Hier het persbericht waarin de actie toegelicht wordt:
Kraakgroep Oost onderneemt actie tegen megalomaan Ymere
Kraakgroep Oost heeft vandaag een woning aan de Simon Stevinstraat 25hs in gebruik genomen uit protest tegen de verkrotting die al jaren in de buurt gaande is en de daarop volgende plannen van Ymere om de sociale huurwoningen aldaar te verkopen. De krakers willen het huis schoonmaken en opknappen, een positieve bijdrage leveren aan de buurt, en tegelijkertijd samen met de bewoners een alternatief sociaal plan ontwikkelen voor het plan van Ymere waarvoor de benodigde bewonerssteun ontbreekt.
Al in 2006 stapten bezorgde buurtbewoners naar de lokale politiek met klachten over verzuim van onderhoudswerkzaamheden door Ymere (zie bijlagen). Hierop volgde jarenlang gehannes vol gebroken beloftes en groeiende problemen met vocht en schimmel in de huizen. In 2010 meldde de corporatie uiteindelijk geen geld te hebben voor de beloofde ingrijpende onderhoudswerkzaamheden en zou enkel nog klein onderhoud worden uitgevoerd.
Volgend jaar wil Ymere beginnen met een grootschalige renovatie die min tien maanden zal duren. De woningen waar huurders hierna niet terugkeren, worden verkocht; waar de huurders wel terugkeren zullen zij de laatste sociale huurders zijn van de huizen. Echter, uit het draagvlakonderzoek uitgevoerd door Ymere blijkt slechts de helft van de huidige bewoners in te stemmen met het plan, niet de benodgide 70%. In plaats van een nieuw plan te ontwikkelen, probeert de corporatie al zes maanden met twijfelachtige methodes de steun op te krikken (voor meer info hierover kunt u contact met ons opnemen).
Wij protesteren tegen dit soort 'stadsvernieuwing' dat in Oost een inmiddels herkenbaar patroon volgt: jarenlange (opzettelijke?) verkrotting, waarna als enige oplossing verregaande renovatie (of sloop en nieuwbouw) wordt gepresenteerd, waarbij huurdersinspraak wordt genegeerd, en met uiteindelijke afloop de verkoop van sociale huurwoningen.
Het is duidelijk dat Ymere wederom haar stadsvernieuwingsplan koste wat kost wil doorvoeren, ongeacht de belangen en behoeften van huurders. Samen met de buurt wil Kraakgroep Oost hier dan ook een alternatief plan bedenken dat wél in het belang is van sociale huurders in Amsterdam.