Hier kun je discussieren over Lezing #1: Kernbegrippen en voorlopers van anarchistische theorie.
In de eerste lezing zal Peter Storm de kernbegrippen proberen uiteen te zetten die het anarchisme typeren. Ook zal iets gezegd worden over voorlopers van anarchistische theorie, zoals die vaak al vele eeuwen op allerlei plaatsen en in allerlei levensbeschouwelijke stelsels voorkomen. De lezing begint om 20:00 de entree is een donatie. Zie voor de rest van de lezingen hier onder.
2015 was een druk jaar met acties op allerlei fronten. Naast al deze acties en demonstraties is het tijd voor wat verdieping in de vorm van theorie. Daarom organiseert Autonomen Den Haag een vijfdelige reeks lezingen over het Anarchisme als theorie van maatschappijverandering. In deze vijf lezingen neemt de spreker Peter Storm je mee van de grondleggers van de Anarchistische theorie naar de hedendaagse denkers. De eerste lezing zal plaatsvinden op dinsdag 19 januari in het Autonoom Centrum Den Haag. Alle andere data zijn te vinden onderaan deze tekst.
Op demonstraties en acties komt men vaak anarchistische spandoeken, vlaggen en leuzen tegen.
Maar de anarchistische traditie heeft veel meer te bieden dan strijdbare leuzen en mooie symbolen. Anarchistische opvattingen over wat er mis is, hoe een betere wereld er uit kan zien en wat voor wegen geschikt zijn om van het onvrije hier en nu naar een vrije en solidaire wereld te komen, zijn ontwikkeld door allerhande schrijvers en denkers. Van de anarchistische ideeënwereld kunnen we vandaag en morgen nog steeds veel leren.
Vanuit dat idee volgt een vijfdelige reeks lezingen over het anarchisme als sociale en kritische theorie voor maatschappijverandering. Verwacht geen uitvoerige verhalen over revoluties en anarchistische activiteiten, ookal zal een enkele subversieve anekdote niet ontbreken. Maar primair gaat het om de anarchistische ideeënwereld.
16-02-2016 Lezing 2: De anarchistische beweging in de negentiende eeuw. Proudon en Bakoenin
De tweede lezing belicht dan de rol van belangrijke grondleggers van de anarchistische beweging in de negentiende eeuw. Proudhon en vooral Bakoenin staan daarin centraal. We zien hier een samenhangende sociale theorie van maatschappijverandering ontstaan, en een beweging die aan deze theorie handen en voeten tracht te geven.
15-03-2016 Lezing 3: Kropotkin, Malatesta en het klassieke anarchisme
De derde lezing haalt het werk van klassieke anarchistische denkers naar voren die enorm hebben bijgedragen aan de theorievorming en de verdere verbreiding van het anarchisme. Daar komen we Kropotkin tegen en Malatesta, maar ook Emma Goldman en Alexander Berkman. Hier komen we nadrukkelijk de twintigste eeuw binnen.
19-04-2016 Lezing 4: Anarchisme in de arbeidersbeweging
De vierde lezing gaat meer specifiek in op de rol van het anarchisme in de arbeidersbeweging, met name die specifieke vorm van anarchisme die als anarchosyndicalisme bekend is geworden. Denkers als Rudolf Rocker en Christiaan Christiaanse duiken daar op, iets minder bekend dan Bakoenin en Emma Goldman, maar zeker niet minder de moeite waard. Wat anarchisten buiten deze syndicalistische stroming er van vinden – onder meer Malatesta – slaan we niet over.
17-05-2016 Lezing 5: Moderne anarchistische denkers
De vijfde lezing neemt de tijd vanaf de Tweede Wereldoorlog onder de loep. Relatief recente anarchistische denkers als Alex Comfort, Paul Goodman en Colin Ward komen daar aan de orde. We zullen zien hoe de thema 's van het anarchisme verschuiven van arbeidersstrijd naar een kritiek van allerlei maatschappelijke instellingen, van strafrecht tot en met onderwijs. Het klassieke idee van een grote revolutie wordt gerelativeerd, zonder dat de fundamentele kritiek die anarchisten tot revolutionaire maakt, wordt losgelaten.
Alles bij elkaar zijn de lezingen bedoeld, niet om een complete geschiedenis van het anarchisme te geven, maar wel om mensen iets te laten zien van de kracht en veelvormigheid van de anarchistische theorieën. Als mensen door de de lezingen aangemoedigd worden zelf eens een anarchistische klassieker ter hand te nemen om het eens voor zichzelf achter te komen hoe het zit, dan is de opzet geslaagd.
Data lezingen:
19-01-2016 Lezing 1: Kernbegrippen en voorlopers van anarchistische theorie
16-02-2016 Lezing 2: De anarchistische beweging in de negentiende eeuw. Proudon en Bakoenin
15-03-2016 Lezing 3: Kropotkin, Malatesta en het klassieke anarchisme
19-04-2016 Lezing 4: Anarchisme in de arbeidersbeweging
17-05-2016 Lezing 5: Moderne anarchistische denkers
Locatie / tijd: Alle lezingen vinden plaats in het Autonoom Centrum Den Haag (Willem van Outhoornstaat 17) en beginnen om 20:00.
Niets voor mij!
Als je op de volgende link klikt zie je enigszins een toelichting bij de verschillende lezingen.https://autonomendenhaag.wordpress.com/2015/12/21/vijfdelige-reeks-lezingen-anarchisme-als-theorie-van-maatschappijverandering/ Het motto is "Als mensen door de de lezingen aangemoedigd worden zelf eens een anarchistische klassieker ter hand te nemen om het eens voor zichzelf achter te komen hoe het zit, dan is de opzet geslaagd." Niets voor mij! De bijeenkomst lijkt wel op die van een links liberale onderwijzer die graag iets wil vertellen over libertaire idealen. Het lijkt wel alsof de tijd achter uit gaat. Een boek zoals 'Butler, Negri en Zizek, een inleiding op de hedendaagse linkse filosofie' heeft mij ook niet geholpen om vernieuwende links radicale keuzes te maken. Mijn advies is om zelf lezingen/discussie te organiseren en het liefst met verschillende spre(e)k*s, zodat er niets 'apostolisch' kan plaatsvinden maar eerder een kritische (zelf)bewustzijn die broodnodig is in de dagelijkse praktijk. Wellicht zijn er nog andere boeken, discussies, denkers die wel kritisch zijn. Hou me op de hoogte.