Waar: Noord-Ghana, Ghana
Wanneer: 27/03/2013 - 13:32
Beter dan telkens voedseltransporten naar hongerende mensen te sturen, is zorgen dat de Afrikaan zelf zijn voedsel kan verbouwen. Dit kan door het klimaat wat milder te maken. De Sahel is heet en droog. Stichting Barbarugo gaat de grasvlakten ( savanna's ) bebouwen met bamboe. Dan komt er schaduw, de temperatuur wordt dragelijk en het regenwater wordt vastgehouden. De eerste 2000 bamboe stekjes staan nu bij de kweker en worden in mei geplant.
Er wordt ontzettend veel geschreven over armoe en hongersnood in de Sahel. De VN stuurt konvooien vol met voedsel. Maar niemand doet er echt wat aan. Niemand lost het probleem op. Maar er is één uitzondering:
Stichting Barbarugo doet het ! Wij motiveren 100.000 Ghanezen zich in te zetten om de kale, droge savannen in Noord Ghana weer groen te maken. Hoe doen ze dat? Door het aanleggen van grote bamboe plantages. Bamboe is de enige plant die de droogte en hitte kan doorstaan. Door het bladerendek wordt de temperatuur dragelijk en verdampt het water niet na de zeldzame regenbuien, maar wordt het goed vastgehouden..
Wie betaalt dat ? Dat betalen ze zelf, want met één hectare bamboe kan de Ghanees in zijn eigen levensonderhoud voorzien. Er is echter één maar: het ontbreekt hem aan een startkapitaal. Hij heeft eenmalig 2000 euro nodig nodig en daar kan hij vijftig jaar mee toe.
Stichting Barbarugo wil hen een microkrediet verschaffen en begeleiden bij de kweek van bamboe en voedsel. Lees hierover in http://ghanakaderhulp.wordpress.com/bamboo-foundation/
reclame --> ruis.