er vooral ook om zichzelf te beschermen, dat is de basis voor het verzoek om nieuwe wapens. Maar wie beschermt ons als demonstrant tegen de politie? En wie gaat straks de politie tot de orde roepen, wanneer het gebruik van die wapens (volgens de wet) onterecht bleek? De politie is namelijk een behoorlijk kleinzerige organisatie, ondanks het geweldsmonopolie. Ze doen me vaak aan de gelikte voetballers denken die kreunend op de grond liggen om een penalty te versieren. Het gaat ze er vooral om dat hun gezag wordt geaccepteerd en zo nodig zetten ze dat met geweld door. Ik heb nog nooit excuses van ze gehoord wanneer je onterecht bent opgepakt, in elkaar geslagen of voor het verstoren van onze Demo. Hoeveel gewonden zijn er altijd aan de kant van de demonstranten en hoe weinig aan de kant van de politie?

Frank Pauw is ook bang dat de politie niet meer als een neutrale factor in deze samenleving wordt gezien. Je vraag je af in welke ivoren toren deze politiechef zit. Iedereen weet dat de politie een nogal patriarchale, weinig diverse en soms ronduit racistische organisatie is. Aanschouwelijke hoogtepunten van de afgelopen jaren waren de agenten in burger, verkleed als zwarte pieten en de escalaties die zij tijdens de KOZP-demonstraties provoceerden. Boeren en biblebelt-jongeren kunnen rustig hun gang gaan, maar als er feestende Marokkaanse supporters vuurwerk afsteken dan is er sprake van een “onacceptabele situatie" en wordt er een noodbevel afgegeven. Ik vraag me af: wat was er onacceptabel? De uitgebrande auto is natuurlijk het eerste antwoord op deze vraag. Ik zie echter een uitgebrande deelauto van één of een ander bedrijf en niet de auto van de buurman. Ik heb het idee dat de gasten die dat deden wel degelijk wisten welk doel ze kozen en dat het dus wel snor zit met de sociale controle in de wijk. Deze uitgebrande auto lijkt vervolgens de aanleiding om er overal maar gelijk flink bovenop te zitten. Met nieuw politieoptreden en dus escalatie tot gevolg. Is dat niet anders op te lossen dan met linies ME die de buurt afzetten? Komt het woord de-escalatie nog wel voor in het politiehandboek? Hoe zouden nieuwe wapens in deze situaties gebruikt worden? En waarom neemt de NOS altijd alleen de tweets en persberichten van de politie over (waarschijnlijk omdat de NOS zelf een te patriarchale en te weinig diverse organisatie is om een inkijkje in de Marokkaanse feestvreugde te vinden)? Als ik naar de ervaringen van ADEV kijk, dan is er minder aan de hand dan dat het lijkt. Wel is er een stigma rond een hele bevolkingsgroep weer lekker opgeklopt. De politie is altijd ook een politieke factor. Zij hebben de macht en de infrastructuur om politiek, beleid en opinie te beïnvloeden, zie hoe ze de discussie rond zwarte piet van het begin af aan op scherp hebben gezet. Het is opvallend dat het geweldsmonopolie bij gestigmatiseerde groepen zoals Marokkanen of krakers wel heel makkelijk wordt toegepast en dat bijvoorbeeld in Staphorst de ME niet wordt ingezet, terwijl deze wel ter plaatse was.

Nee, nieuwe wapens voor de politie is een uitermate slecht idee. De politie moet beteugeld en kritisch benaderd worden, zeker niet een carte blanche krijgen. Een overheid die gerespecteerd wil worden moet haar pitbull strak aan de lijn houden en soms bestraffend toespreken. Los laten lopen zou fataal zijn.


Comment was hidden

Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels. Arme.

Ben ik met je eens NN. Zie

Ben ik met je eens NN.
Zie met gemengde gevoelens toe hoe de politie
steeds meer het geweldsmonopolie naar zich toetrekt.
Ook de voordurende ontwikkelingen op wapengebied bij de politie
is een bron van wantrouwen.
Als mensen zich straks daardoor zo in het nauw gedreven voelen ,
gaan ze zichzelf bewapenen .
We zitten dan in een negatieve bewapenings spiraal wat tot grote escalatie kan leiden.
Zorgelijk die bewapenings wedloop van de politie!

In NL gebeurd 10 jaar later

In NL gebeurd 10 jaar later wat al eerder in de VS gebeurde ? Is er een wapenwedloop tussen politie en figuren beroepscriminelenj terroristen die beschikken over autom wapens anti tank wapens en dergelijke ? Dan kan er worden gesteld dat als die situatie zich voor doet figuren die met autm wapens schietnd zich door een stad bewegen er gepast word gereaqgeerd door politie en dat er bij ongewapende vreedzame demonstranten ongewapende politie aanwezig is. Ik vind dat de politie die dagelijks op straat is geen vuurwapen zou moeten dragen ook geen taser. De taser is dodeljk voor mensen met een hart ziekte immers is mijn indruk. Daar bij hoe ga je om met een psychiatrische die een gevaar is voor zich zelf en anderen bijv gewapend met een mes of pijl en boog die zo juist de buurvrouw heeft vermoord ? Lastige vraag. Of de jongere gespierd sterk die onder invloed is van drugs en drank en amok maakt er al een aantal tegen de strat heeft geslagen ? Ik vind dat die NN terecht vragen steld maar hij zij maakt het ook wat simplistisch. Ps het waren geen Marrokanen op Mercator plein enzv. maar Nederlandse jongeren dwz met de Nederlandse nationaliteit denk ik. Dat die met vlaggen zwaaien van een N Afrikaans land een aantal ze zouden niet kunnen wonen in Marrokko daar heersen toch wat andere normen mn bij de politie en justitie. Het moet geen taboe zijn bij Links om te benoemen dat bij die feestvierders figuren rond liepen met kwade bedoelingen. Een auto in brand is fout van wie die dan ook is. Ik vraag me af de mensen die uitkijken op dat kruispunt Mercator plein en straten daar om heen en Mollukken straat in Amsterdam wonen hoe hebben die geslapen moet toch veel stress geven.
Ik heb zelf vlak achter dat kruispunt Molukken straat Amsterdam Indische buurt gewoond. Ongeveer 19 jaar geleden. Het was er toen afschuwelijk . Heeft iemand me ooit gevraagd hoe ervaar je het wonen in deze straat Indische buurt en wil je meebeslissen over de gang van zaken in de buurt. Nee het was rot op min of meer . De buurtjes deugde niet om het voorzichtig te stellen geen Marrokkanen trowuwens. Dus thuis ook niet veilig. Dan de toestanden op straat moord vaak. Ook junks ik keek er op uit van uit mijn keuken raam.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech