Wanneer: 22/05/2013 - 23:08
Zo vind je nog eens wat als je staat te demonstreren. Een achteloos verloren of op de grond geworpen notitie over hoe celdeuren moeten worden geopend bij brand. Het bestand dat je hier ziet afgebeeld is gevonden op de grond bij het detentiecentrum in Rotterdam afgelopen dinsdag.
Wij vragen ons af: Had deze persoon net les gehad? Of heeft hij het briefje nodig als er brand uitbreekt om even na te kijken wat er moet gebeuren? Als dat laatste het geval is, kan het wel eens even duren voor die deuren allemaal open zijn!
Wat interessant is, is wat niet beschreven is, zoals:
“Deur openen volgens procedure.”
Wat is die procedure?
En:
“Eventueel grijp/actieprocedure toepassen”
??
Ook onbeantwoord blijft de vraag wat men doet als die brand uitbreekt tussen 5 uur 's middags en 8 uur 's morgens, dus tijdens de 'lock-down'. Dan gaat de deur namelijk niet zomaar open. Dan moet eerst het IBT komen, je weet wel, die lui die de gevangenen in elkaar slaan om ze de iso in te krijgen. Eerder gaat die deur niet open. En dat is in elke bajes zo.
Een ding blijkt hier wel uit: men denkt heel rustig deuren, deurklink, luikje en scharnieren te gaan betasten of ze heet zijn, terwijl in de cel erachter iemand stikt of levend verbrandt en op de deur ramt om eruit te worden gelaten. Gelukkig doen ze wel eerst de stroom eraf voor het water over de gevangene wordt uitgestort! Dan pas de deur open.
En dat... cel voor cel.. voor cel.. voor cel... 35 cellen per afdeling.
Als je zo onzorgvuldig bent zo'n briefje te verliezen...
Hoe zorgvuldig ben je dan op je werk. Een briefje dat duidelijk
in iemands zak heeft gezeten. Het is bekend dat het bijna allemaal
uitzendkrachten zijn die in het detentiecentrum werken. Hij goed
zijn zij voorbereid op calamiteiten ? Vragen, vragen.
Verloor dit personeelslid dit na afloop van zijn diensturen of vooraf ?
Is het verantwoord deze uitzendkrachten met dergelijke spiekbriefjes
dit werk te laten doen , aantekeningen zijn het niet. Want dan zou er
meer op staan. Dit is een briefje met instructies wat te doen bij brand
@nn
Waar baseer je je op door te stellen dat het 'bijna allemaal uitzendkrachten zijn die in het detentiecentrum werken'?
Dat is niet waar. Er werkt veel personeel met een 0-uren contract.
Een briefje uit je zak laten vallen is niet voorbehouden aan uitzendkrachten toch? Iedereen kan zo stom zijn.
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1001592/drie-hongerstakers-in-kamp-zeist...
Iemand bekend met de term Bedrijfs Hulp Verlener? Iets wat tegenwoordig ieder bedrijf en organisatie moet hebben? Van die collega's die vrijwillig cursussen volgen op het gebied van brand en EHBO? Zodat als een collega onwel wordt of er een brandje is terwijl iemand 112 belt de ander kan beginnen met helpen? Nou dit is dus precies wat je dan leert op de cursus bij de brandweer. Het heeft NIETS met detentiecentra te maken. Ook ik heb precies hetzelfde geleerd bij een heel andere organisatie. Alleen maar goed toch? Dus stop met al die complottheorieën!
Alleen als de deurkling al gloeiend heet is, kun je de deur beter dicht laten, anders verspreidt het vuur zich over het hele complex.
"Ook ik heb precies hetzelfde geleerd bij een heel andere organisatie."
Geen enkele andere organisatie is vergelijkbaar met een gevangenis waar mensen afhankelijk zijn van bewakers om een brand te kunnen overleven. Een bajes, zo deze al wenselijk wordt geacht, hoort zoiets te hebben als automatische deurontgrendeling bij brand. Dit is overigens in verschillende 'gewone' bajessen in Nederland wel het geval. Bijvoorbeeld in Nieuwersluis, waar ik gezeten heb, waardoor ik het weet. Daar is zo'n systeem aangelegd in 2008.
Dus voor je gaat schrijven dat posters dezes dom zijn en nog nooit van bedrijfshulpverlening hebben gehoord.. denk ff na please. Zoek de verschillen: Kantoor, ziekenhuis, fabriek: de deuren kunnen allemaal van binnen open. Bajes: niet.
Hoe te handelen bij brand in detentiecentra is een veel complexer verhaal dan dat op dit briefje staat. Zeker na de Schipholbrand zijn procedures aangescherpt. Dat wil niet zeggen dat het nu allemaal/overal heel goed geregeld is. Maar om af te gaan op dit briefje is ook een beetje te kort door de bocht. Dit briefje ziet er inderdaad meer uit als iemand die net zijn/haar BHV training heeft gehad. Kan best zijn dat die persoon helemaal niet op een cellengang loopt, maar alleen op kantoor en alleen daarvoor die BHV krijgt.
Brandveiligheid in gebouwen waar mensen niet zelfstandig leven, of zelfs opgesloten zitten, is altijd complex. Denk bijvoorbeeld ook aan een gesloten afdeling van een psychiatrische kliniek, of bejaardencentrum (zware dementie). Je kan niet zomaar zeggen we zetten alle deuren open. Dan krijg je te maken met heel veel andere problemen, die mogelijk groter zijn dan de brand zelf.
Niet elke brand is gelijk een grote brand, vergelijkbaar met de Schipholbrand. Sterker nog, bij de meeste brandjes is men snel genoeg bij en blijft het beperkt tot een klein brandje met minimale schade. En blijft het sowieso beperkt tot 1 cel/1 compartiment. Wanneer je juist die cel, zonder mogelijkheid tot blussing en bescherming tegen rook, open zet zou een brand zich kunnen gaan uitbreiden en de rook zich verspreiden. En juist dit brengt alle andere opgeslotene in gevaar.
Met andere woorden, het is goed om kritisch te zijn op de procedures. Dit moet blijven gebeuren. Maar die procedures zijn wel nodig om zo veilig en snel mogelijk te kunnen handelen. Dus laat je hierover ook goed informeren. Dit staat overigens los van het feit dat vluchtelingen simpelweg niet opgesloten horen te zijn. En dit staat los van de kritiek die je sowieso kan hebben op het gevangeniswezen. De procedures bij brand zijn veel algemener voor iedereen, die om wat voor reden dan ook niet zelfredzaam is.