Gentech-afdeling van BASF trekt zich terug uit Europa

Hier kun je discussieren over Gentech-afdeling van BASF trekt zich terug uit Europa.
BASF was in Europa vooral actief met aardappels. Ook plannen voor Nederland lijken te worden gestaakt. Hierbij gaat het om de soorten Amflora (pootgoedvermeerdering voor commerciële verkoop) en Fortuna (veldproef als onderdeel van een toelatingsprocedure).

Het is nog afwachten hoe het precies verder zal gaan met deze producten. De aardappels werden samen met partners ontwikkeld. Er is nog een mogelijkheid dat andere partijen er wel mee doorgaan. ASEED blijft dit in de gaten houden.

BASF schrijft haar gentech-activiteiten te gaan concentreren op Noord- en Zuid-Amerika. Hierbij wordt onder andere samengewerkt met zaden en chemie-gigant Monsanto. Op deze continenten hebben boeren en consumenten dus nog een flinke weg te gaan voor een duurzame landbouw zonder overheersing door grote agro-bedrijven. In Gent blijft BASF onderzoeksinstituut houden voor gewassen die niet zijn bedoeld voor de Europese markt.

ASEED is tegen genetisch gemanipuleerde gewassen omdat dit de macht van grote bedrijven in de voedselketen vergroot, slecht is voor de biodiversiteit en het nog onzeker is wat de precieze gevolgen zijn voor de natuur en de gezondheid van de consument. Vorig jaar mei heeft ASEED nog een actie gedaan bij een veldproef met aardappels in Flevoland en in het Belgische Wetteren heeft diezelfde maand een grote, succesvolle actie plaatsgevonden tegen een gentech-proefveld met aardappels.

Verzet is vruchtbaar!

Link naar persbericht BASF: http://www.basf.com/group/pressrelease/P-12-109
Belgian Field Liberation Movement: http://fieldliberation.wordpress.com/
Meer over ASEEDs gentech-campagne: http://www.aseed.net/gentech en http://www.gentech.nl


vruchtbaar?

of verzet in dit geval vruchtbaar is is op zijn minst discutabel: BASF houdt niet op met haar vreselijke praktijken, maar verplaatst ze enkel naar landen waar geen tot weinig verzet te verwachten is. In mijn optiek begint dus voor ons pas nu echt de noodzaak tot verzet, tot solidarisering met de lokale bevolking van die landen, voorlichting en hulp vanuit hier voor de strijd daar. Verzet is pas vruchtbaar te noemen wanneer BASF en haar gentech naar de vuilnishoop van de geschiedenis is verwezen. In die zin, hasta la victoria siempre!

natuurlijk is het vruchtbaar,

natuurlijk is het vruchtbaar, er is een belangrijk signaal afgegeven. Dat ze naar latijns amerika vluchten voor dit soort praktijken is gezien de enorme corruptie (met name midden amerika, zuid amerika ben ik niet geweest), niet zo heel gek. Mee eens dat daar stappen moeten worden gezet, maar om dit als onvruchtbaar te zien, en te eindigen met zo' n strijdkreet, daar wordt ik af en toe een beetje moe van. Maargoed veel succes met het starten van een anti gentech revolutie in latijns amerika, je zal t nodig hebben

Beste NN, Ik begrijp jouw

Beste NN,
Ik begrijp jouw reactie niet helemaal en vind hem gevaarlijk dicht bij een NIMBY mentaliteit liggen.
Een belangrijk signaal zeg je? Wat, dat BASF nu zonder al te veel angst voor kritiek en verzet, en ook nog eens onder goedkopere omstandigheden, weg van de Europese media haar onderzoek ongestoord verder zal kunnen zetten? Ik denk dat het dan voor ons inderdaad eerder een Pyrrus overwinning is, dat BASF eigenlijk versterkt uit deze campagne is gekomen, en vandaar mijn greep naar een quote van Ché, om mijn standpunt aan te geven dat we altijd voor complete en bestendige overwinningen zouden moeten gaan. Het kwaad met wortel en tak uitroeien zeg maar.
PS Overigens ben ik een beetje verbaasd dat je zo "moe" wordt van onze eigen, rijke linkse geschiedenis en standpunten? Er is niets mis aan het ook vandaag de dag nog gebruiken van een goede strijdkreet. In die zin, venceremos!

[spam deleted]

[spam deleted]

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech