english
nederlands
Indymedia NL
Vrij Media Centrum Nederland
Indymedia NL is een onafhankelijk lokaal en mondiaal vrij communicatie orgaan. Indymedia biedt een andere kijk op het nieuws door een open publicatie methode van tekst, beeld & geluid.
> contact > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
Zoek

 
Alle Woorden
Elk Woord
Bevat Media:
Alleen beelden
Alleen video
Alleen audio

Dossiers
Agenda
CHAT!
LINKS

European NewsReal

MDI klaagt Indymedia.nl aan
Rechtszaak Deutsche Bahn tegen Indymedia.nl
Onderwerpen
anti-fascisme / racisme
europa
feminisme
gentechnologie
globalisering
kunst, cultuur en muziek
media
militarisme
natuur, dier en mens
oranje
vrijheid, repressie & mensenrechten
wereldcrisis
wonen/kraken
zonder rubriek
Events
G8
Oaxaca
Schinveld
Schoonmakers-Campagne
Hulp
Hulp en tips voor beginners
Een korte inleiding over Indymedia NL
De spelregels van Indymedia NL
Hoe mee te doen?
Doneer
Steun Indymedia NL financieel!
Rechtszaken kosten veel geld, we kunnen elke (euro)cent gebruiken!

Je kunt ook geld overmaken naar bankrekening 94.32.153 tnv Stichting Vrienden van Indymedia (IBAN: NL41 PSTB 0009 4321 53).
Indymedia Netwerk

www.indymedia.org

Projects
print
radio
satellite tv
video

Africa
ambazonia
canarias
estrecho / madiaq
kenya
nigeria
south africa

Canada
hamilton
london, ontario
maritimes
montreal
ontario
ottawa
quebec
thunder bay
vancouver
victoria
windsor
winnipeg

East Asia
burma
jakarta
japan
manila
qc

Europe
alacant
andorra
antwerpen
armenia
athens
austria
barcelona
belarus
belgium
belgrade
bristol
bulgaria
croatia
cyprus
estrecho / madiaq
euskal herria
galiza
germany
grenoble
hungary
ireland
istanbul
italy
la plana
liege
lille
madrid
malta
marseille
nantes
netherlands
nice
norway
oost-vlaanderen
paris/île-de-france
poland
portugal
romania
russia
scotland
sverige
switzerland
thessaloniki
toulouse
ukraine
united kingdom
valencia
west vlaanderen

Latin America
argentina
bolivia
brasil
chiapas
chile
chile sur
colombia
ecuador
mexico
peru
puerto rico
qollasuyu
rosario
santiago
tijuana
uruguay
valparaiso

Oceania
adelaide
aotearoa
brisbane
burma
darwin
jakarta
manila
melbourne
oceania
perth
qc
sydney

South Asia
india
mumbai

United States
arizona
arkansas
atlanta
austin
baltimore
big muddy
binghamton
boston
buffalo
charlottesville
chicago
cleveland
colorado
columbus
danbury, ct
dc
hampton roads, va
hawaii
houston
hudson mohawk
idaho
ithaca
kansas city
la
madison
maine
miami
michigan
milwaukee
minneapolis/st. paul
new hampshire
new jersey
new mexico
new orleans
north carolina
north texas
nyc
oklahoma
omaha
philadelphia
pittsburgh
portland
richmond
rochester
rogue valley
saint louis
san diego
san francisco
san francisco bay area
santa barbara
santa cruz, ca
seattle
tallahassee-red hills
tampa bay
tennessee
united states
urbana-champaign
utah
vermont
western mass
worcester

West Asia
armenia
beirut
israel
palestine

Topics
biotech

Process
discussion
fbi/legal updates
indymedia faq
mailing lists
process & imc docs
tech
volunteer
Credits
Deze site is geproduceerd door vrijwilligers met free software waar mogelijk.

De software die we gebruiken is beschikbaar op: mir.indymedia.de
een alternatief is te vinden op: active.org.au/doc

Dank aan indymedia.de en mir-coders voor het creŽren en delen van mir!

Contact:
info @ indymedia.nl
Actiedag tegen Nederlandse deelname oorlog tegen Irak
redactie (updated) - 27.02.2003 15:30

Voor de landelijke actiedag tegen de wapentransporten, een week na wereldwijde protesten tegen de oorlog tegen Irak, waren meer dan twintig acties aangekondigd. Er zijn verslagen van acties in Den Haag, Schiphol [foto's], Nijmegen, Groningen, Rotterdam en Cappele aan den IJsel [1 | 2 | foto's].

Aankomend weekendis er een "stop de treinen" actie in BelgiŽ. In ItaliŽ, waar de grootste Italiaanse havenvakbond het transport van oorlogsmaterieel boycot, houden activisten sinds vrijdag bijna dagelijks een trein tegen. [Overzicht EN: 1 | 2 en video's | overzicht NL]

In Nijmegen is er wekelijks een demonstratie. Op 15 maart is er een demonstratie in Muenster en acties op Schiphol. Het Platform tegen de Nieuwe Oorlog organiseert op 22 maart in Amsterdam opnieuw een landelijke demonstratie tegen de oorlog in Irak.

[treinspotting | wereldcrisis | vredessite | live radio | wereldwijd overzicht 1 | 2]met 'lock-on' aan hek
met 'lock-on' aan hek

Twee dagen na massale protesten in Amsterdam en wereldwijd, dendert het oorlogstuig over Nederlandse sporen en vliegvelden. De Amerikaanse militairen deden dit verzoek, nadat Oostenrijk weigerde.

In Den Haag was er een ludieke actie waarbij Bush de Tweede Kamer en de regering bedankte voor de Nederlandse steun aan de oorlog. Tot grote hilariteit van de meeste voorbijgangers roemde 'Bush' met ronkende stem de Nederlandse opstelling tegenover oorlog in Irak: "Thank you Holland for supporting this war, thank you for supporting our industry".

Volgens het Platform tegen de 'nieuwe oorlog' is de Nederlandse medewerking aan de Amerikaanse militaire transporten niet gebaseerd op verdragen en zijn zij duidelijke voorbereidingen voor een oorlog tegen Irak. Zij riep daarom op tot geweldloze directe actie.

In Capelle aan den IJssel gaven activisten van de Aktiegroep Tegen Militaire Transporten gehoor aan de oproep door zich vast te ketenen bij de ingang van het militaire commandocentrum MTMC van de VS. Vele werknemers, die nu niet naar binnen konden, stonden op straat "een beetje suf te wezen" [foto's] "Met deze actie, op dezelfde dag als de februari-staking uit 1941, protesteren de actievoerders tegen het militaire geweld waarmee de golf-regio nu opnieuw bedreigd wordt", meldt het persbericht.

Op luchthaven Schiphol was er een succesvolle vredesoefening. Bij de KLM-balies is geoefend voor een zitblokkade en buiten is de toegang naar de luchthavenplatforms waar vliegtuigen staan, bestormd. Als Schiphol de oorlog blijft steunen, "komen we 15 maart terug". [foto's]

In Nijmegen inspecteerden 25 actievoerders de Waal, die gebruikt wordt voor het vervoer van militair materieel vanuit Duitsland naar de haven van Rotterdam. Daarvandaan wordt het materiaal doorgestuurd naar de Golfregio. Het langskomende verkeer werd hierop gewezen door spandoeken met teksten als "Niet door mijn stad" en "Alweer een brug te ver?". Wapeninspecteur Piet Pleur rapporteert over de inspecties op de wekelijkse demonstratie donderdag in Nijmegen.

Ook in Groningen kwamen mensen bijeen om hun ongenoegen te uiten over transporten van wapentuig over Nederlands grondgebied. Bij het NS-station verzamelden zich ongeveer 300 mensen met spandoeken, borden en fakkels. "Want ook in de Eemshaven is alles al gereed gebracht voor mogelijke wapentransporten in de provincie Groningen".

In Rotterdam-Zuid werd er gedemonstreerd tegen "de geplande massamoord en roofoorlog in Irak". De demonstratie was gericht op het mobiliseren van de haven/spoorwegarbeiders in de havens van Rotterdam. Achter het spandoek met de leuzen "Boycot de wapentransporten" en "Arbeiders staking tegen oorlog", liep een 50-tal Nederlanders, Turken en Marokkanen richting de Waalhaven om "in plaats van de Februari staking op een passieve manier" te herdenken, "een eerste stap te zetten om dat principe van arbeiderssolidariteit met onderdrukten in de praktijk uit te voeren."

Eerder waren er ook acties [1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6]. Terwijl vakbond FNV geen mening heeft en de NS moeite doet om zich te distantieren, was er woendag al de eerste schildering gespot bij goederenvervoerder Railion. Ook is er hevig gestoepkrijt en waren er picketlijns. Donderdagavond is er nog een demonstratie in Roermond en in Arnhem. Op donderdag ochtend blokkeert de Rainbow Warrior (Greenpeace) het eerste schip met Amerikaans oorlogsmaterieel dat vanuit de Rotterdamse haven naar de Golf wil varen.

De zondag voor de actiedag kon men bij de activistenschool leren actievoeren tegen oorlog.

Naast Nederland, zijn er ook acties tegen transporten in BelgiŽ. Activisten daar hebben soldaten "voor even hebben doen bibberen" en zelfs een trein tot stilstand gebracht. In het aankomend weekend is er een spoorwegbezettingsactie. In ItaliŽ, waar de grootste Italiaanse havenvakbond het transport van oorlogsmaterieel boycot, houden activisten sinds vrijdag bijna dagelijks een trein tegen.


 

Lees meer over: wereldcrisis

aanvullingen
 
22.02.2003 00:56

De gemeente Amsterdam heeft met het oog op een mogelijke oorlog tegen Irak een rampenorganisatie opgetuigd waaraan behalve politie en justitie ook de brandweer en gezondheidszorg deelnemen. Burgemeester Job Cohen zei dat hij 'op alles voorbereid' wil zijn.

Website: http://www.parool.nl/1045808107369.html
 
Blokkade actie bij MTMC 
Peter Polder - 25.02.2003 09:24

Persbericht Aktiegroep tegen de Militaire Transporten

Aktiegroep tegen de Militaire Transporten blokkeert de ingangen van het MTMC in Capelle aan den IJssel

Op dinsdagochtend 25 februari hebben actievoerders van de Aktiegroep tegen de Militaire Transporten zich aan de ingangen van het MTMC (Military Traffic Managment Command) vastgeketend. De groep actievoerders willen hiermee protesteren tegen de oorlogsvoorbereidingen die vanuit het MTMC gecoŲrdineerd worden. De actie maakt onderdeel uit van de door het Platform Tegen de ‘Nieuwe Oorlog’ uitgeroepen landelijke actiedag tegen de militaire transporten.

Met deze actie, op dezelfde dag als de februari-staking uit 1941, protesteren de actievoerders tegen het militaire geweld waarmee de golf-regio nu opnieuw bedreigd wordt. Het motief voor deze oorlog is niet “internationaal terrorisme”, massavernietigingswapens of het mensenrechtenbeleid van Saddam Hussein. Deze oorlog draait maar om ťťn ding, namelijk om olie.

Wij vinden dat de Nederlandse regering haar medewerking aan oorlogsvoorbereiding onmiddellijk moet stoppen. Op zaterdag 15 februari vond de grootste anti-oorlogsdemonstratie van de afgelopen decennia plaats en peilingen tonen aan dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen deze vuile oorlog is. Toch voert het demissionaire kabinet Balkenende een uitgesproken pro-oorlog-beleid. Dagelijks rijden er treinen en varen er schepen vol militair materieel en manschappen door Nederlandse steden, om via Rotterdam en Schiphol naar de Golf-regio verscheept te worden. De regering kan deze massale tegenstand niet blijven negeren. Zij moet zich op alle manieren verzetten tegen een oorlog en er zeker geen medewerking aan verlenen. Daarom moeten de militaire transporten onmiddellijk gestopt worden.

De consequenties van deze oorlog zijn onaanvaardbaar. De oorlog tegen Irak zal verstrekkende en verwoestende gevolgen hebben. De bevolking van Irak, al ernstig uitgeput door een jarenlang embargo, zal weer het grootste slachtoffer zijn. De spanningen in het Midden-Oosten en de rest van de wereld zullen verder oplopen en escaleren. Het internationaal recht wordt nog verder ondermijnd.

Natuurlijk moet het regime van Saddam Hoessein zo snel mogelijk verdwijnen, net als alle andere dictatoriale regimes in de wereld. Een oorlog zal echter alleen maar meer ellende opleveren. Steun aan de bevolking en de democratische oppositie en serieuze wapeninspecties in alle landen die over massavernietigingswapens beschikken, kunnen wel een bijdrage leveren aan een rechtvaardigere en vreedzamere wereld.
Het gaat de Verenigde Staten niet om de bevolking van Irak. Hun belangrijkste motief voor een oorlog is het verkrijgen van controle over de Iraakse olievoorraden en het vergroten van de eigen machtspositie in de wereld en tegenover de VN.

Wij roepen een ieder op op eigen manier zijn of haar stem te laten horen, tegen de oorlogsindustrie, tegen de Nederlandse regering, tegen de regering Bush, tegen de NAVO en tegen “onze” collaborerende Nederlandse spoorwegen.

STOP DE WAPENTRANSPORTEN - STOP DE OORLOG!

-------------------------------------------------------------------------


news planet 
LinkMichel - 25.02.2003 15:24

"
Landelijke actiedag tegen wapentransporten
"


"
Bronnen: Wereldcrisis.nl , Protest.net

Links:
Wereldcrisis.nl
Protest.net
De Vredessite
Amsterdams Platform
"

Website: http://www.planet.nl/news/0,2031,80_3252_1436667,00.html
 
 
- 25.02.2003 20:31

Nou mensen, op het 8 uur journaal weer geen woord, 't is fraai. Netwerk heeft zo te zien ook al wat beters te doen.
Er was ook een axie in Nijmegen! 
dit kreeg ik zojuist toegestuurd - 26.02.2003 12:35

Donderdag is er weer de wekelijkse demonstratie tegen de oorlog in Irak om 19:00 uur op het Koningsplein.
Hier zal onder andere Piet Pleur (wapeninspecteur) rapporteren over de inspecties die dinsdagmiddag zijn uitgevoerd vanaf de Waalbrug. Samen met zo'n 25 actievoerders inspecteerde hij de Waal die gebruikt wordt voor het vervoer van militair materieel vanuit Duitsland naar de haven van Rotterdam vanwaar het wordt doorgestuurd naar de Golfregio. Het langskomende verkeer werd hierop
gewezen door spandoeken met teksten als "Niet door mijn stad" en "Alweer een brug te ver?".
Ook zal Rosa een brief voorlezen over wat zij vindt van de oorlog in Irak.
Daarna zullen we weer de gebruikelijke optocht door de stad maken. Dus: neem iets mee om kabaal mee te maken, maak een spandoek, of help met flyeren!
--
Nijmeegs Platform tegen de "Nieuwe Oorlog"
 http://fly.to/nijmeegsplatform


Deventer had ook iets 
mus - 02.03.2003 20:14

Blijkbaar weet niet iedereen de weg naar Indymedia te vinden. Dit verslagje vond ik zojuist op www.wereldcrisis.nl

Verslag van 25 februari Deventer.
In Deventer hebben we in het centrum van de stad gedemonstreerd tegen de wapentranssporten en tegen de oorlog tegen Irak. Er waren ongeveer 30 demonstranten. De kerkklokken zouden om 17.00 uur luiden , maar de kerken die toegezegd hadden hebben zich allemaal teruggetrokken. Ze zijn door hun kerkbestuur teruggefloten. We hebben veel publiciteit gehaald en ik heb me duidelijk uitgesproken over de onchristelijke houding van de kerken. We hebben besloten elke donderdag vanaf 19.30 uur op de Brink te gaan staan bij VenD om te demonstreren tegen de wapentransporten en tegen de oorlog.
aanvullingen
> indymedia.nl > zoek > archief > hulp > doe mee > publiceer nieuws > open nieuwslijn > disclaimer > chat
DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.