Persverklaring Leiden 31 Januari 2013
Kraak en onrechtmatige ontruiming in Leiden
Gistermiddag is het voormalige kantoor van het Leidsch dagblad aan de Rooseveltstraat in Leiden gekraakt. Door de krakers is er zo spoedig mogelijk contact gezocht met de eigenaar om afspraken te kunnen maken. De politie is direct op de hoogte gesteld van het feit dat het pand bewoond werd en er huisvrede gesticht is. (waarbij de politie aangaf dat gelijk langskomen geen prioriteit had) De politie is omstreeks 4 uur langsgekomen om deze feiten te registreren. Hierbij heeft de politie aangegeven dat zij een eventuele ontruiming ruim van tevoren zouden aangeven, zodat er de mogelijkheid voor toetsing door de rechter geboden zou worden. De officier van Justitie te Den Haag heeft tegen de eigen richtlijnen in besloten het pand te ontruimen, dit is omstreeks 11 uur 's nachts gebeurd.
Sinds de ingang van het kraakverbod zijn er nieuwe richtlijnen ontstaan naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad. Zo heeft de Hoge Raad besloten dat er indien er besloten wordt tot ontruiming over te gaan er altijd de mogelijkheid moet bestaan om deze ontruiming te toetsen bij een rechter. Dit komt er op neer dat indien het O.M over wilt gaan tot ontruiming een aanzegging tot ontruiming gedaan moet worden. Hiermee wordt de mogelijkheid gegeven om binnen 7 dagen via een kort geding de ontruiming voor de rechter te toetsen. (bron: http://www.rechtspraak.nl/organisatie/hoge-raad/nieuws/pages/ontruimingk... )
De gemeente Leiden heeft deze richtlijn ook omgezet in beleid. De enige gronden die gegeven worden voor een directe ontruiming zijn een heterdaad en een eventuele verstoring van de openbare orde. Van beiden is in het geval van de Rooseveltstraat geen sprake geweest.
Direct na de kraak is er contact opgenomen met de eigenaar van het gebouw, zodat de dialoog geopend kon worden en er direct goede afspraken gemaakt konden worden. Er is onder andere contact informatie doorgegeven en aangegeven dat de krakers graag een contract wilden opstellen om het gebruik in vast te leggen.
De gemeente Leiden staat hoog in de ranglijst van gemeentes met veel lege kantoorpanden.
(link naar artikel, noemt hoeveel 1000en meters leeg staan in leiden)
Het voormalige hoofdkantoor van het Leidsch dagblad was al geruime tijd niet meer in gebruik. Na beëindiging van het gebruik is het pand in verval gekomen. In Leiden heerst er al jaren een groot tekort aan betaalbare woningen. Het is daarom schrijnend te noemen dat 2000 vierkante meter jarenlang ongebruikt blijft terwijl deze ruimte prima te gebruiken is voor het huisvesten van woningzoekende, en het aanbieden van laagdrempelige sociale activiteiten.