Wanneer: 07/12/2017 - 18:03
Afgelopen dinsdag vijf december werden op 22 plekken in Duitsland politie-invallen gedaan in gebouwen waar mensen wonen of actief zijn die afgelopen juli in Hamburg tegen de G20-top hebben gedemonstreerd. De politie ging met veel geweld te werk.
(Foto: Fiction of reality cc/flickr)
De invallen staan, denken veel waarnemers, met name in het teken van de zogenaamde Rodenbarg-processen. In die straat in een buitenwijk van Hamburg deden zwaarbewapende politiekrachten op 7 juli vroeg in de ochtend een zeer omstreden aanval op een groep demonstranten die richting binnenstad probeerde te trekken. Meerder arrestanten van die dag zitten nog steeds vast, of zijn pas onlangs vrijgelaten (zoals de 18-jarige Italiaan Fabio, die onlangs na vier maanden voorarrest vrijkwam). Ook vielen er meerdere zware gewonden, allen aan de kant van de demonstranten.
Politie heeft geen bewijs kunnen leveren voor haar beweringen dat zij door de demonstranten werden aangevallen, in plaats van andersom. Met de invallen proberen ze kennelijk dat bewijsmateriaal alsnog te produceren, of in ieder geval gebruiken ze dat als verklaring. Er werden allerlei telefoons, laptops, usb-sticks en camera’s in beslag genomen, ook bij mensen die tijdens de G20-top niet eens in Hamburg waren.
Naar verluidt wordt er tegen 3000 demonstranten onderzoek gedaan in het kader van mogelijke juridische vervolging
De politie ligt in toenemende mate onder vuur, ook bij media die anders nogal geneigd zijn om hun beweringen klakkeloos over te nemen, vanwege voortdurende onthullingen over wandaden bij hun optreden tijdens de G20-top.
Bij de golf invallen van dinsdag werden in Göttingen dermate veel geweld gebruikt, dat twee bewoners van een pand waar ze binnenvielen gewond raakten en in het ziekenhuis behandeld moesten worden.
Zie persbericht van de Interventionistische Linke (een van de organisaties die de G20-protesten was betrokken)
Volgens een politiewoordvoerder op tv-zender NDR waren de invallen bedoeld om “achtergronden en structuren” van de autonome scene in kaart te brengen.
De invallen stonden onder leiding van de Commissie (SOKO) "Schwarzer Block" van de Hamburger Politie. Op een persconferentie werd bekend gemaakt dat er meer dan 580 politieagenten bij betrokken waren en dat de helft van de invallen Nordrhein-Westfalen (10) waren. Daarnaast sloegen ze toe in Niedersachsen (5), Baden-Württemberg (3), Hamburg (1), Berlijn (1), Hessen (1), Sachsen-Anhalt (1) en Rheinland-Pfalz (1). Het betreft onder andere de steden Keulen, Bonn, Siegburg, Göttingen en Stuttgart. In Hamburg werd het actiecentrum de Rote Flora (nog) met rust gelaten, maar werd wel het woonhuis ingevallen van iemand die actief is in de groep "Roter Aufbau Hamburg".
Zie ook een overzicht van de gebeurtenissen bij de invallen in dagblad Neues Deutschland.
Daarin ook meer details over het gewelddadige gebeuren in Göttingen. Het betrof daar woningen boven het actiecentrum Roten Zentrum waar verschillende organisaties kantoren hebben. Een van de woningen was van een lokaal gemeenteraadslid van de Piratenpartei. Hij verklaarde dat hij met zijn gezin net aan het ontbijt zat, toen de deur ingetrapt werd. De man verklaarde dat hij niet eens in Hamburg bij de G20-protesten geweest was, alleen zijn vrouw had aan de demonstratie van zaterdag 8 juli deelgenomen. Desondanks werden ook zijn computerschijven en dergelijke in beslag genomen (evenals de telefoons van alle andere aanwezigen). In Bonn werden woningen doorzocht van leden van de jongerenafdeling van de vakbond Ver.di. Ook van hen werd alles dat maar digitale informatie kon bevatten in beslag genomen. Volgens tv-zender WDR werd ook een kantoor van ver.di doorzocht.
Volgens de Hamburgse Politiechef Meyer waren de huiszoekingen een gerichte operatie om bewijsmateriaal te vinden tegen 22 verdachten. Maar, waarschuwde hij, voor de nabije toekomst staan nog veel meer en nog omvangrijkere optredens op de agenda (“Es seien noch für diesen Monat umfangreichere Maßnahmen als bisher in dieser Hinsicht geplant, so Polizeipräsident Meyer.”ND)
In Hamburg werd snel gereageerd door 250 mensen die de avond van de huiszoekingen de straat opgingen om ertegen te protesteren. De christendemocratische CDU vond dat de politie nog veel harder had moeten optreden, en beklaagde dat de Rote Flora tot nu toe met rust was gelaten.
Nieuwste stap van de politie is nu ook om massaal beeldmateriaal bij media op te vragen/eisen. Verschillende media zijn al benaderd met het verzoek om door hun journalisten opgenomen foto’s en video-materiaal dat niet voor de verslaggeving gebruikt is, aan de politie te overhandigen. Het is te hopen dat ze dat niet doen, anders worden ze de volgende keer door demonstranten aangezien voor een verlengstuk van de politie. De eerdergenoemde politiechef Ralf Martin Meyer is echter echt op oorlogspad en sluit niet uit dat er bij weigering materiaal in beslag genomen zal gaan worden.
G20-Vorfall am Rondenbarg: Polizeivideo II
https://www.ndr.de/fernsehen/sendungen/panorama3/G20-Vorfall-am-Rondenba...
Activisten waren overigens al en dag van te voren op de hoogte van de komst van de huiszoekingen.
Advokaat over de invallen: Volstrekt illegaal
https://globalinfo.nl/Nieuws/advokaat-over-g20-invallen-volstrekt-illegaal