Hier kun je discussieren over Actie tegen bomenkap.
Een paar dagen geleden is de bouw van een theehuis voor de buurtbewoners van Leiden Noord begonnen. Naar het oorspronkelijke plan zouden er vandaag 125 bomen worden gekapt om ruimte aan dit theehuis te bieden. Het bezwaar en de strijd van enkele Leidenaren heeft dit aantal nog terug weten te brengen tot 60 bomen. Dit aantal is echter nog steeds onaanvaardbaar, vinden De Leidse Elfjes. Daarom zijn de markeringen op de bomen vannacht van de bomen verwijderd, teneinde kap in deze omgeving tegen te gaan.
De met kap bedreigde bomen zijn volledig gezond en er is geen enkele gegronde reden om ze te doden. Het theehuis is ontworpen naar duurzaame richtlijnen, wat te prijzen valt. Dit wordt echter volstrekt teniet gedaan door het doden van zoveel groen. De 60 bomen pompen veel water weg, iets wat maar al te nodig is in de natte Tuin van Noord. Bovendien vangen en filteren de bomen de wind. Ze zorgen er voor dat fijnstof niet door de Leidenaren wordt ingeademd. Iedere Leidenaar weet dat de uitlaatgassen van de Willem de Zwijgerlaan de gezondheid niet ten goede komen. Ook bij het kappen van bomen komt CO2 vrij, hetgeen voor klimaatverandering zorgt. Iedereen merkt dat de laatste winters niet te vergelijken zijn met die van voorheen. Bomen zorgen ervoor dat CO2 wordt vastgehouden en het klimaat niet verder verstoord wordt. Het argument van de groen-designer dat er bomen terug zouden worden geplant is een onzinnig argument. Niet alleen zijn de beoogde walnoten totaal ongeschikt voor deze natte omgeving, ook zullen oude bomen worden gekapt om plaats te maken voor jonge bomen. De hoeveelheid water die weggepompt wordt en de hoeveelheid CO2 die wordt opgenomen zouden op z'n minst overeen moeten komen met de hoeveelheid biomassa die er gekapt zal worden. Oftewel, ruwweg 40 jonge bomen voor elke gekapte boom.
Een aantal Leidse Elfjes zijn in de maneschijn, gewapend met spandoek en schuursponsjes, aan de Tuin van Noord verschenen om de dood voor deze hoge buurtbewoners te verhinderen, alvorens in het ochtendgloren hun weg terug naar het Elvenbos te verkiezen.
De Leidse ELFjes