[Den Haag] Agitatie rond Gorillas “warenhuizen”

Nieuws, gepost door: nn op 11/12/2021 12:01:49

Wanneer: 11/12/2021 - 13:48

De afgelopen tijd heeft er in Den Haag, net als in andere steden, wat agitatie plaatsgevonden rondom de warenhuizen, of zogenaamde “dark store’s”, van de boodschappenbezorg start-up Gorillas. Onlangs vestigde het bedrijf hun internationale hoofdkantoor in Amsterdam (1).
De agitatie begon met flyers uitdelen voor de warenhuizen aan de koeriers die aan het werk waren en hun te wijzen op de fucked-up praktijken van Gorillas in Berlijn (2) en het bestaan van de nieuwe fietskoeriersvakbond Radical Riders. De gesprekken bij de warenhuizen waren positief, veel van de flyers en stickers werden door de koeriers zelf meegenomen om aan collega’s door te geven. Dit gebeurde zowel bij het warenhuis op de Loosduinsekade als bij het nieuwere warenhuis op het Spui. Rondom de warenhuizen is de omgeving ook nog eens flink ondergeplakt met posters die koeriers wijzen op mogelijkheden om zich te organiseren.

Bij het warenhuis op het spui kwam een hippe district manager nog een propaganda praatje houden. Gorilla’s zou namelijk vooroplopen met werkomstandigheden voor fietskoeriers en hun werknemers beter behandelen dan andere bedrijven. Dit is natuurlijk complete onzin, vooral nu duidelijk is dat Gorilla’s samen met PicNic en ZAPP een wurg-CAO probeert op te zetten samen met de schijnvakbond De Unie (3). Opmerkelijk is dat in de oproep van De Unie om voor de CAO te stemmen er in de Nederlandse tekst staat dat stemmen tot 17.00 op 9 december kan. In de Engelse versie staat “You can vote until Thursday, December 9, 2021, 7 PM.”. Een slechte zaak aangezien onze contacten met koeriers bij de warenhuizen voornamelijk in het Engels waren.

Via-via hebben we ook vernomen dat er een leus in solidariteit met de stakende koeriers in Berlijn op het warenhuis aan de Loosduinsekade is gespoten en hebben we daar ook een foto van binnengekregen. Wie in de laatste maand langs datzelfde warenhuis fietste zal ook wel gemerkt hebben dat er in een stuk of twee ruiten flinke barsten zaten, alsof er stenen tegen zijn gegooid. Was het een gerichte actie? Een gefrustreerde (ex-)koerier? Of simpelweg iemand die in een nachtelijke wandeling besloot om de zoveelste hipster-yuppie-supermarkt even te trashen? Alleen die persoon zal het weten…

(1) https://globalinfo.nl/Nieuws/hippe-bezorgdienst-gorillas-vestigt-interna...
(2) https://globalinfo.nl/Nieuws/solidariteit-met-ontslagen-stakers-gorillas...
(3) https://globalinfo.nl/Nieuws/gorillas-en-andere-platformbedrijven-organi...Wie: 
nn

Vanwege de overlast krijgen Gorillas in Amsterdam eieren naar hun hoofd.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech