Reageer op:

Betrefende de betoging in Den Haag vandaag...

Internationale strijddag tegen discriminatie en racisme, Den Haag 21.03.21

Ik arriveerde net iets na aanvang v.d. betoging, met toen zo'n 80 aanwezigen. Maar enkele hadden een stukje karton met een politieke tekst erop handmatig geschreven (zoals 'Black Lives Matter', 'racisme = stom' en andere anti-discriminatie en inclusiviteit-leuzen). Het meest zichtbare was nog de FNV (een delegatie?), te herkennen aan een tas of attributen zoals een 'Voor 14'-mondkapje of stickers ervan op kledij. De rest van de betogers, en dus de uitstraling van de betoging, was qua politieke statement dus ondermaats.

Toen ik dus aankwam, was er al een toespraak bezig die ik niet goed meekreeg (het geluid van de microfoon stond vrij zacht, en ik stond meer aan de rand). De spreekster erna verstond ik beter, en die had een persoonlijke toespraak over de discriminerende ervaringen omtrent haar seksuele voorkeur(en). Ik meende dat daarna nog een spreker*ster was, waar ik wederom niet veel van verstond.

Interessant was echter wel de spreekster daarna, een v.d. organisatoren ook. Inhoudelijk was ze sterk en sprak duidelijk en opzwepend. Ze wist de thematiek van deze dag in een breder coherent verhaal te plaatsen (de meer en meer verrechtsing van Nederland en de daaruit voortvloeiende sociale afbraak en discriminatie etc.). Volgens mij was ze verbonden aan BIJ1.

Daarna kwam een spreker van de CJB (Communistische Jongeren Beweging, Stalinisten). Die sloeg politiek helemaal de plank mis. Ondanks zijn (te persoonlijke) emotionele toespraak over het voormalige "socialisme" Joegoslavië, de burgeroorlog na begin '90 en de rol van het NAVO-imperialisme, wist hij het thema van vandaag helemaal niet in een revolutionair perspectief te plaatsen.

Daarna volgende nog een toespraak van een man in het Engels, wat ook goed het karakter van de menigte weergaf (sommige betogers spraken alleen uitsluitend Engels, als tweede taal neem ik dan aan; het leken mij ook veelal expats).

Kort daarna was de betoging alweer afgelopen, het heeft misschien net iets meer dan een uur geduurd, en had als hoogtepunt zo 130 deelnemers. De smeris had zo 3 busjes aan de buitenranden van het Koekenpan, plus zo'n 10 wouten te voet. Het blijf allemaal gemoedelijk. Ze kwamen alleen buurten bij een drietal die selfie rondom een, ik meende, Cubaanse vlag maakte (In elk geval v.d. Caraïben of Zuid-Amerika).

Maar op het eind v.d. betoging werd dus, nogmaals, het thema niet in een revolutionair antikapitalistisch perspectief geplaatst.
Niet duidelijk was welke organisaties of partijen er allemaal aanwezig waren, er werden geen pamfletten verspreid of kranten verkocht.
Dus je kreeg al snel het idee dat het of een betoging was om even stoom af te blijven en de onvrede te kanaliseren, of dat maatschappelijke verandering moest komen van het deel v.d. progressieve bourgeoisie in de Haagse politiek. Illusies dus.

*En dan nog iets, wat je ook in verschillende politieke contexten kan plaatsen:
Er kwam nog een jongeman van Marokkaanse (of in elk geval met een Maghreb achtergrond) naast me staan. Hij was aan het hardlopen en had een Starbucks koffie bij zich, en wilde even weten wat er gaande was.
Ik dus gezegd dat het vandaag de internationale strijddag tegen discriminatie en racisme was, waarop hij sarcastisch opmerkte: ,,Gelukkig dat de witte mensen allemaal vooraan staan". Ik reageerde daarop terug dat de overwegend witte deelnemers mij ook direct in het oog sprongen. Hij hoopte op betere tijden en ging weer weg. Dus of hij voelde zich niet door de deelnemers vertegenwoordigd, of stond wat passiever in het leven omtrent deze zaak of het trok hem als individu minder hevig aan.*

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech