Reageer op:

Nope, allesbehalve tone

Nope, allesbehalve tone policen. Het is absoluut niet aan mij om te willen bepalen hoe groepen hun terechte systeemkritiek uiten. Zeker als het om onderdrukte groepen gaat. De enigen die daar iets over te zeggen hebben, zijn die groepen zelf. (Bovendien gaat de vriendelijkheid die ik bedoel niet over omgangsvormen of communicatietechnieken, maar over een diepere vorm.)
Vriendelijker zijn voor jezelf hoort er integraal bij. En dat kan betekenen dat je je woede over onderdrukking ongeremd naar buiten laat gaan. Doe je dat niet, dan geef je ruimte aan die onderdrukking en breng je daarmee jezelf en de anderen van een specifieke groep nog meer schade toe. Dus nee, geen tone policing.

Ik denk dat het goed is om dit deel (2) niet los te zien van het eerste deel, dat over gebrek aan solidariteit binnen de beweging gaat. Vanuit dat perspectief kijk ik naar vriendelijker zijn als één van de wegen. Dus niet als 'enige weg', en ook niet als antwoord op de vraag 'hoe uit ik systeemkritiek', die vraag was niet aan de orde in deze longread.
Wat betreft 'hoe uit je systeemkritiek' of tone/action policing, ik zeg op een gegeven moment heel duidelijk in het artikel dat de suggestie om vriendelijker te zijn géén pleidooi is voor het je beperken tot schattige geweldloze acties. Wat ik al zei: soms zijn bepaalde vormen van geweld de enige manier om te voorkomen dat maatschappelijk geweld nog meer schade aanricht.

Wat betreft je tweede vraag: ja, ik ben bouddhiste, al jaren. En ik probeer om een link te leggen tussen bouddhisme en activisme, waarmee ik deel uitmaak van een groeiende groep mensen die in die richting zoekt. (meer weten? zoek op 'engaged buddhism' en kijk ook eens bij ecodharma.com) Het risico van het westerse aftreksel van bouddhisme is dat het een soort apathie genereert, eentje waarbij je je afsluit voor alles en je dagen in vredige meditatie op je matje doorbrengt, terwijl om je heen de wereld naar de kloten gaat. Waar je niks aan doet 'want je bent zo goed in loslaten'. Daar is het niet voor bedoeld. Binnen engaged buddhism is het idee dat juist bewustwording van het lijden en de beoefening van compassie - handelen waardoor anderwezens lijden wordt verminderd - een gedegen bodem legt voor activisme en social change. Andersom kunnen veel van de principes van het bouddhisme activisten helpen om duurzamer activist te zijn (i.e. zonder kapot te gaan aan burnouts, nihilisme e.d.).
Combineert zich trouwens ook prima met anarchisme :)

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen indien u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
Beeld-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech