Reageer op:

Antifa moet zich uitspreken tegen het overheidsbeleid.

Het wordt tijd dat antifa een anti-covid maatregelen standpunt inneemt. Dit is eigenlijk nooit gebeurd en aangezien de antifascistische weerstand tegen anti-covid maatregelen demonstraties in Nederland enkel toe aan het nemen is durft niemand zich meer uit te spreken.

Het feit dat extreemrechts ondertussen functies heeft als organizers laat zien dat ze de terechte publieke onrust proberen te sturen en naamsbekendheid en ruimte voor zichzelf generen. Onze enige weerstand hiertegen was het organiseren van anti-demos.

En wat was uiteindelijk het effect?
We hebben een hele beweging gebombadeerd tot extreemrechts vanwege de aanwezigheid van een klein aandeel rotte nazi appels.
Vervolgens gooien we onze handen in de lucht als antifa weer een negatief beeld krijgt of dat mensen ons verkeerd begrijpen. Waardoor veel niet-politieke mensen met kritiek op het overheidsbeleid die voor het eerste meedoen aan demonstraties enkel een hekel aan antifa hebben gekregen. Dat er een negatief beeld van antifa is bij extreemrechts of grote media bedrijven maakt me niet uit, maar als nieuwe mensen meteen dit beeld krijgen is dat problematisch. Bij gebrek aan goed geformuleerde linkse kritiek stappen mensen over na Forum voor Democratie, een partij die zich in hun ogen wel voor hun inzet. Daarbij worden ze blootgesteld aan alle andere kk ideeën van Forum en zal extreemrechts gedachtegoed verder te genormaliseerd worden. Iets wat we juist willen tegengaan. Hebben de anti-demos ervoor gezorgd dat mensen bij FvD of andere nazi groepen wegbleven?

Dus mijn vraag is, stel dat er straks een arbeidersbeweging opstaat vanwege een neoliberaal anti-arbeids VVD wetsvoorstel en nazis raken erbij betrokken. Wellicht wordt er dan ook antisemitische meuk gedeeld (rothschild bla bla, je kent het wel). Gaan we dan ook anti-demos doen? Gaan we dan ook iedereen wegzetten als nazi's? "Als er 1 nazi aan tafel zit met 10 mensen zijn er 11 nazis", leuk, maar hoe denk je dat die 10 mensen zich gaan voelen als je ze voor nazi uitmaakt, terwijl je zelf aan de zijlijn van hun strijd staat. Waarvan waarschijnlijk veel van die 10 mensen niet eens weten dat het een fucking nazi is. Maar misschien belangrijker dat die 10 mensen ook niet weten dat jij eigenlijk aan hun kant staat. Hopelijk zullen de meeste mensen hier gaan zeggen, "Nee, we gaan in de beweging (als we daar al niet zitten) en schoppen de nazi's eruit". We creeëren een eigen narratief en verspreiden onze ideeën om de anti-autoritaire anti-kapitalistische beweging te laten groeien.

Maar nu zijn we te laat, de controverse die ontstaan is over deze antifa groep in Brussel is kenmerkend voor hoe de anti-covid beweging momenteel antifa ziet. En ook hoe wij antifa groepen zien die hier aan meedoen. Een van de EU gebouwen die aangevallen was had een coördinerende rol mbt Frontex. Dat is +1 voor antifa in mijn ogen. Zelf zou ik nooit meelopen met zo'n demo, maar zie wel de waarde van de tactiek in. Iedereen hier die nu al roept 'false flag' lijkt me nogal naief, of het is blijkbaar onmogelijk dat radicaal links zichzelf probeert te mengen in de strijd tegen onderdrukkende overheidsmaatregelen ook wanneer hierbij extreem rechts aanwezig op de demo zal zijn.

In mijn ogen is onze enige hoop om ons eigen narratief neer te gaan zetten, en om vervolgens eigen demonstraties te gaan organiseren.
De wappies zijn niet onze vijanden, en het is pijnlijk dat we hier richting het einde van deze hele kut covid periode nog steeds discussie over voeren.
We moeten kritiek formuleren op hoe de staat omgaat met COVID. Hoe de QR-pas inderdaad een tweedeling creeërt en hoe de dreigende 2G invoering een autoritaire niet zinvolle maatregel is, net zoals de avondklok dat was.
Ons kritiek moet anti-autoritair en voor solidariteit zijn, met risicogroepen maar ook met ongevaccineerden.
Hiervoor hoeven we ons echt niet in te laten met samenzweringstheorien. Een simpele analyse over de staat en huidige economie lijkt me voldoende.
Zolang dat standpunt niet uitgedragen wordt, zullen de meeste mensen die op die anti-covid demos komen antifas als de vijand zien. Hoe goed jullie spandoeken ook geformuleerd zijn (want dat zien ik wel soms terug, wat een goeie ontwikkeling is). Helaas gaat dat niet meer op dan voor deze mensen.

Dat gezegd hebben gebeuren er wel schijtdingen binnen de wappiebeweging, de bagitalisering van de holocaust door vergelijkingen en jodensterren dragen is een schaamteloze gebeurtenis. De complottheoriën die verspreid worden met een antisemitische lading zullen vaker terug komen en zullen we altijd tegen moeten gaan. Dit is iets wat in de persberichten vanuit ons perspectief geformuleerd en nageleefd kan worden op demonstraties.
En hierbij zullen we ook moeten communiceren. Volgens mij was de regel altijd om niet te praten met nazi's maar het lijkt erop alsof we het makkelijker zijn gaan vinden om helemaal niet te praten met mensen en verwachten dat iedereen onze standpunten snapt. Overigens probeert een gedeelte binnen de antifa beweging dit wel ook tijdens de anti-demos, hiervoor alleen maar respect!

Fuck FvD, Fuck QR-beleid, Fuck 2G, Fuck VVD.
Voor een solidaire samenleving zonder uitsluiting.
Never let a good crisis go to waste..

ps. er zijn ook manieren om ervoor te zorgen dat nazis niet op een demo aankomen, als het er 1 of 2 zijn is dat ook het overwegen waard en misschien zelfs effectiever. Dat is wat antifa was, preventief aanvallend. En misschien wordt het tijd om daar weer naartoe te gaan.

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech