March for Refugee Rights 18.19.20 Nov

Nieuws, gepost door: Wij Zijn Hier / We Are Here op 07/11/2014 11:10:50

Wanneer: 18/11/2014 - 10:52

18, 19 & 20 Nov: March for Refugee Rights, for a human life and against deportation

Amsterdam - Den Haag


Op 10 november wordt de uitspraak van de Europese Commissie (ECSR) over recht op opvang openbaar - naar aanleiding van een klacht van de Protestantse Kerk Nederland ten tijden van de Vluchtkerk.

Dit is een cruciale periode voor Wij Zijn Hier: Wat staat er in de uitspraak? Wordt er aan de uitspraak gehoor gegeven? Amsterdam heeft besloten tot nacht(merrie) opvang, waarbij vluchtelingen iedere dag met hun tassen op straat staan, in de kou. Dit is GEEN oplossing!

Daarnaast willen de vluchtelingen duidelijk maken dat opvang geen doel zou moeten zijn maar een middel. Namelijk een stabiele situatie creëren van waaruit aan een echte oplossing gewerkt kan worden. Een leven met menselijke waardigheid en een toekomst.

De mars loopt van Amsterdam (gemeentehuis) naar Den Haag (Tweede Kamer). Dit is symbolisch omdat de afgelopen jaren de verantwoordelijkheid voor deze groep steeds van torentje naar burgemeester werd gegooid, zonder daadwerkelijke oplossing.

Er is voor de 30 vluchtelingen die de mars lopen slaapplekken geregeld in Hoofddorp en Leiden en Le Sabot zal koken. Iedereen is welkom om op eigen gelegenheid aan te sluiten! Op de laatste dag zullen vluchtelingen van Recht op Bestaan in Den Haag meelopen. Meer informatie over route en programma volgt spoedig.



Wie: 
Wij Zijn Hier

Route en programma Mars voor Vluchtelingenrechten // Route and program March for Refugee Rights
-> For a human life and against deportation <-

NL: Opvang is geen doel maar een middel. Een middel om te werken aan een echte toekomst en een menswaardig bestaan.
Loop mee!

ENG: Shelter is no objective but a means. A means to work on a real future and a life with human dignity.
Join the march!

* De mars wordt momenteel aangemeld bij alle te doorkruisen gemeenten en de route is derhalve mogelijk nog aan wijzigingen onderhevig. *

< 18 nov (~22 km): Van stadhuis Amsterdam naar Hoofddorp >

Onderweg wordt er een solidariteitsdemonstratie gehouden bij Schiphol Detentiecentrum. ’s Avonds zal de gemeenschap die ons welkom heet geïnformeerd worden over de situatie van de vluchtelingen.

Route: stadhuis Amsterdam - Dam - Rozengracht – langs het Vluchtgebouw – langs de Sloterweg/vaart naar het detentiecentrum Schiphol voor een lawaaidemo. Vanaf daar naar Hoofddorp. Geheel door bewoond gebied, zodat veel flyers kunnen worden verspreid.

< 19 nov (~24 km): Van Hoofddorp naar Leiden >

‘s Avonds wordt er een publiek evenement georganiseerd in Leiden met muziek, een foto expositie, verhalen van vluchtelingen, eten, uitwisseling van ervaringen en leggen van contacten.

Route: Door Hoofddorp, Nieuw Vennep, Warmond, Leiden. Een deel van de route loopt buiten bewoond gebied, maar er is niet echt een andere optie. Dit geeft echter wel mooie foto’s van de mars.

< 20 nov (~18 km): Van Leiden naar Den Haag >

De mars eindigt op het Plein voor de Tweede Kamer, waar een commissievergadering over opvang en terugkeer plaats vindt en waar we zullen demonstreren. Er komt een separate oproep voor deelname aan de demonstratie.

Vluchtelingen van Recht op Bestaan in Den Haag zullen deelnemen aan de laatste dag van de mars en anderen zullen de marcheerders onthalen en mee demonsteren op het Plein.

Route: Door Leiden, Voorschoten, Den Haag.
Kortste dagafstand, maar vroege start om op tijd bij de Tweede Kamer te zijn!



Wie: 
nn

uitspraak : Bed, bad en brood voor álle asielzoekers

http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3785656/2014/11/...

De Nederlandse overheid moet ervoor zorgen dat niemand in het land verstoken blijft van voedsel, kleding en onderdak. Dat geldt ook voor afgewezen asielzoekers. Die moeten worden opgevangen, in plaats van op straat gezet. Dat volgt uit een uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) die maandag openbaar wordt gemaakt.

De uitspraak volgt op een klacht van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), een kleine twee jaar geleden. De kerk vindt dat Nederland vreemdelingen zonder verblijfspapieren moet beschermen in plaats van ze op straat te zetten. Het ECSR - dat waakt over het Europees Sociaal Handvest, een internationaal mensenrechtenverdrag - geeft de kerk nu meer dan gelijk. Want het comité beperkt zich niet tot vreemdelingen. Níemand mag verstoken blijven van voedsel, kleding en onderdak, zegt het ECSR.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben, vooral voor de duizenden asielzoekers die jaarlijks op straat worden gezet. Soms krijgen die een gezicht, zoals in Amsterdam waar al een paar jaar groepen afgewezen asielzoekers met hulp van vrijwilligers van de ene locatie naar de andere locatie trekken.

Een deel van hen is nog met asielprocedures bezig, anderen weigeren terug te keren naar hun herkomstland of kúnnen om allerlei redenen niet terugkeren. Maar die verschillen doen er voor de ECSR niet toe: om te voorkomen dat de menselijke waardigheid wordt aangetast, heeft iedereen recht op basale voorzieningen als bed, bad en brood.

'Niet bindend'
Als de uitspraak wordt gevolgd, moet er voor die grote groep opvang worden geregeld. Maar óf de uitspraak wordt gevolgd, is juist onderwerp van discussie tussen de coalitiegenoten PvdA en VVD. De sociaal-democraten zeiden maanden geleden al dat de overheid de opdracht van de ECSR moet uitvoeren. Maar VVD-staatssecretaris Teeven voelt daar weinig voor. Hij beschouwt de ECSR-uitspraken niet als bindend.

In veel gemeenten in het land bestaan vormen van noodopvang voor afgewezen asielzoekers die op straat zijn gezet. Gemeenten dragen daar vaak tegen hun zin aan bij: ze vinden al tijden dat het de taak van de rijksoverheid is om te voorkomen dat er vreemdelingen op straat belanden.



Wie: 
nn

De route van de mars op kaart.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech