Studie erkent rol actievoerders bij stoppen naziverering op nazibegraafplaats Ysselsteyn

Ruis, gepost door: jnnuva op 23/03/2022 03:03:41

Wanneer: 23/03/2022 - 15:10

AMSTERDAM, 23 maart 2022 - Een nieuwe studie erkent de rol van activist Arthur Graaff en andere antifascisten bij het stoppen met de officiële naziverering op de nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray). De nazibegraafplaats is de grootste in zijn soort in West-Europa. Er liggen 31.000 nazisoldaten, van wie 3.000 SS'ers en honderden zware Nederlanders verraders. De meesten waren medplichtig aan de holocaust.

De studie van de Universiteit van Amsterdam is de masterscriptie van historicus drs. Sjoerd van Hoenselaar, die zelf uit Venray komt, waar Ysselsteyn ligt. Jaarlijks ging de Duitse ambassadeur daar kransen en bloemen leggen, maar dat is vorig jaar gestopt, na o.m. een petitie van Graaff c.s. https://herdenknazisniet.petities.nl/.

De studie vermeldt ook de omstreden rol van de gemeente, die de kritiek van Graaff c.s. bleef afwijzen. De toenmalige burgemeester Winants, de raad en wethouders wilden unaniem doorgaan met de verering van nazi's, net als een PvdA-raadslid, dochter van de beheerder van Ysselsteyn. Zelfs toen Graaffs actie uit Israël, Frankrijk en ook nog van het bestuur van kamp Dachau steun kreeg. B&W van Venray zijn na een schandaal over integriteit tussentijds afgetreden.

Graaff en ook de AFVN-BvA voerden vanaf 2013 actie tegen het jaarlijks verering van de vele honderden oorlogsmisdadigers en medeplichtigen aan de holocaust op Ysselsteyn. Die plechtigheid omvatte een toespraak van de Duitse ambassadeur en het leggen van bloemen en kransen, en saluten van militairen. Uiteindelijk zwichtte de nieuwste Duitse ambassadeur nadat ook de Nederlandse opperrabbijn Jacobs zich achter de actie had geschaard.

Onder de oorlogsmisdadigers op Ysselsteyn is bijv. de SS'er die Anne Frank en haar familie liet deporteren, Julius Dettmann. Ook liggen er zware nazibeulen die vele honderden Nederlanders hebben gefolterd en geëxecuteerd, zoals de verzetsstrijdster Esmée van Eeghen. Ook ligt er bijv. de politiecommissaris van Nijmegen in oorlogstijd, Helmondenaar Anton van Dijk, die zelf meeging bij Jodenrazzia's en die door een verzetsaanslag omkwam. Of de Bossche mensenjager Piet van Bussel (uit Veghel), ook doodgeschoten. Ook ligt er de eerste vrijwillige Nederlandse SS'er, Willem Heubel uit Hilversum.

Of de gemeente vasthoudt aan een herdenking op Ysselsteyn op 4 mei, is onduidelijk. Net als de herdenking door de Bundeswehr waarvan de Vierdaagse-deelnemers jaarlijks in de zomer op Ysselsteyn ook kransen gingen leggen.

Graaff heeft in februari 2022 opgezegd als lid van de AFVN-BvA, nadat deze steun aan Poetin uitsprak.Wie: 
Fred

Al jaren doen wij onderzoek op Ysselsteyn.
Zie onze bevindingen op:
https://www.findagrave.com/cemetery/2346270/deutscher-soldatenfriedhof-y...
Ook hebben wij ons met hand en tand verzet tegen een horeca in het nieuwe bezoekerscentrum.
Gemeente Venray gaf een vergunning af voor een "Educatieve en Toeristische taakstelling" M.a.w. geld verdienen over de doden.
Ook een buitenterras is aanwezig. Lekker met een biertje in het zonnetje zitten op een tiental meters van deze immense dodenakker.
Zie in Margraten hoe het ook kan.
Wel een educatief centrum,maar geen horeca, en compleet betaalt door de USA.

Fred (Find-A-Grave volunteer)


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech