INGREDIËNTEN
1. Een petfles of jampotje of iets anders wat GOED afsluitbaar is. (Bij voorkeur iets met draaidop.) Wil je het ergens tegen kapot gooien, dan is een glazen omhulsel het handigste.
2. (Ongekookte) aardappelschijfjes of -blokjes
3. Olie (olijfolie of zonnebloemolie)
4. Water
5. Minimaal zes weken de tijd
RECEPT
Vul je omhulsel met aardappelschijfjes of kleine blokjes, tot ongeveer de helft. Giet er water in, tot ongeveer driekwart. De aardappel zou nu helemaal onder water moeten staan en er zou nog een beetje lucht over moeten zijn in je pot/fles. Giet er een klein laagje olie overheen, hoeft niet veel. Sluit het geheel goed af met de dop. Nu moet je het mengseltje minimaal zes weken laten staan, zodat het goed kan gaan rotten. Op een warme plek schijnt het rotproces het beste te gaan. Absoluut niet vergeten: zo nu en dan (elke 1 a 2 weken) de dop openmaken om het opgehoopte gas eruit te laten. Doe je dit niet, dan kan door de gasvorming het geheel uit elkaar spatten! Dan heb je een boterzuuraanslag op je eigen zolderkamer gepleegd. Niet handig. Bij dit openmaken is het handig om de open lucht op te zoeken, gezien de nare geurtjes die wel eens uit de fles/pot zouden kunnen komen. Het kan ook zijn dat bij het openmaken wat boterzuur uitschiet, net als bij een fles champagne. Wees ook hier op voorbereid. Van goede boterzuur ga je over je nek als je er een paar seconden te lang boven hangt.
Voor gebruik beetje schudden en zorg dat er niks in je kleren terecht komt. Uiteraard doe je alles vingerafdruk vrij. Veel plezier.
recept
INGREDIËNTEN
1. Een petfles of jampotje of iets anders wat GOED afsluitbaar is. (Bij voorkeur iets met draaidop.) Wil je het ergens tegen kapot gooien, dan is een glazen omhulsel het handigste.
2. (Ongekookte) aardappelschijfjes of -blokjes
3. Olie (olijfolie of zonnebloemolie)
4. Water
5. Minimaal zes weken de tijd
RECEPT
Vul je omhulsel met aardappelschijfjes of kleine blokjes, tot ongeveer de helft. Giet er water in, tot ongeveer driekwart. De aardappel zou nu helemaal onder water moeten staan en er zou nog een beetje lucht over moeten zijn in je pot/fles. Giet er een klein laagje olie overheen, hoeft niet veel. Sluit het geheel goed af met de dop. Nu moet je het mengseltje minimaal zes weken laten staan, zodat het goed kan gaan rotten. Op een warme plek schijnt het rotproces het beste te gaan. Absoluut niet vergeten: zo nu en dan (elke 1 a 2 weken) de dop openmaken om het opgehoopte gas eruit te laten. Doe je dit niet, dan kan door de gasvorming het geheel uit elkaar spatten! Dan heb je een boterzuuraanslag op je eigen zolderkamer gepleegd. Niet handig. Bij dit openmaken is het handig om de open lucht op te zoeken, gezien de nare geurtjes die wel eens uit de fles/pot zouden kunnen komen. Het kan ook zijn dat bij het openmaken wat boterzuur uitschiet, net als bij een fles champagne. Wees ook hier op voorbereid. Van goede boterzuur ga je over je nek als je er een paar seconden te lang boven hangt.
Voor gebruik beetje schudden en zorg dat er niks in je kleren terecht komt. Uiteraard doe je alles vingerafdruk vrij. Veel plezier.