Hier kun je discussieren over Solidariteitskoelkast in Utrecht .
Het concept van de solidariteitskoelkast komt uit Spanje, waar een oplossing gezocht werd voor zowel voedselverspilling als voor armoede. Beide problemen komen ook in Nederland voor op grote schaal. Per persoon wordt er gemiddeld 50 kilo voedsel per jaar weggegooid. Tegelijkertijd zijn er landelijk bijna 90.000 mensen afhankelijk van de voedselbank.
Het idee van de solidariteitskoelkast is simpel. Wie eten over heeft plakt er een sticker op met de datum en eventuele extra informatie, zoals 'halal' of 'vegetarisch'. Wie eten nodig heeft kan er iets uit komen halen. Vrijwilligers komen regelmatig langs om te controleren of alles nog netjes is.
Weggeefwinkel Utrecht begint met het experiment voor een week. Wendie, één van de vrijwilligers: “We weten natuurlijk niet wat er gaat gebeuren. Misschien wordt er niks gebracht, of juist véél te veel. En hoeveel zal er meegenomen worden? Zullen mensen het weten te vinden? We hebben de laatste week van het jaar gekozen als testweek. Veel mensen zijn in die tijd sowieso extra bezig met eten en solidariteit; of het nu om kerstgevoelens gaat of omdat de winterse kou en duisternis daarom vragen. Na deze week gaan we evalueren en kijken of we de koelkast permanent kunnen laten staan.”
Voor Weggeefwinkel Utrecht is de koelkast niet alleen een sociaal maar ook een politiek project. Wendie: “De economische crisis is officieel voorbij maar door rechts overheidsbeleid wordt daar aan de 'onderkant' van de samenleving weinig van gemerkt. Daarnaast wakkeren populistische politici en 'sociale' media vooroordelen tegen verschillende bevolkingsgroepen aan waardoor mensen tegenover elkaar komen te staan.”
De Weggeefwinkel ziet zichzelf als een alternatief voor deze tendensen: “Via de Weggefwinkel kunnen mensen elkaar helpen. Afkomst, religie, sociale klasse en dergelijke doen er niet toe, we zijn allemaal mensen die soms iets nodig hebben en soms iets kunnen weggeven. In plaats van afhankelijk te zijn van een overheid steunen we elkaar via directe solidariteit. Dat doen we al jaren door een plek te bieden waar kleding, boeken en speelgoed van eigenaar kunnen wisselen, nu voegen we daar voedsel aan toe”.
Weggeefwinkel Utrecht bevindt zich aan 2e Daalsedijk 2a, de koelkast zal aan de achterzijde staan. Meer informatie: weggeefwinkel@puscii.nl
Huiveringwekkend wat er mis
Huiveringwekkend wat er mis kan gaan. Wie betaald 385.- Euro als er ziekenhuis bezoek nodig is door consumptie van dat eten ? Je zal maar een armoe lijder zijn met schulden en ziek worden van dat eten. Dat stickeren gaat vaak mis kijk maar eens naar proffessionele koelkasten in programma s als
Kitchen Nightmares . Verder zijn er altijd mogelijke zieke geesten die het eten vergiftigen bijv. omdat ze een weerzin tegen armen hebben. De armen verdienen het beste en niet een onbeheerde koelkast op straat. Mogelijk gebruiken honden eigenaren met weinig geld het eten uit de koelkast voor hun hond. De dieren arts is ook duur.
wow, deze troll is echt een
wow, deze troll is echt een professional. Als je het zelfs bij zo'n initiatief als dit (waarvoor niets dan lof) voor elkaar krijgt om 'argumenten' bij elkaar te fantaseren om het af te zeiken....
De koelkast
Een prima initiatief al ben ik van mening dat bij ernstige excessen waarbij gemeentelijke en de landelijke overheid nalatig blijft om honger en armoedde te gaan bestrijden het proletarisch winkelen bij de grote supermarktketens fors gepromoot mag worden.
Deze hebben reeds jarenlang al blijk gegeven van een karakter die onder de noemer A-sociaal en gewetenloos geplakt kan worden.
En gelukkig mogen we constateren dat hier momenteel een slag gemaakt word doordat lokale voedselproductie op de prioriteitenlijst is komen te staan.
Start hierbij komende zomer je eigen distributie punten op en ondermijn de ziekte die groot,groter,grootst heet.