Wanneer: 10/02/2022 - 14:37
De rechtse stalker Bart Droog blijkt behalve jarenlang verbeten stalker en querulant nu ook plagiaatpleger. Dat staat sinds vandaag op zijn Wikipedia-pagina. Het werd al eerder gemeld door de literaire website Tzum uit Droogs eigen provincie, Groningen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_FM_Droog
Droogs plagiaat, zo ontdekte Tzum, heeft te maken met de zg. 'Nederlandse poëzie encyclopedie', die Droog zegt samen te stellen. Hij 'leende' daarvoor volgens Tzum materiaal van de Koniklijke Bibliotheek.
https://web.archive.org/web/20220209171646/https://www.tzum.info/2013/06...
Verder voerde Droog de afgelopen vier jaar een hetze met zeer persoonlijke en verbeten aanvallen op auteurs, met name Ad van Liempt en de laatste twee jaar vooral op de antifascist en columnist Arthur Graaff. Daarvoor misbruikte Droog meestal Indymedia en Reporters Online. Hij verklaarde openlijk dat zijn doel was Graaff, sinds 1967 actief als journalist en later als schrijver, het zwijgen op te leggen. Graaff werkte o.m. voor de Volkskrant, Het Parool, HP/deTijd, the Financial Times, als uitgever in Warschau en als correspondent voor Poolse bladen. Hij was ook acht jaar hoofdredacteur van een dagelijkse website over WO-II, Nieuws-WO2. https://web.archive.org/web/20151019020050/http://nieuwswo2.tk/
Graaff was ook lid van het bestuur van de NVJ en als bestrijder van auteursrechtschendingen en mede-oprichter van de Freelancers Associatie, samen met o.m. Max Pam, schrijver Nicolaas Matsier en schaakgrootmeester Hans Ree. Hij schreef vijf boeken, zoals 'Rembrandt voor Dummies' (2de druk, samen met dr M. Roscam Abbing).
https://nl.wikisage.org/wiki/Freelancers_Associatie
Ook lukte het Droog ruzie te krijgen met schrijver, tv-persoonlijkheid en NRC-columnist Gerrit Komrij, die Droog onophoudelijke gestook aan de kaak stelde. Droog raakte ook verwikkeld in een smaadproces rond de dood van een kraker, dat vorig jaar uitliep op ontslag van rechtsvervolging - iets anders dan vrijspraak.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bart_FM_Droog
Vier jaar terug viel Droog schrijver Ad van Liempt aan - in eerste instantie terecht vanwege diens vreemde aanbeveling van een verdraaiend boek van Isabelle van Boetzelaar over haar zeer foute vader. Van Liempt maakte daarvoor zijn excuses. Droog bleef echter op Van Liempt jagen wegens vermeende onzorgvuldigheden in diens dissertatie over de SS'er en Westerbork-directeur Gemmeker. De universiteit van Groningen zowel als een landelijk beroepsorgaan wezen die klachten af.
Daarop startte Droog een hetze tegen de antifascist Arthur Graaff. Droog heeft in twee jaar ruim 50 negatieve artikelen en reacties over hem gepubliceerd. Graaff, zoon van een gedecoreerd verzetsman, was sinds 2014 actief in de AFVN-BvA en breikte dat bijv. in kamp Amersfoort géén herdenking zou plaatsvinden van SS-bewonderaar Armando. En dat de jarenlange holocaustontkenning op de enorme SS-begraafplaats Ysselsteyn (Venray) afgelopen november stopte, o.m. met steun van o.m. opperrabbijn Jacobs. Droog had daar zware kritiek op en noemde de opperrabbijn 'idioot' en Graaff 'gek en gestoord'. Droog publiceerde ook zonder toestemming gegevens van Graaffs broer en zuster, opa's en oma's en zelfs van zijn overleden babyzusje. https://www.droog-mag.nl/2020/ag/Kwartierstaat-van-Arthur-Graaff.pdf
Droog blijkt ook niet standvastig in zijn meningen. In een mail van drie jaar terug over de handel in nazi- en holocaustspullen noemde Droog die 'walgelijk'. Aanleiding was een item in het tv-programma Kassa daarover, in augustus, aangekaart door Graaff. Kassa wijdde een lang item aan een nazibeurs in Houten, waarop het Centr. Joods Overleg en het CIDI aangifte tegen die beurs deden wegens aanzetten tot discrminatie. Droog begon toen echter opeens de nazibeurs en -handel te prijzen. Graaff en de AFVN verwijten Droog 'huichelarij'.
https://www.indymedia.nl/node/51361
Graaff heeft aangifte tegen Droog gedaan van stalking, smaad en laster.
Op 21 maart 1997 meldde 'De Journalist' dat ik gekozen was als bestuurslid van de sectie Freelance.
Driedubbel geplaatst aanvulling verwijderd. Het heeft overigens weinig zin om artikelen die in de Ruis staan aan te vullen.