Wanneer: 19/02/2014 - 22:55
Er is geen nieuws van Koné. Dat is in dit geval slecht nieuws – het betekent dat hij hoogstwaarschijnlijk vandaag naar Guinée is gedeporteerd. Dit ondanks de vele protesten op lokaal, landelijk, politiek en activistisch niveau. Het was er Teeven kennelijk veel aan gelegen om Koné, opgepakt tijdens een razzia in de noodopvang in Utrecht, uit te laten zetten.
Vanochtend is er in alle vroegte op Schiphol een poging gedaan om de incheckende passagiers van vlucht KL 1229 te informeren over het feit dat Koné met deze vlucht zou worden gedeporteerd.
Volgens bronnen is er in ieder geval één passagier in het vliegtuig geweest die heeft geprotesteerd tegen de deportatie, maar deze persoon is met geweld uit het vliegtuig verwijderd.
De DT&V had zwaar ingezet: Koné – aan één oog blind – werd door tien leden van de Marechaussee bewaakt.
Naakt en versuft
Gisterenochtend is er nog telefonisch contact geweest met Koné, die in Kamp Zeist opgesloten zat. Hij vertelde toen dat hij zonder enige kleding in de isoleercel was gegooid en dat hem gezegd was dat hij daar moest blijven tot het moment dat hij opgehaald zou worden voor het transport naar het vliegveld.
Hij klonk tijdens het gesprek zwaar versuft. Het vermoeden rees dan ook bij de contactpersoon – die Koné al geruime tijd kent – dat hem op dat moment al zware kalmeringsmiddelen waren toegediend.
Het is onbekend waar Koné nu is en hoe het met hem gaat. Als hij in Conakry is aangekomen zal hij ofwel op straat gezet zijn ofwel gevangen zijn gezet.
Ongeloof
Tijdens de Ontmoetingswandeling die gisteren door Time to Turn in Utrecht werd georganiseerd en waarbij de SNDVU en STIL ook betrokken waren, werden de deelnemers niet alleen geconfronteerd met het dagelijks leven en de moeilijkheden van ongedocumenteerden, maar werden ze ook geïnformeerd over de opsluiting en deportatie van Koné.
Veel deelnemers reageerden geschokt, maar ook vol ongeloof: dit gebeurde toch niet echt? Dit kan toch niet in Nederland? Een arts die gedwongen kalmeringsmedicatie toedient moet toch voor het tuchtcollege kunnen worden gesleept?
Helaas. Het gebeurt wel degelijk. En detentie-, BMA- en ‘deportatie-artsen’ komen zelden voor het tuchtcollege. Sterker nog: met ongeveer tien deportaties per dag is het zelfs dagelijkse praktijk. Alleen wordt deze praktijk door de betrokken instanties – DT&V, IND, Marechaussee, Ministerie van Veiligheid en Justitie – zorgvuldig aan ons oog onttrokken.
Het zal ze niet baten. Samen met de vluchtelingen, andere organisaties, activisten en ondersteuners zal de werkgroep Deportatieverzet keer op keer het gewrocht van dit asielbeleid open en bloot op tafel leggen.
Zie ook 'Diallo niet uitgezet – wel in isoleer', https://www.indymedia.nl/node/21417 .
Eerder hierover: 'Diallo; het geweld van de Dienst Terugkeer en Vertrek', https://www.indymedia.nl/node/21280 .
'Twee deportatiepogingen naar Guinée deze week', https://www.indymedia.nl/node/21321 .
iedere passagier op deze vlucht was op de hoogte van de uitzetting. iedereen had een meertalige flyer ontvangen met uitleg over de situatie en een oproep tot het aantekenen van protest in het vliegtuig. de meeste reizigers lazen de flyer.
het was dus teleurstellen dat slechts 1 passagier is opgestaan en dat het kon gebeuren dat diegene met veel geweld en in rap tempo van de vlucht is gezet.
het vliegtuig was slechts voor eenderde gevuld met passagiers en Kone werd op afstand gehouden van de andere inzittenden en afgeschermd door 6 leden van de marechaussee.
vandaag is het nieuws gekomen dat de rechtbank een van de drie procedures (vovo op medische gronden) die nog liep tegen de uitzetting, is vergeten.... hierover wordt vanzelfsprekend een klacht ingediend. in de andere twee procedures werd afgelopen maandag negatief beslist. ook hier is het laatste woord niet niet over gezegd aangezien het doorslaggevende argument voor de rechter was dat de titre de voyage snel zou verlopen. deze informatie was echter bij de vorige gewonnen vovo (gezinsleven) reeds bekend.
flyer tekst:
Beste passagier naar Parijs,
In het vliegtuig waarmee u vandaag vliegt (KL 1227) zit ook een Guineese vluchteling. Hij is op dit vliegtuig gezet tegen zijn wil. Het gaat om Ahmed Kone (40 jaar), die al sinds 2001 in Nederland woont. De IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) wil hem via Parijs uitzetten naar Guinee. Dit terwijl er nog twee procedures voor hem lopen. Eén procedure gaat over verblijf bij zijn driejarige zoontje. De andere procedure heeft betrekking op de medische situatie van de heer Kone. Een paar weken geleden heeft de rechtbank een geplande uitzetting op het laatste moment tegen gehouden omdat de rechter oordeelde dat hij recht heeft de uitspraak van zijn procedures af te wachten. De IND probeert het vandaag toch weer opnieuw.
Ahmed Kone is ernstig ziek. De afgelopen negen maanden moest hij 23 keer het ziekenhuis bezoeken. Hij is blind aan één oog, zijn andere oog heeft nog maar 50% visie. Hij moet per dag drie verschillende oogdruppels gebruiken om niet zijn gehele zichtvermogen te verliezen. De IND erkent dat, maar zegt dat de oogdruppels verkrijgbaar zijn bij een apotheek in Conakry. De apotheek in kwestie ontkent dat ten stelligste, slecht één van deze drie oogdruppels is beschikbaar. Er zijn bovendien rapporten van Amnesty International en de Rijksuniversiteit Groningen die de medische noodsituatie van de heer Kone bevestigen.
Ondertussen waarschuwt het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken op haar site dat “in verband met de instabiele politieke en veiligheidssituatie alle niet-essentiële reizen naar Guinee worden ontraden.”
Het document dat de IND gebruikt om Ahmed Kone door de douane te krijgen, is een zogenaamd titre de voyage. Het document kan officieel alleen worden afgegeven door de Guineese ambassade. De ambassade zegt echter niets te maken te hebben met het document. Eerder besteedde het actualiteitenprogramma Nieuwsuur in een uitzending van 16 mei 2013 al aandacht aan valse Guineese documenten die door de IND gebruikt worden en verkregen zijn via een dubieuze taskforce.
Kort samengevat zet de IND dus een zieke man zonder de juiste medicatie en met achterlating van zijn zoontje uit naar een land dat door Nederland als onveilig wordt beschouwd. De twijfelachtige reispapieren leveren voor Ahmed Kone bovendien extra gevaar op bij aankomst in Guinee.
Wat kunt u doen?
In het verleden is het al meerdere keren gelukt een dergelijke uitzetting te voorkomen doordat medepassagiers niet akkoord gingen. Het enige dat hiervoor nodig is, is weigeren plaats te nemen totdat Ahmed Kone van het vliegtuig is gehaald. Zolang niet iedereen zit, kan de vlucht niet vertrekken. Omdat er veel druk staat om op tijd te vertrekken, zal het personeel er voor kiezen de uitzetting te stoppen. Praat met het personeel, vraag hen af te zien van de uitzetting.
Neem het initiatief, het kost u vijf minuten, het spaart waarschijnlijk zijn leven.
Hartelijk dank!
----------