Wanneer: 29/04/2015 - 13:17
Vastgoedspeculanten willen er van door met gemeenschapsgeld!
De ADM is de laatste grote culturele vrijhaven in Amsterdam, Nederland en misschien wel Europa. Een organisch gegroeid dorp in de Westelijke Haven waar 130 creatievelingen al meer dan 18 jaar wonen en werken. Die zijn nu door de eigenaren gedagvaard om het terrein te verlaten. Er wordt geschermd met vage plannen, die mogelijk een groot financieel verlies voor de gemeente als gevolg hebben.
Sinds het terrein in 1977 werd verlaten door de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM) zijn ontwikkelingen decennialang door vastgoed-speculanten tegengehouden. In 1997 werd het terrein aangekocht door vastgoedman Bertus Lüske. Lüske is inmiddels overleden – doodgeschoten in het criminele circuit. Nu hebben de erven Lüske (Amstellimmo BV en Chidda Vastgoed BV) de bewoners gedagvaard. Ze beweren plannen te hebben voor het terrein, maar de gepresenteerde plannen lijken onrealistisch.
De gemeente heeft bij de verkoop van het terrein in 1970 strenge contractuele voorwaarden in een kettingbeding laten opnemen, bedoeld om speculatie tegen te gaan. Onder andere is het gebruik beperkt tot scheepsbouw en heeft de gemeente eerste recht op koop. De prijs van het terrein ligt hierdoor een stuk lager. Al eerder probeerden Amstellimmo BV en Chidda Vastgoed BV onder deze voorwaarden uit te komen om het terrein met grote winst door te kunnen verkopen. De gemeente heeft in 2004 tot aan de hoge raad haar rechten moeten bevechten, met succes. In de uitspraak werd erkend dat de gemeente zowel om planologische als om financiële redenen belang heeft bij het vasthouden aan het kettingbeding.
Onlangs hebben Amstellimmo BV en Chidda Vastgoed BV een zaak verloren waarin ze toegang tot het ADM terrein probeerden af te dwingen. Hierbij werden een aantal onsamenhangende plannen als noodzaak aangevoerd, waarvan zeer te betwijfelen valt of ze serieus zijn en of ze binnen de gestelde bepalingen vallen. Nu willen ze via de rechter het terrein laten ontruimen. Door op te komen voor haar financiële alsook sociaal- maatschappelijke en culturele belangen kan en moet de gemeente hierin een belangrijke rol spelen.
Het terrein wordt inmiddels al 18 jaar gebruikt door kunstenaars, ambachtslieden en uitvinders, en is uitgegroeid tot de grootste culturele vrijhaven van Nederland. Zelfredzaamheid, creativiteit, hergebruik van materialen en culturele uitstraling zijn belangrijke elementen in het ADM leven. De spontaan gegroeide woon-werkgemeenschap wordt over de hele wereld geroemd vanwege haar sociaal culturele vernieuwing en uitwisseling.
Autonome en experimentele plekken als de ADM vormen een inspiratiebron voor nieuwe ideeën en initiatieven. Veel kraakplekken en culturele vrijplaatsen zijn al ontruimd. De dagvaarding is een bedreiging voor iedereen die zich verbonden voelt met waarden waar de ADM voor staat. Ook vormt het een bedreiging voor het zorgvuldig verdedigde gemeenschapsgeld. Komende periode zal uitwijzen hoe de gemeente Amsterdam hierop gaat reageren.
ADM - Bewoners en gebruikers van de Amsterdamse Doe Maatschappij e office@admamsterdam.org w www.admamsterdam.org
Op zich best informatief, maar wanneer vindt het proces nu plaats, en waar?
Er is vandaag een bodemprocedure gestart tegen de bewoners/gebruikers van het ADM terrein, evenals de mensen met boten en buiten/rondom het terrein.
http://www.rtvnh.nl/gemist/tv/587