Waar: Mijdrecht, Enkhuizen, Wageningen, Bergschenhoek, Netherlands
Wanneer: 12/10/2016 - 19:34
On Wednesday, 12.10.16, independent and ASEED activists went to visit the Monsanto offices in Enkuizen, Bergschenhoek and Wageningen & the Bayer office in Mijdrecht with Banners & Stickers with a slogan based on the ja/nee postbox stickers:
Nee, no Monsanto and no Bayer, with their poison, monoculture and patents | Ja, agro-ecology, biodiversity and climate justice.
report & video by local media about mijdrecht action & arrest of 2 people
http://www.petershotnews.nl/nieuws/63481/twee-aanhoudingen-bij-monsanto-...
Monsanto - ook in Nederland actief - ook in Nederland ongewenst
Op woensdag 12 oktober hebben activisten van ASEED een bezoekje gebracht aan de vestigingen in Enkhuizen, Bergschenhoek, Wageningen en Mijdrecht met een spandoek met een op de ja-nee-sticker gebaseerde tekst:
Nee, geen Monsanto en geen Bayer met hun gif, monocultuur en patenten
Ja, wel agro-ecologische landbouw, biodiversiteit en climate justice
Enkhuizen:
Aan het Westeinde net buiten het oude centrum van Enkhuizen hebben vijf activisten van ASEED een tijd met het spandoek bij de ingang van Monsanto gestaan. Monsanto heeft een aantal jaar geleden het zaaigoedbedrijf Seminis overgenomen. Bedrijfsleider Cees Deen stond de activisten vriendelijk te woord, maar op het gebied van pesticidegebruik, patenten en marktconcentraties bleef er toch een duidelijk verschil van mening. Een andere medewerkster uitte indirect nog wel enige sympathie voor de activisten: "Ik ben van de afdeling groentezaden en dat is niet zó erg."
Onderweg hebben de activisten ook nog even halt gehouden bij Syngenta. Dit is een ander wereldwijd actief bedrijf dat handelt in landbouwgif en en zaden. Recentelijk is het overgenomen door de Chinese chemie-gigant ChinaChem.
Wageningen:
In Wageningen heeft Monsanto en afdeling voor onderzoek. Toen hier het spandoek hier voor het gebouw werd gehouden kwamen er direct medewerkers naar buiten om de activisten op de foto te zetten. Kennelijk waren ze zeer verguld met de aandacht voor hun bedrijf.
Bergschenhoek:
In Bergschenhoek was er ooit De Ruiter Seeds, totdat ook dit bedrijf werd opgekocht door Monsanto. Ook hier zijn mensen met een spandoek heen gegaan. Daarnaast zijn er wat stickers met dezelfde boodschap verspreid.
Mijdrecht:
Monsanto in Mijdrecht? Nee dat niet, maar hier is wel het Nederlandse hoofdkantoor van Bayer, het chemische bedrijf dat Monsanto recentelijk heeft overgenomen. Daarom werden ook zij op een bezoekje vereerd. Hier kwam ook politie op af en twee activisten werden meegenomen, maar korte tijd laten weer vrij gelaten. Foto's volgen nog.
Van 14 tot en met 16 oktober vindt in Den Haag het Monsanto Tribunaal plaats. Gepensioneerde rechters en advocaten zullen de vervuilende en uitbuitende activiteiten van dit grote chemische bedrijf toetsen aan internationale en nationale wetgeving. Monsanto is een internationaal bekend en berucht bedrijf dat symbool staat voor de misstanden in de landbouw wereldwijd. Na velen Marches Against Monsanto weten veel mensen van rechtszaken vanwege mais en koolzaad in thuisland VS, van ontbossing en verdrijvingen door hun soja in Latijns Amerika en van zelfmoorden vanwege wurgcontracten met katoenzaad in India. Dit zal allemaal aan bod komen tijdens het tribunaal.
Wat echter minder bekend is, is dat Monsanto ook zeer actief is in Nederland en hier de afgelopen decennia grote groentezaadbedrijven heeft overgenomen en zo ook hier een dominante speler is geworden. Monsanto is ook in Nederland geen ver-van-mijn-bed-probleem. Het bedrijf heeft de grote groentezaadbedrijven Seminis in Enkhuizen (Noord-Holland), De Ruiter Seeds in Bergschenhoek (ten noorden van Rotterdam) en Western Seed in het Westland overgenomen. Het bedrijf heeft een wereldwijd marktaandeel van zo'n 14% op het gebied van groentezaden, bij landbouwzaden in het algemeen ligt het aandeel op zo'n 29%. En dit zijn algemene cijfers, bij sommige gewassen is het aandeel veel groter en in een aantal gevallen is er bijna geen alternatief meer voorhanden voor de zaden van Monsanto.
De overname van Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer maakt het er niet beter op. Ook Bayer is al jaren actief in Nederland en bezit Nunhems, een grote zadenproducent en -veredelaar uit het Limburgse Nunhem. En het hoofdkantoor van Bayer in Nederland is gevestigd in Mijdrecht net onder Amsterdam. Bayer en Monsanto samen hebben op het gebied van groentezaad een wereldwijd marktaandeel van 28%.
De invloed van Monsanto en andere grote agri-concerns strekt zich ook uit tot de wetenschap. Bij de landbouwuniversiteit in Wageningen bestaat er een innige verstrengeling tussen het bedrijfsleven en de universiteit. Veel onderzoek wordt (deels) gefinancierd door grote multinationals. Het is dus ook niet verwonderlijk dat Monsanto ook in Wageningen een researchvestiging heeft.
Bij ASEED hoeven we de uitslag van het tribunaal niet af te wachten. We weten al dat Monsanto zeer verwerpelijk en schadelijk bezig is. Bij het vormen van onze mening zijn onze eigen ethische waarden belangrijker dan officiële wetten en regelgeving. Monsanto's voornaamste activiteiten gaan ten kosten van vele mensen en het milieu. Het bedrijf is zo groot en machtig dat het voor gemeenschappen moeilijk is zich hiertegen te verzetten. Om deze redenen heeft ASEED de afgelopen jaren diverse keren actie gevoerd tegen Monsanto. En we zullen hier mee doorgaan, ongeacht de uitkomsten van het Monsanto Tribunaal. Bye, bye, Bayer.
Voor iedereen die ook genoeg heeft van Monsanto, Bayer en de industriële landbouw hebben we ook ja-nee-stickers gemaakt met dezelfde boodschap. Stuur een email naar info@aseed.net als je wilt helpen ze te verspreiden.
Neem voor meer informatie of een betere versie van een van de foto's contact op via info@aseed.net.
Links naar meer achtergrondinformatie:
Het Monsanto Tribunaal: www.monsanto-tribunal.org
ECT Group over markaandelen in de landbouw: www.etcgroup.org/files/files/etc_breakbad_23dec15.pdf
ASEEDs acties tegen Monsanto: http://aseed.net/aseeds-acties-tegen-monsanto/
ASEED over de overname van Monsanto door Bayer: 'Bayer koopt Monsanto, maar wat maakt het uit?' http://aseed.net/bayer-koopt-monsanto-maar-wat-maakt-het-uit/
more pictures in the report on ASEEDs website: http://aseed.net/en/monsanto-also-active-in-the-netherlands-also-unwante...
Tags: aseed Bayer Monsanto
http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/ar...
Vier demonstranten beboet in Mijdrecht
Mijdrecht - Twee personen zijn gistermorgen aangehouden bij een demonstratie bij het bedrijf Bayer aan de Energieweg in Mijdrecht. Drie mannen en een vrouw klommen op het dak van het gebouw en hingen een spandoek op. Dat deden zij om te protesteren tegen Monsanto, het Duitse chemieconcern dat Bayer heeft overgenomen.
Twee mannen werden door de politie aangehouden omdat zij zich niet wilden identificeren. Na hun arrestatie deden zij dat alsnog en bleek het te gaan om een 27-jarige Amsterdammer en een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De andere twee kwamen uit Polen en Duitsland. Alle demonstranten zijn beboet. "Ze hadden geen toestemming voor een demonstratie en zeker niet om op het dak te klimmen'', aldus de politie.
AD/Groene Hart . . . . . . 13-10-2016
Neptribunaal tegen Monsanto
door Annemieke van Dongen
Er was al een Mars Tegen Monsanto.
En nu start er morgen in Den Haag ook een heus 'internationaal tribunaal' tegen het omstreden bedrijf.
Liz Robledo baarde een gehadicapte dochter. Dat wijt ze aan het landbouwgif Roundup waaraan ze tijdens haar zwangerschap is blootgesteld, tussen de sojavelden rond haar dorp in Argentinië.
De Argentijnse is een van de dertig 'slachtoffers en experts' die de komende dagen uit de hele wereld naar Den Haag worden gevlogen om te getuigen tegen Monsanto. In de plaats die zich profileert als de stad van het recht, wordt tot zondag een tribunaal gehouden tegen de omstreden producent van Roundup én van plantenzaden.
Dat wordt bijgewoond door honderden activisten, onder wie de Indiase Vandana Shiva en de maakster van de bekende documentaire De wereld volgens Monsanto. Vijf rechters horen de verklaringen aan. Onder hen is de Belgische Françoise Tulkens, die jarenlang rechter was voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Senegalese Dior Fall Sow, voormalig advocaatgeneraal van het Rwanda-tribunaal.
In tegenstelling tot die beide rechtbanken is het Monsantotribunaal niet echt. Toneelspel, in feite.
Het heeft geen enkele rechtskracht, erkent woordvoerder Tjerk Dalhuisen van het burgerinitiatief. ,,Maar wel uitstraling. Het geeft slachtoffers van bijvoorbeeld Roundup en landroof een gedegen juridisch dossier waarmee ze in hun eigen land naar de rechter kunnen stappen.''
De bewijslast in dit soort zaken is ingewikkeld, stelt hij. ,,En tegen het leger aan juristen en advocaten van multinationals staan slachtoffers vaak machteloos. Kijk maar hoe lastig het is om Shell veroordeeld te krijgen voor olievervuiling in Nigeria.
We hopen dat dit tribunaal bij draagt aan de strafbaarstelling van ecocide; het structureel plegen van milieumisdaden is niet goed verankerd in het internationale strafrecht.''
'De uitkomst van dit neptribunaal staat al van tevoren vast'
De organisatiekosten, zo'n 400.000 euro, worden via crowdfunding binnengehaald.
De lijst van beschuldigingen aan het adres van Monsanto is lang. Die is in feite vooral een aanklacht tegen de 'chemische landbouw', waarmee ook multinationals als Bayer, Syngenta en Dow hun geld verdienen.
Van alle agrochemische bedrijven is Monsanto echter het meest omstreden, omdat het als eerste met soja kwam die via genetische manipulatie resistent is gemaakt tegen de eigen onkruidverdelger glyfosaat (Roundup).
Dat is slechts een van de 'misdaden tegen het milieu en de gezondheid van mensen' waarvan de tribunaalorganisatoren, waaronder milieuclubs en internationale brancheorganisaties voor biologische landbouw, het Amerikaanse bedrijf van beschuldigen. Ze ageren ook tegen Monsanto's pogingen om gewassen te patenteren en zo 'de macht te krijgen over wat er op ons bord ligt'. Onschuldige boeren bij wie Monsanto's 'zaadpolitie' een verdwaald Monsantozaadje op de akker aantreft, zouden meteen voor de rechter worden gedaagd. Machteloze boeren en tuinders zouden met handen en voeten gebonden zijn aan het bedrijf, omdat ze zaad elk jaar opnieuw moeten kopen.
Onzin, reageert Monsanto. ,,Dit is een schijnproces waarbij tegenstanders van moderne landbouwtechnologie optreden als organisator, jury en rechter. Onze mensen spannen zich dagelijks in om boeren oplossingen te bieden, natuurlijke hulpbronnen te ontzien en iedereen een verantwoorde maaltijd te bieden'', zegt Debbie de Wagenaar, directeur corporate affairs van Monsanto. ,,De meeste van onze afnemers in Azië en Afrika zijn kleine boeren, maar dat is iets dat critici liever verzwijgen.
Net als het feit dat we zaden en diensten leveren die zijn goedgekeurd voor biologische productie.
We investeren jaarlijks miljoenen in technologieën die boeren helpen om duurzamer te produceren en zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Maar de uitkomst van dit neptribunaal staat al van tevoren vast. Daarom doen wij er niet aan mee.''
Channa Samkalden, advocate:
,,Zo'n semi-juridisch tribunaal kan een goede manier zijn om schadelijk beleid van een multinational aan de kaak te stellen, zonder dat je tegen allerlei juridische complicaties aanloopt. Het is nog altijd heel lastig om dat via de rechter te doen. Sowieso moet het dan altijd gaan om een specifieke gedraging waarvan je het slachtoffer bent; je kunt de algemene koers van een bedrijf niet bij de rechter aan de orde stellen.''
,,Daarbij spelen zulke zaken vaak in landen met een ontoegankelijk of corrupt rechtssysteem en hebben de gewone mensen die slachtoffer zijn geen geld om het op te nemen tegen een kapitaalkrachtige multinational. Zo'n tribunaal kan nieuwe informatie en argumenten opleveren die later gebruikt kunnen worden in een eventuele rechtszaak. Het is natuurlijk wel jammer dat alleen tegenstanders worden gehoord, waardoor de argumenten en verweren van Monsanto geen deel zullen uitmaken van het debat."
Olivier De Schutter, VN-rapporteur:
,,Dat alleen grootschalige landbouw de wereld kan voeden, is een misverstand. Hogere opbrengsten van het land halen, heeft weinig zin als tegelijkertijd kleine boeren buitenspel worden gezet. Om te voorkomen dat de armoede en ongelijkheid op het platteland toenemen en boeren in de sloppenwijken van de grote steden belanden, moeten we juist de kleinschalige landbouw ondersteunen. Daar is de overgrote meerderheid in ontwikkelingslanden is de overgrote meerderheid in ontwikkelingslanden nog altijd van afhankelijk.''
,,Daarbij: wat is de werkelijke opbrengst van grootschalige landbouw?
De schade die monoculturen toebrengen aan het milieu, de gezondheid en de ontwikkeling van het platteland zijn niet verrekend in de prijs van voedsel.Het Monsantotribunaal is daarom een goede zaak. Het bepaalt niet of het bedrijf schuldig is, maar stelt wel de vraag of Monsanto's activiteiten, zoals boeren afhankelijk maken van hun zaden, mensenrechten schenden. Het geeft slachtoffers, die vaak de mond wordt gesnoerd, een stem.''
Aalt Dijkhuizen, topsector Agri & Food:
,,Het is goed om kritisch te kijken naar een bedrijf als Monsanto. Het gaat immers om ons voedsel. Maar deze beschuldigingen zijn complottheorieën. Genetische modificatie gevaarlijk? Dat gebeurt met onze medicijnen ook, en die hebben talloze levens gered.
Gewassen die resistent zijn tegen Monsanto's eigen bestrijdingsmiddelen? Apple bouwt ook softwareprogramma's die alleen op zijn eigen apparaten draaien.''
,,We hebben bedrijven als Monsanto keihard nodig. In 2050 vraagt de groeiende wereldbevolking om twee keer zoveel voedsel als we nu produceren. Twee keer zoveel land is daarvoor niet beschikbaar. Dus is er maar één manier: meer voedsel van een hectare halen. Doordat grote bedrijven de leiding nemen en miljarden uittrekken voor innovaties, zoals gewassen die minder water nodig hebben en resistenter zijn tegen ziektes, boeken we sneller vooruitgang. Als we niks doen, hebben miljoenen mensen straks een tekort aan voedsel en water. Reken maar dat dan een vluchtelingenstroom op gang komt waarbij de huidige verbleekt.''
foto: Grootschalige sojabonenteelt. Monsanto kwam als eerste met soja die via genetische manipulatie resistent was tegen de onkruidverdelger glyfosaat. FOTO SHUTTERSTOCK
Dagblad van het Noorden . . . . . 13-10-2016
http://www.petershotnews.nl/nieuws/63481/twee-aanhoudingen-bij-monsanto-...