Privacy is geen terrorisme

Nieuws, gepost door: puscii op 08/01/2015 01:08:25

Wanneer: 08/01/2015 - 20:32

Dinsdag 16 december vond een grootschalige politieactie in Spanje. Veertien huizen en sociale centra zijn binnengevallen in Barcelona, Sabadell, Manresa en Madrid. Boeken, pamfletten en computermateriaal zijn in beslag genomen en elf mensen zijn gearresteerd en voorgeleid voor de Audiència Nacional, een speciale rechtbank voor zaken van 'nationaal belang' in Madrid. Zij worden beschuldigd van het recruteren, promotie, beheer en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De advocaten van de verdediging laken echter een gebrek aan transparantie, hun cliënten zijn ondervraagd zonder te weten waar ze van beschuldigd werden [2]. "[They] speak of terrorism without specifying concrete criminal acts, or concrete individualised facts attributed to each of them.” [1] Hiermee geconfronteerd reageerde rechter Bermúdez: "I am not investigating specific acts, I am investigating the organization, and the threat they might pose in the future" [1]; waarmee deze zaak toegevoegd kan worden aan een reeks van preventieve arrestaties. Vier van de arrestanten zijn inmiddels vrijgelaten, maar de overige zeven verblijven in voorarrest in afwachting van hun rechtszaak. De redenen die door de rechter zijn gegeven voor de verlenging van hun voorarrest bestaan uit onder andere het bezit van specifieke boeken, "the production of publications and forms of communication”, en het feit dat de aangeklaagden gebruik hebben gemaakt van “extreme security measures, such as the server RISE UP.”[2]

In de afgelopen jaren hebben zich meerdere zaken voorgedaan waarbij mensen verdacht werden van "conspiratief gedrag”. In 2007 zijn in Duitsland vier mensen aangehouden. Een van hen omwille van het feit dat hij tweemaal vaker dan in de voorgaande vijf maanden met een andere verdachte had afgesproken, waarbij hij zijn mobiele telefoon thuis had gelaten. [3]
Een vergelijkbare zaak deed zich in 2008 in Oostenrijk voor toen dertien mensen werden gearresteerd. Een van de argumenten was: het gebruik van versleutelde e-mail.
In bovengenoemde zaken, en in verscheidene anderen, wordt dit zogenoemde "conspiratieve gedrag” als reden gebruikt om mensen lange tijd in gevangenschap te houden in afwachting van hun rechtszaak. In de ogen van de aanklagers is iedere afspraak, vergadering, e-mail of telefoongesprek waarvan de inhoud onbekend is "conspiratief”. De legitieme beveiliging van de persoonlijke sfeer wordt gecriminaliseerd en - in de ogen van de staat - gezien als bewijs voor terroristische organisatie.

Wij zijn verafschuwd door het feit dat het gebruik van onze diensten, en privacy maatregelen in het algemeen, gelijk worden gesteld met terrorisme. Niemand is een terrorist vanwege het beschermen van hun privacy. In een wereld waar al ons doen en laten in de gaten wordt gehouden door zowel de staat als het bedrijfsleven, is het gebruik van versleuteling een essentieel stuk zelfverdediging voor het behoud van persoonlijke integriteit. Iedere e-mail provider zou dan ook "extreme security measures” moeten nemen om haar gebruikers te beschermen. Wij als hosting provider committeren onszelf er toe de data van onze gebruikers op iedere voor ons mogelijke wijze te beschermen. Wij zullen de data van onze gebruikers niet verkopen of andersinds overhandigen. De staat mag daarom van mening zijn dat wij terrorisme ondersteunen, maar de enige terreur die wij kunnen zien in bovengenoemde zaken is die van arbitraire repressie jegens mensen die niet vrijwillig hun priveleven bloot willen geven.

[1]: https://directa.cat/actualitat/pandora-empresonada
[2]: https://directa.cat/jutge-gomez-bermudez-envia-preso-set-de-onze-persone...
[3]: http://einstellung.so36.net/en/1363
[4]: http://antirep2008.org/?p=14&lang=en

Het originele statement van Riseup (engelstalig) staat hier: https://help.riseup.net/en/security-not-a-crime

English version: http://www.puscii.nl/blog/content/privacy-not-terrorism

Tags: privacy repressie terrorisme


Wie: 
nn

Zie ook het interview met Jacob Lentz, pardon, profkiller b.d. Pieter Cobelens: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/zo-worden-terreurverdachten-de... De Belastingaangifte is het nieuwe koffiedik kijken!Wie: 
nn

Eerder op Indy.nl:

'Spaanse worgwet in actie: razzia's tegen anarchisten', https://www.indymedia.nl/node/25871 .

'De doos van Pandora en de naaidoos van het Spaanse antiterrorisme / Pandora's box and the hotchpotch of Spanish antiterrorism', https://www.indymedia.nl/node/25887 .


>Deze aanvulling voldeed niet aan de spelregels en is verplaatst naar het forum.


Wie: 
nn

Weg met MS Skype: https://tox.im/Wie: 
nn

Lees ook:

Gebruik je beveiligde e-mail? Dan ben je vast een terrorist!
http://computerworld.nl/beveiliging/85055-gebruik-je-beveiligde-e-mail-d...

Versleutelde email basis voor verdenking van terrorisme?
http://www.ravage-webzine.nl/2015/01/13/spanje-versleutelde-email-basis-...Wie: 
nn

Dawn raids on squats in Spanish state, https://www.indymedia.nl/node/27335 .Wie: 
nn

Spaanse politie arresteert 27 personen bij operatie tegen anarchistische groepen, https://www.indymedia.nl/node/27374 .Wie: 
nn

... En verder:

Spanish State: Conditional bail for comrades detained during Operation Pandora, https://www.indymedia.nl/node/26413
New arrests against anarchists in Barcelona and Manresa, https://www.indymedia.nl/node/30294
Statement from the arrestees of Pandora II, https://www.indymedia.nl/node/30428
Spanje: Monica en Francisco veroordeeld tot 12 jaar celstraf, https://www.indymedia.nl/node/32776
Over de arrestatie van een anarchiste in Barcelona op verdenking van onteigeningen in Duitsland, https://www.indymedia.nl/node/32957 .Wie: 
nn

.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech