Hoe vernietigt het coronavirus de Europese economie?

Hier kun je discussieren over Hoe vernietigt het coronavirus de Europese economie?.
De coronavirus-epidemie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar geleid tot een algehele economische krimp in 19 eurolanden met 12,1%. Om de omvang van de verliezen te begrijpen, is het voldoende om te proberen te beseffen dat de economie van de eurozone gedurende deze drie maanden is teruggedraaid naar het niveau van het midden van het afgelopen decennium. Tien jaar van economische groei werden vernietigd door de gedwongen stopzetting van de economische activiteit.

Spanje leed het meest, waarvan het bbp in het tweede kwartaal met 18,5% daalde, maar in het eerste kwartaal was er een daling van 5,2%, en de totale schade aan de economie wordt geschat als nog erger dan door de gevolgen van de burgeroorlog in de jaren 30 van de vorige eeuw.

Frankrijk verloor 13,8% van het bbp in het tweede kwartaal, Italië 12,4%, Duitsland 10,1%. Vreemd genoeg valt de minste daling in de landen van Oost-Europa en de Baltische staten, maar eerlijk gezegd valt er niets in het bijzonder te vallen, economisch gezien is dit het zwakste deel van de eurozone.

De moeilijkste periode was in april, waarna in mei enige heropleving van de economische activiteit begon, maar deze groei is onvergelijkbaar met de verliezen. Nu zijn de economieën van deze landen 15% kleiner dan een jaar eerder. De exitvooruitzichten worden ook negatief beïnvloed door de daling aan het begin van het jaar, in het eerste kwartaal, met gemiddeld 3,6%, en het uitblijven van groei eind 2019.

De EU-landen zijn het eens geworden over grootschalige hulp aan de getroffen economieën, maar het herstel van de piek zal volgens deskundigen erg laag zijn. Hoge werkloosheid, investeringstekorten en de aanstaande golf van faillissementen zullen de economische groei verstikken.

De belangrijkste factor van onzekerheid is het gedrag van het coronavirus zelf. Er is nog geen reden om te verwachten dat de pandemie zal afnemen. In Frankrijk registreerde deze week een toename van het aantal ziekten met 54%. Voor de tweede dag op rij worden dagelijkse incidentie-records vastgelegd door Polen. Duitsland heeft aanvullende quarantainemaatregelen ingevoerd voor bezoekers uit drie Spaanse provincies: Catalonië, Navarra en Aragon. Dus de vreselijke gegevens voor het tweede kwartaal van het jaar hebben alle kans om te worden aangevuld met een triest beeld voor de resterende maanden van 2020. Het coronavirus blijft samen met mensen de wereldeconomie doden.


joepie?

Een krimpende economie hoeft geen probleem te zijn, zolang we de roeren maar op zo'n manier omgooien dat niet de elite de voordelen heeft en de gewone boer het nakijken. Als we duurzaam willen zijn moet de wereldwijde consumptie per persoon terug naar éénvijfde van wat het nu is in de EU, ofwel ééntiende van wat het is in de USA en Japan, en kennelijk is Australië nog erger. Er wordt al een tijd geroepen dat vaste banen flexibeler moeten worden, en er zitten mensen in een vaste "bullshitbaan" waarin ze het gevoel hebben niks nuttigs te doen.

Dus wat is er mis met banen van 25 of 30 vaste uren per week, met wat meer uren als er veel werk is en vrije dagen als het rustig is? Voor de stabiliteit moet het voor "werkgevers" toch al goedkoper worden mensen vast in dienst te nemen dan ze als schijnzelfstandigen in te huren
Wat is er te treuren als bullshitbanen wegbezuinigd worden zodat die mensen wat nuttigers kunnen doen?

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech