Re: (update) 2e Persbericht Ontruimingsgolf 01-11-11


Wie: 
nn

http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2011/11/01/Achttien-arrestaties-in-gr...

Terug Achttien arrestaties in grote woningfraude Amsterdam
01-11-2011 | Laatst gewijzigd: 01-11-2011
Achttien personen zijn gisteren aangehouden in een actie tegen grootschalige woningfraude in Amsterdam, onder wie twee notarissen uit Flevoland en Noord-Holland en een advocaat. Op zijn minst tientallen corporatiewoningen zijn volgens het Openbaar Ministerie via zogenoemde abc-constructies, valse taxatierapporten en hypotheekaktes met winsten van 30 tot 35 procent doorverkocht.

Het gaat om een gezamenlijke actie van de Belastingdienst, Fiod, Siod, politie Flevoland en het Bureau Ontnemingen Openbaar Ministerie (Boom), die onder leiding stond van het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad. ‘Deze zaak toont eens te meer de verwevenheid aan tussen boven- en onderwereld’, aldus een woordvoerster van het OM in Lelystad.

Tijdens de actie zijn achttien woningen en elf bedrijfspanden van de verdachten in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Bergen (N-H), Hoofddorp en Lelystad doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op woningen, waardevolle goederen en op de administratie en boekhouding van verdachten. Het OM in Lelystad verdenkt de achttien van vastgoed- en hypotheekfraude, valsheid in geschrifte, deelname aan een criminele organisatie, medeplichtigheid aan illegaliteit en witwassen van crimineel geld. De verdachten worden woensdag 2 en donderdag 3 november voorgeleid bij de rechter-commissaris in Lelystad. De advocaat is als privépersoon aangehouden, voegt het OM toe.

In een toelichting stelt het OM dat de fraude begon tijdens woningveilingen. De verdachten gebruikten bij de koop zogenaamde katvangers. De woningen werden daarna vaak verhuurd aan illegalen en hennepkwekers. Dankzij vervalste taxatierapporten en valse hypotheekakten werden de woningen binnen zes maanden doorverkocht tegen winsten van 30 tot 35 procent. Via valse facturen werden bovendien de aangevraagde bouwdepots leeg getrokken. Hoe de fraude aan het licht is gekomen, wil het OM vooralsnog niet zeggen. Om welke woningcorporaties het gaat, wil justitie evenmin kwijt. Het OM heeft nog niet het volledige overzicht, maar het gaat zeker om tientallen Amsterdamse woningen, aldus de woordvoerster.

-------------------------

http://www.advocatie.nl/page?1,5316/snelnieuws/advocaat_in_fraudezaak_va...

Advocaat in fraudezaak vastgoed 'gearresteerd als privépersoon'
De gisteren aangehouden advocaat in de vastgoedfraudezaak in Amsterdam is gearresteerd als privépersoon. Dat laat de woordvoerder van het arrondissementsparket Zwolle-Lelystad desgevraagd weten. "Dat betekent dat de advocaat niet is gearresteerd voor handelingen die hij of zij in de hoedanigheid van advocaat heeft verricht," aldus de woordvoerder.

De aanhouding van de verdachte als privépersoon betekent ook dat er bij de arrestatie geen rekening gehouden hoefde te worden met de bijzondere bescherming die geheimhouders genieten. "Bij doorzoeking en aanhouding gelden voor geheimhouders veel meer regels. In dit geval waren die niet van toepassing," aldus de woordvoerder.

Voor de betrokken notarissen ligt dit anders. Zij zijn wel gearresteerd voor handelingen die zij als notaris hebben verricht. De notarissen worden er onder meer van verdacht dat zij leverings- en hypotheekaktes hebben vervalst. De boekhouding van de notarissen is in beslag genomen.

Datum bericht: 1 nov 2011


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech