Wij zijn het beleggingsrisico! Stop kolen - bescherm het klimaat!

Nieuws, gepost door: nn op 31/03/2016 03:11:42

Wanneer: 31/03/2016 - 23:55

Ende Gelande (tot hier en niet verder) voor bruinkool in Lausitz: klimaat rechtvaardigheid in actie! In 2016 zal het afscheid van kolen worden voortgezet: Vattenfall, eigenaar van de buinkoolmijn in Lausitz probeert haar Duitse bruinkool tak te verkopen. Dit is de unieke kans om eindelijke de mijn te sluiten en te laten zien dat het mogelijk is om geleidelijk op een sociale en ecologische verantwoorde manier uit te faseren.


Toch is Vattenfall alleen maar van plan om de mijn te verkopen. Een nieuwe investeerder zou het centralistische en destructieve energie systeem voor de komende decennia voort moeten zetten. Deze deal zou de grootste investering in bruinkool zijn in heel Europa. Dit betekent meer verplaatsingen van mensen, nieuwe energie centrales, de vervuiling van drinkwater en een klimaat ramp.

Lausitz is een voorbeeld hoe klimaatpolitiek wordt uitgevoerd op dit moment. Iedereen doet zich voor als voorstander van het einde van fossiele brandstoffen, maar niemand handelt ernaar om hen in de grond te houden. Klimaattoppen verklaren de overgang van duurzame energie en nog steeds geven dezelfde regeringen honderden miljarden subsidies aan de fossiele brandstof industrie. De Duitse regering heeft het over de bescherming van het klimaat maar investeert nog steeds in oude energie centrales van RWE en Vattenfall. Groot-Brittannië zegt in een grote verklaring afscheid te nemen van kolen, om vervolgens gewoon te investeren in fracking en kernenergie. 'Groene groei' zou zogenaamd een verschil moeten maken.

Wij zeggen: Nu is het genoeg! Niet verkopen maar een einde maken aan bruinkool! Als Vattenfall haar activiteiten in Lausitz niet wil sluiten alleen maar om het vuile werk aan iemand anders over te laten, zullen we onze voet tussen de deur moeten zetten. We zullen op de tenen staan van de leiders in de huidige klimaatpolitiek. Want wij kunnen noch wachten noch vertrouwen in de politiek.

Wij zullen staan waar de graver moeten stoppen. Wij eisen: het einde van bruinkool nu! En wij weten: dat is handenarbeid. Honderden van ons zullen de bruinkoolmijn in Lusatia sluiten in een massale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid. Iedereen, ervaren activist of niet, kan deelnemen aan de actie – samen zullen we de gravers stoppen.

Wij zijn gekomen om te blijven. Vorig jaar gingen 1500 mensen in de kolenmijn bij Rijnland. Dit jaar komen we naar Lausitz . Waar mensen al jaren tegen mijnbouw en hervestiging hebben gestreden. We zullen een signaal afgeven tegen de steenkool waanzin! Zelfs al zijn onze acties niet legaal - ze zijn legitiem. Omdat de tijd dringt: als fossiele brandstoffen nu niet in de grond blijven, kunnen catastrofistische gevolgen voor miljoenen mensen nauwelijks worden vermeden.

Wij zijn overal. De strijd tegen de bruinkool mijnbouw in het Duitse en Poolse Lausitz is onderdeel van een wereldwijde strijd. Over de hele wereld vechten mensen tegen de fossiele brandstoffen en het kapitalisme. Ze stoppen steenkoolcentrales in India, pijpleidingen in de VS, steenkoolhavens in Australië , schaliegas in Brazilië en olieboringen in Nigeria. Terwijl het mondiale noorden de klimaatcrisis aan het opwarmen is, kunnen dezelfde landen zich er ook het beste tegen aanpassen. In tegenstelling tot het globale zuiden, waar klimaatverandering het levensonderhoud van miljoenen mensen vernietigd. Velen van hen sterven aan de grenzen van Europa. Zij worden het slachtoffer van racistische regimes aan de grenzen die er op gericht zijn om de gevolgen van klimaatverandering buiten te houden. Vechten tegen de onderliggende oorzaken van migratie begint ook in Lausitz. Klimaat gerechtigheid nu!

Wij willen het allemaal: het einde van fossiele brandstoffen en kapitalisme! We zijn niet alleen aan het vechten tegen steenkool, fracking en olie, maar zijn ook fundamenteel de logica van winst en de waanzin van groei aan het uitdagen. Gebaseerd op deze logica zullen verkeerde oplossingen zoals markt mechanismen de grootschalige projecten en voortdurende uitbuiting van het globale zuiden alleen maar promoten. Terwijl een paar energie bedrijven aan het bloeien zijn en worden verwend door subsidies, sluiten dezelfde bedrijven 350.000 huishoudens in Duitsland elk jaar van energie en zeggen tegen hun eigen werknemers dat kolenwinning voor altijd zal blijven. En toch zijn de werknemers van cruciaal belang voor een rechtvaardige overgang. We zijn als samenleving een plan nodig hoe we ons kunnen organiseren en een sociale en ecologische overgang kunnen financieren voorbij de kapitalistische logica van winst. We dragen allemaal de gevolgen van energie politiek en willen ook deel nemen in de besluitvorming. We vragen om een democratisch georganiseerde energievoorziening!

Wij zijn het beleggingsrisico! Wie de bruinkoolmijn in de Lausitz koopt zal ons verzet als onderdeel van het pakket krijgen. Met hoe meer we zijn en hoe groter het protest, des te minder aantrekkelijk de steenkool wordt. Een verminderde aantrekkelijkheid zal een goedkoper de prijs betekenen en zal de kans kleiner maken op een deal. Er is nog niets beslist. Samen kunnen we de deal stoppen en er voor zorgen dat Vattenfall de mijn sluit. De tijd van kolen is voorbij. Dus laten we de mijn in gaan en het risico verhogen.

In mei 2016 zeggen wij: "Ende Gelände " in Lausitz!

Website: https://www.ende-gelaende.org
Facebook: https://facebook.com/BaggerStoppen
Twitter: https://twitter.com/Ende__Gelaende
Email: info@ende-gelaende.orgWie: 
nn

Ende Gelände Aufruf (Deutsch): https://www.ende-gelaende.org/de/aktion/aufruf/
Ende Gelände Call out (English): https://www.ende-gelaende.org/en/call-out/
Ende Gelände Appel (Français): https://www.ende-gelaende.org/fr/appel/
Ende Gelände Apel (Polski): https://www.ende-gelaende.org/pl/apel/Wie: 
nn

Zie ook:

Ende Gelände‏ Lausitz: Protect the climate, block the coal diggers!: https://www.indymedia.nl/node/30740
45 more sleeps until Ende Gelände!: https://www.indymedia.nl/node/32746
Ende Gelände Info Evening: https://www.indymedia.nl/node/32749
Actietraining Ende Gelände Groningen: https://www.indymedia.nl/node/32714
Actietraining Ende Gelände Amsterdam: https://www.indymedia.nl/node/32718
Actietraining Ende Gelände Wageningen: https://www.indymedia.nl/node/32717
Cycle Ende Gelände 2016: https://www.indymedia.nl/node/32690
Ende Gelände flyer: https://www.indymedia.nl/indyfiles/Ende%20Gelande%202016%20flyer%20Engli...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech