Wanneer: 05/05/2013 - 22:27
Tijdens de eerste stop van de solidariteitstour die vanuit het No Border Netwerk werd gehouden op 5 mei, bevrijdingsdag, is er telefonisch contact geweest met de opgesloten migranten in de nieuwe grensgevangenis op Schiphol-West. Van verschillende gevangenen vernamen we dat 20 tot 26 mensen in hongerstaking zijn. Hun eis is eenvoudig maar voor de Nederlandse autoriteiten niet zo vanzelfsprekend als het zou behoren te zijn: vrijheid. Onder de gevangenen die we achter de ramen zagen, waren veel vrouwen met kinderen.
De hongerstakers zijn op 1 mei begonnen met hun hongerstaking. Vanaf 5 uur 's middags tot de volgende morgen 8 uur worden de hongerstakers voor straf, maar zogenaamd voor hun eigen veiligheid, in isoleercellen opgesloten. Onbekend is nog hoe daar de omstandigheden zijn in die uren.
Terwijl Rutte op 5 mei het bevrijdingsvuur ontsteekt in Utrecht, brandt in de harten van de gevangenzittende vluchtelingen juist dat verlangen dat Ruttes regering en alle regeringen daarvoor steeds volledig negeren: het verlangen naar vrijheid.
Mensen van de werkgroep Deportatieverzet gaan contact onderhouden met de gevangenen die contact hebben gezocht, om ervoor zorg te dragen dat dit niet ongehoord en ongezien voorbijgaat.
De werkgroep Deportatieverzet en het No Border Netwerk onderschrijven en ondersteunen de eis van de gevangenen volledig: vrijheid. Sluiting en sloop van alle (grens)gevangenissen. Vrijheid van beweging en recht op bestaan voor een ieder.
Tijdens de solidariteitstour, waaraan ook vluchtelingen van de Amsterdamse Vluchtkerk en het Haagse Vluchthuis deelnamen, zijn we langs drie grensgevangenissen geweest. Overal was van binnenuit de roep om vrijheid te horen. “Freedom! Freedom!” scandeerden de gevangenen. In Rotterdam werden de opstandige gevangenen in hun cel gedreven. Hoe lang nog blijft de regering vasthouden aan het onzinnige idee dat vluchtelingen opgesloten moeten worden?! Hoe lang nog wordt hun recht op bestaan ontkend? Hoeveel meer doden moeten er nog vallen in de Europese deportatiemachine?
http://deportatieverzet.nl
http://no-border.nl
http://nos.nl/artikel/503641-asielzoekers-schiphol-eten-niet.html
pers duikt erop en ontfutseld justitie meer details
Trouw: 'We zijn geen criminelen, we zijn asielzoekers'
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3437052/2013/05/...
'Meer dan twintig asielzoekers in het detentiecentrum Schiphol zijn in hongerstaking, voor de zesde dag inmiddels. Hun klacht: 'We zijn geen criminelen. We zijn asielzoekers. Behandel ons dan ook zo.'
"This system is fucked up, man", zegt Papabouda Peoum over de telefoon vanuit het detentiecentrum. Vijf maanden zit de Senegalees vast op Schiphol. Tchamako Tamboula zit er net zo lang. "Ik word behandeld als een crimineel", zegt de Kameroener. "Maar wat heb ik misdaan? Ik heb asiel aangevraagd. Dat is het enige."'
Factsheet 1, de hongerstakers
Posted on 06/05/2013
Wie? Asielzoekers in detentiecentrum Schiphol-West. Vreemdelingendetentie is een bestuursrechtelijke maatregel; het gaat dus niet om mensen die strafbare feiten hebben gepleegd, maar om mensen die in detentie worden gehouden enkel en alleen omdat ze niet over de juiste papieren beschikken. Sommigen van hen zijn uitgeprocedeerd, maar het kan ook gebeuren dat iemand nog een hoger beroep heeft lopen en toch in detentie zit.
Hoeveel? De asielzoekers die wij aan de telefoon hebben gehad, spraken over een groep tussen de 20 en de 26 mensen. Vandaag hebben we weer contact, dus hou de website in de gaten voor updates.
Sinds wanneer? Sinds 1 mei.
Waarom? De eis is simpel: “Vrijheid. Wat ze ons hier aan doen, moet stoppen.”
Wat wordt vluchtelingen in detentie dan aangedaan? Het regime is, ondanks het bestuursrechtelijke karakter, zwaarder dan in strafrechtelijke detentie: 17 uur per dag in meerpersoonscellen, geen dagbesteding, twee maaltijden per dag. Contact met buiten is bijzonder moeilijk: voor het ontvangen van bezoek of het krijgen van broodnodige spullen zoals kleding bestaan er allerlei langdurige bureaucratische procedures die het vrijwel onmogelijk maken.
Fouillering en visitatie is een standaardprocedure, ook als men (in een ruimte onder toezicht) bezoek heeft gehad.
Maar het ergste is de onzekerheid. Opsluiting gebeurt op last van de IND en vaak zonder dat een rechter fatsoenlijk uitspraak heeft kunnen doen over de detentie. Officieel kan detentie alleen als uiterste maatregel worden toegepast als er op korte termijn zicht is op uitzetting en de vrees bestaat dat mensen zich aan de uitzetting zullen onttrekken – in de praktijk kunnen mensen tot 18 maanden lang worden vastgehouden, zonder opgaaf van redenen. Sommigen worden daadwerkelijk uitgezet, ook naar oorlogsgebieden als Soudan, Somalië en Afghanistan, anderen worden na verloop van tijd simpelweg weer op straat gezet.
Hoe zijn ze er aan toe? “Niet goed,” zeggen ze zelf. De hongerstakers worden van 17:00u ‘s middags tot de volgende ochtend 8:00u in isoleercellen geplaatst als strafmaatregel. Vandaag horen we meer over de toestand van de hongerstakers en de omstandigheden.
Vrouwen en kinderen? In het bericht verspreid door de reguliere media staat te lezen dat onder de hongerstakers zich ook vrouwen en kinderen zouden bevinden. Dat wordt aan onze zijde vooralsnog niet bevestigd. We hebben op de afdeling op Schiphol wel veel gezinnen met jonge kinderen gezien, maar er is ons niet gezegd dat zij ook meedoen met de hongerstaking.
UPDATES ZULLEN ZO SNEL MOGELIJK WORDEN GEPLAATST. HOU DE WEBSITES IN DE GATEN!
www.deportatieverzet.nl
www.no-border.nl
Mail voor meer informatie naar: info (at) deportatieverzet.nl