Reageer op:

Gesprekje over de generaal-Spoor-herdenking op 4 september in Roermond - 'Nee joh, doe nou geen bom...

Hier kun je discussieren over Gesprekje over de generaal-Spoor-herdenking op 4 september in Roermond - 'Nee joh, doe nou geen bom....
- 'Nee joh, doe dat nou niet met een bom...'
- Maar Spoor is wél de grootste oorlogsmisdadiger van onze tijd geweest en hij was medeverantwoordelijk voor massamoorden zoals in Rawagedeh - waar het Nederlandse leger ruim 400 mannen executeerde als represaille in 1947... plus de rest.
- Weet ik toch. En de staat heeft processen daarover een paar keer verloren en is veroordeeld tot schadevergoeding. Toch kan je het niet doen. Want waarom dan geen aanslag op de Van Heutszkazerne of zijn standbeeld in zijn geboorteplaats? Hij was de 'slachter van Atjeh', hij was er zelf bij in de veldslagen en liet met droge ogen massamoord na massamoord plegen - zeg maar gerust genocide op de Atjehers... de latere premier Colijn was daar toevallig bij en heeft dat zelfs beschreven.
- Omdat dat veel langer geleden is. Ik weet ook wel dat risicovol is, zo'n bom. Maar we hebben het goed bekeken in dat parkje waar zijn standbeeld staat in Roermond. Daar staat eigenlijk niks omheen. En je weet toch wie daar komen op 4 september?
- Besef je wel wat er met je kan gebeuren? Een jaar in de bak? Of van motor-Molukkers die je te pakken nemen, zelfs in de bak?
- Ik weet echt niet of ik dat wel zo erg vind. Niks voor niks. Kijk, de overheid laat zo'n beeld - van een massamoordenaar toe. Dat is één. En laat vervolgens toe dat er een jaarlijkse herdenking plaastvindt - door Spoors medeplichtigen, en daaronder de oude KNIL-killers uit Ambon. Een verering van massamoordenaar Spoor. Bloemen, saluten, toespraken, zelfs een gebed van een of andere lulaalmoezenier godbetert...
- Is dat waar? Wordt daar gebeden? Dan toch niet om vergiffenis voor de gruwelijke moordpartijen...
- Nee, natuurlijk niet. En daar verschijnt dan ook nog die walgelijke geitenneuker Bosma van de PVV, die godsammekrake ook nog vice-voorzitter van de kamer is, om mooi weer te spelen. Huilie-huilie over de 6.000 omgekomen 'sobats', de jongens die net een seconde te laat naar hun trekker grepen toen ze probeerden het kolonialisme, de uitbuiting, verkrachting, moorden weer te laten doorgaan.
- Ja, ik ken de geschiedenis ook.
- Maar er zijn dus wel ruim 100.000 Indonesiërs omgebracht - meest burgers, vrouwen, ouderen, kinderen. Die hebben natuurlijk geen enkel standbeeld hier... En die 'sobats' hebben natuurlijk wel een paar van die 'koelies' onprettig aan hun einde moeten brengen. Anders gingen ze niet praten, toch? Bovendien gingen ze toch tegen de muur bij bijvoorbeeld die kankermoordenaar van een Westerling op Celebes. Op een volk van 50, 60 miljoen toen maakte dat toch niet uit... Zou die schoft van een Bosma nou echt vinden dat je Spoor en zijn hoofdslachter Westerling kan herdenken, na al die gewonnen processen van zijn Indonesische slachtoffers tegen de staat? Alleen al om die racistische klootzak is een bom in de nacht eigenlijk veel te humaan. De fik in de Van Heutszkazerne is misschien beter... Maar die racist en moordenaar van een Spoor moet daar weg uit Roermond. Zo simpel is het. De gemeente Roermond wil daar niet aan. Nou, dan niet. Het is ze uitgelegd, zelfs door Indonesiërs, ze hebben hun kans gehad.
- Dus je bent vastbesloten. Maar je doet die Bosma - wat voor racistische leugenachtige schoft hij ook is - niks. Misschien heeft-ie wel kinderen. Beloof me dat.
- Het gaat me niet om Bosma - en hem opblazen bezorgt de PVV alleen maar stemmen. Mochten ze willen. Dus, doe je mee?
- Ik weet 't nog niet...


Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech