ACTA

Hier kun je discussieren over ACTA.
Maar voordat het aangenomen kan worden moet het eerst nog goedgekeurd worden door het europese parlement. Hier is er nog kans dat ACTA door grootschalige protesten, zoals bij SOPA, tegengehouden kan worden.

Wat is het idee achter ACTA?
Het (officiële) idee achter ACTA is dat Intellectueel Eigendom (copyright) moet worden beschermd. Als 1 iemand een CD koopt, en de nummers vervolgens op internet zet, dan kan iedereen deze nummers downloaden. Dan verdient het bedrijf dat achter het maken van de CD zit niets meer omdat iedereen gratis de nummers kan downloaden. Om dit te voorkomen is copyright bedacht. ACTA (en andere wetten) maakt dit illegaal.
Dit is niet “fair”, als ik een boek koop en dat uitleen aan vrienden, gaan zij dat boek ook niet meer kopen, want ze hebben het al gelezen. Toch is dit niet verboden, maar met een nieuw medium (internet) komt nieuwe wetgeving en zien de grote bedrijven mogelijkheden om meer geld te verdienen, dus is het noodzakelijk ook op internet onze rechten af te dwingen.

Wat is ACTA en waarom is het een probleem? (http://www.edri.org/edrigram/number10.1/whats-wrong-with-ACTA)
Voor een korte en duidelijke samenvatting van ACTA: (http://youtu.be/citzRjwk-sQ)
Met ACTA worden internet providers (zoals kpn, ziggo etc.) verantwoordelijk gesteld voor wat zij aanbieden. Als een klant van een provider iets met copyright tegenkomt op internet, dan is de provider strafbaar. Providers moeten dus het internet gaan censureren, om niet zelf voor de rechter te komen. Hier zijn zij zelf ook niet blij mee: http://nos.nl/artikel/334787-ook-kpn-weigert-blokkade-pirate-bay.html Maar nog belangrijker is dat dit rechtstreeks indruist tegen de morele rechten die mensen hebben op vrije communicatie, ofdat de rechter de macht zou moeten hebben om bepaalde dingen te censureren valt te betwijfelen, maar bedrijven zouden dat recht in ieder geval nooit moeten hebben.
En het gaat verder dan alleen copyright schendingen, deze wetten kunnen gemakkelijk gebruikt worden om kritische websites te censureren. Neem indymedia als voorbeeld: als hier bijvoorbeeld een filmpje op staat van een protest, waarbij een liedje met copyright gedraaid wordt, dan is dit al strafbaar onder ACTA. En als dat vaker gebeurt dan zullen providers verplicht worden om indymedia ontoegankelijk te maken. Dit kan natuurlijk bij alle websites gebeuren, per ongeluk (zoals in het voorbeeld) of met opzet (door gepatenteerd materiaal op websites te plaatsen).

Maar behalve deze gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting voorziet ACTA ook in het handhaven van de patenten op bijvoorbeeld medicijnen. Als een bedrijf een medicijn tegen kanker of aids bedenkt, kunnen ze hier patent op aanvragen. Dan mogen alleen zij dit medicijn produceren, waardoor zij er rijk mee kunnen worden en er miljoenen mensen zinloos blijven sterven aan deze ziektes. Vooral mensen in derde wereld landen zullen deze dure medicijnen (duur omdat er een monopoly ontstaat door de patenten) niet kunnen betalen. Dit wordt in de berichten over ACTA minder benadrukt, maar is misschien wel belangrijker dan de internetvrijheid.

Met ACTA plaatsen de regeringen de belangen van grote bedrijven boven de vrijheid en zelfs boven de gezondheid van gewone mensen. Dit is een zeer reëel gevaar, en zelfs “mainstream” politici zien dit verdrag niet zitten: http://www.reddit.com/r/politics/comments/ow1v5/acta_note_from_marietje_... Er moet nog veel gebeuren om ACTA tegen te houden, maar het kan nog steeds. De normale media berichtten niet over SOPA, maar toch werd dat tegengehouden, met samenwerken kunnen we ACTA ook stoppen. Door mensen er bewust van te maken en politici ervan te overtuigen dat dit een erg slecht idee is. Zoals hierboven gemeld moet het europees parlement nog over dit verdrag stemmen, dus zullen voor het tegenhouden hiervan parlementsleden cruciaal zijn.

Hier is een mooi artikel dat ook ingaat op wat er gedaan kan worden: https://www.bof.nl/2012/01/26/video-verhef-je-stem-tegen-acta/

en nog wat bronnen:
http://nos.nl/op3/artikel/334493-geen-sopa-of-pipa-wel-acta.html
http://www.forbes.com/sites/erikkain/2012/01/23/if-you-thought-sopa-was-...
http://www.laquadrature.net/acta

TL;DR: hier staat in het kort, minder saai uitgelegd wat er aan de hand is:
http://graphjam.files.wordpress.com/2012/01/acta.png


Re: ACTA

wel blijven nadenken mensen. Ik lees op de mider saaie posters dat deze wet opgesteld is door mensen die niet democratisch gekozen zijn. Als je goed nadenkt hier over kunnen dus alle milieu organisaties ngo's en de kraakbeweging dus ook hun spullen pakken want die zijn ook niet democratisch gekozen en dan dus maar je bek houden? Iedere burger heeft recht op inspraak en ja dat dat voor grote bedrijven en groot geld een stuk makkelijker is is niet ok. Daar moet wat aangedaan worden. Maar wel blijven nadenken mensen wat je nou eigenlijk zegt en schrijft. En als je dit zo steldt gaan we dus echt naar een dictatuur.
oja mischien kan acta amsterdam een klacht in dienen wegens plagiaat van hun naam lol

win win with accuracy

The catchy videos mobilise masses yet are not "accurate" in their arguments.

To not look too stupid when going on the streets:

http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/internet-awash-in-inaccu...

which is the source to a nrc http://www.nrcnext.nl/blog/2012/02/02/next-checkt-vier-beweringen-over-d... article.

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech