Wanneer: 29/01/2015 - 18:33
Het asielbeleid begint nu echt op stoom te raken. De lijndienst met Afghanistan wordt beter benut dan het spoor van de NS in deze januari-maand, dat is duidelijk geworden. Iedere week werden er mensen naar Afghanistan uitgezet. terwijl journalisten rapport uitbrachten niet meer te kunnen functioneren in Afghanistan wegens de sterk toegenomen onveiligheid. Fred Teeven zal het allemaal een zorg wezen. De voormalige leider van Leefbaar Nederland heeft er nu juist een lekker tempo in gevonden en ontvadert zo gezin op gezin.
Op de valreep van januari naar februari brengt de IND van staatssecretaris Fred Teeven nog maar een keer een vader in gevaar, na 15 jaar. En een gezin in treurnis. Houden de tranen dan nooit op ? Het is een herhaling van zetten. Het is weer hetzelfde liedje. Vrijwel identiek verhaal aan de uitzetting van F.M.Amiri.
Na de dieptreurige gang van zaken rond Feda Mohammed Amiri moet nu Abdullah Sadat uit Eersel binnenkort zijn gezin verlaten en na 15 jaar terug naar Afghanistan. Het gezin met vader Abdullah Sadat zien we op de eerste foto bij dit artikel.
Op de tweede foto zien we dochter Tamana op het moment dat ze te horen kreeg dat het vliegtuig mét haar vader eindelijk toch was opgestegen naar Afghanistan. Dat was in de eerste week van januari 2015. Dergelijke hartverscheurende taferelen gaan we met grote regelmaat nu zien want nog in dezelfde maand is nu een ander gezin aan de beurt om na 15 jaar afscheid te gaan nemen van haar vader. Wederom een 1F zaak.
Karima Sadat (43) heeft geen idee wanneer haar man Abdullah (48) voor het laatst met hun vier kinderen ontbijt en Elias (6), Sahina (13), Elaha (17) en Mozafar (19) uitzwaait als ze naar school gaan. Vrijdag verloor de vader door een gerechtelijke uitspraak de laatste hoop op een gezinsleven in Nederland.
In oktober zat Abdullah al drie weken in het Rotterdamse detentiecentrum. Het ticket naar Kabul was geboekt. Zijn advocaat dwong af dat hij de laatste rechtszaak thuis mocht afwachten. Nu moet hij na vijftien jaar terug naar Afghanistan. Het verplichte stempeltje dat hij wekelijks op het Eindhovense politiebureau moet halen, is vanaf nu een martelgang.
Het gezin Sadat kreeg in 2011 een verblijfsvergunning. Abdullah niet, hij kreeg in 2004 net als Amiri op basis van artikel 1F van het VN Vluchtelingenverdrag te horen dat hij niet in Nederland mag blijven. Reden: hij werkte bij het Ministerie van Staatsveiligheid, het WAD. Sadat zegt daar verantwoordelijk te zijn geweest voor het wagenpark