Autonoom Centrum bedreigd met ontruiming

Nieuws, gepost door: Autonoom Centrum Den Haag op 15/03/2016 03:11:42

Wanneer: 15/03/2016 - 12:58

Het Autonoom Centrum Den Haag, dat sinds 8 februari j.l. gevestigd is aan de Harstenhoekweg, wordt met ontruiming bedreigd. De eigenaar van de panden heeft ons gedagvaard en het kort geding zal op 6 april om 10:00 plaatsvinden in het Paleis van Justitie in Den Haag.


De drie panden aan de Harstenhoekweg die sinds acht februari zijn gekraakt zijn eigendom van de vastgoedspeculant Bewi Vastgoed. Bewi Vastgoed laat de toonaangevende panden al jaren verkrotten zodat sloop de enige optie is, dit tot grote ergernis van de buurt. Bewi Vastgoed wil op de plek van de bijna 100 jaar oude panden 76 luxe appartementen bouwen, maar voor dit plan moeten ook twee naastgelegen panden worden gesloopt. Deze panden zijn nog in regulier gebruik en het ziet er naar uit dat dat ook nog een tijd zo zal blijven. Toch wil Bewi Vastgoed de panden alvast slopen. Dit zou betekenen dat het terrein hoogstwaarschijnlijk jaren braak zal liggen.

De gemeente Den Haag legde Bewi Vastgoed eerder een dwangsom op omdat zij de panden zo lieten verloederen, maar Bewi Vastgoed kreeg uitstel omdat zij met een nieuw plan zouden komen. Het plan is nu simpelweg sloop voor braakliggend terrein. Er zijn geen vergunningen aangevraagd voor de nieuwbouw, en de kans is groot dat als dit zou gebeuren dit op verzet van de buurt zal stuiten. Veel buurtbewoners hebben ons laten weten het niet eens te zijn met de bouwplannen omdat het een kolossaal en lelijk project betreft wat niet in de buurt past. Veel buurtbewoners willen de toonaangevende panden dan ook behouden. Een soortgelijk nieuwbouwplan wat in 2012 gerealiseerd zou worden ging van tafel door geldgebrek, en ook het nieuwe plan is totaal niet zeker. Er ligt nu alleen een conceptschets van een architect, verder is er nog helemaal niks.

Dat de gemeente Den Haag de dwangsom opschort zodat Bewi Vastgoed wegkomt met verkrotting van de panden laat maar weer is zien dat de gemeente niks doet aan speculatie met vastgoed. Ook een braakliggend terrein zal de buurt geen goed doen. Juist wij zijn druk bezig met het opknappen van de panden en het wegwerken van jaren van verloedering en achterstallig onderhoud. Meerdere lekkages zijn inmiddels gerepareerd en de panden zijn weer leefbaar gemaakt. Van de zomer gaan we het achterstallige schilderwerk en de tuin aanpakken.

Scheveningen is al jaren het slachtoffer van een steeds verder gaande veryupping. Zowel de Scheveningen Haven maar ook Scheveningen Bad en Dorp veranderen steeds meer in een plek waar alleen de rijke elite zich nog thuis voelt. Mooie oude panden die bepalend zijn voor het karakter en de leefbaarheid van Scheveningen moeten wijken voor yuppenpojecten. We vinden dat deze veryupping moet stoppen. Scheveningers zitten niet te wachten op dure huizen waar ze niet kunnen wonen, of nog meer restaurants waar ze niet kunnen eten.

Buiten dat er geen noodzaak is voor ontruiming van de panden vinden wij ook dat het Autonoom Centrum moet blijven. Het Autonoom Centrum is een plek voor en door de anti-kapitalistische beweging. Een plek waar mensen zich kunnen informeren en organiseren. Buiten dat bied het plek aan vele initiatieven die nergens anders een plek hebben zoals een veganistische volkskeuken, het KraakSpreekUur en film- en informatieavonden. Al deze activiteiten worden op een non-profit basis en enkel door vrijwilligers gedraaid. Ook dit verdient een plek in Den Haag

Wij roepen iedereen op om op 6 april naar de rechtszaak te komen. We verzamelen om 9:30 voor het Paleis van Justitie (Prins Clauslaan 60, Den Haag).

Stop vastgoedspeculatie en veryupping! Autonoom Centrum moet blijven!

https://acdenhaag.wordpress.comWie: 
Autonoom Centrum Den Haag

Teken ook de petitie voor het behoud van het Autonoom Centrum:
http://www.petities24.com/geen_ontruiming_kraakpanden_harstenhoekweg_aut...Wie: 
nn

Zie ook eerder:

Drie panden gekraakt aan Harstenhoekweg in Scheveningen, https://www.indymedia.nl/node/32005 .Wie: 
nn

Ondertussen bij de buren:

(5 feb.) Badhuisweg 11 te Den haag gekraakt, https://www.indymedia.nl/node/31960
(17 mrt.) Naar aanleiding proces Badhuisweg 11, https://www.indymedia.nl/node/32567 .Wie: 
nn

Autonoom Centrum wint kort geding. Geen ontruiming!, https://www.indymedia.nl/node/33366 .Wie: 
nn

Burgemeester wil Autonoom Centrum Den Haag sluiten, https://www.indymedia.nl/node/35709 .


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech