Solidariteit met de Griekse antifascistische patrouilles

Aankondiging, gepost door: Anarchistische Groep Nijmegen op 28/10/2012 10:09:45

Wanneer: 02/11/2012 - 22:44

In solidariteit met de Griekse antifascistische strijd houd de Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) in samenwerking met Anarchist Black Cross Nijmegen (ABC) een kleine solidariteitscampagne. Er is een poster ontworpen die binnenkort te bestellen is via onze website en die we ook digitaal beschikbaar stellen (de poster is fysiek op het moment nog niet beschikbaar). Daarnaast organiseren we op vrijdag 2 november in de Klinker óf de Onderbroek een informatie- en discussieavond.


Hierbij zal door een Griekse activiste worden ingegaan op de situatie in Griekenland en de antifascistische strijd daar. Zij heeft hier recentelijk een artikel over geschreven. Ook zullen we deze avond een spandoek aan de gevel van de Grote Broek ontrollen. De infoavond zal om 21:00 starten. Van te voren is er een solidariteitsmaaltijd georganiseerd door het Mulawan-collectief.


Vrijdag 2 november
21:00 - de Klinker / de Onderbroek (van Broeckhuijssenstraat 46 / Tweede Walstraat 21, Nijmegen)

Fascisme in Griekenland en Europa?!
Met de verkiezingen van Juni 2012 in Griekenland heeft de 'Gouden Dagenraad' - een expliciet nationaalsocialistische partij - een officiële representatie in het Griekse Parlement. Met deze parlementaire deelname van de Gouden Dagenraad voelen neo-nazi's in Griekenland zich erg gesterkt om hun gewelddadige praktijken op straat kracht bij te zetten. Dit vaak zelfs in samenwerking met óf onder toezicht van de politie. Het aantal aanvallen tegen migranten en winkeltjes van migranten is explosief gestegen, even als de aanvallen op linkse initiatieven. Zoals we al vaker hebben gezien door de geschiedenis is het ook nu weer zo dat, in tijden van economische crisis, er een groei is in de aanhang van rechts-radicale ideologieën.

Antifascistische Patrouilles
Het aantal aanvallen op migranten stijgt nog elke week, gevoed ook door de gemengde en apathische houding van de politie die niets doen om de daders te stoppen of te straffen. Als reactie hier op hebben antifascisten een drietal motor-patrouilles gehouden. Met een 120 mensen op een tachtigtal motoren zijn zij door de wijken gegaan met propaganda tegen het racistische geweld en om directe actie te voeren om zo een veiligere situatie voor migranten op straat te realiseren.

Tijdens de derde patrouille, op zondag 30 september, is een groep neo-nazi's gespot die een migrantenwinkel aan het vernielen waren. Er werd hierbij ingegrepen en de nazi's werden succesvol gestopt en verjaagd. In de afloop hiervan werden echter de antifascisten al snel aangevallen een motoreenheid van de politie genaamd DELTA. Belangrijk hierbij te vermelden is dat een groot deel van de leden van deze politie-eenheid actieve en sympathiserende leden van de nationaalsocialistische organisatie Gouden Dagenraad zijn. Bij de gevechten die uitbraken zijn uiteindelijk 29 mensen gearresteerd waarvan 14 of 15 ook echt werden vastgehouden.

Repressie
Deze antifascisten zijn in de nacht daarop op het politiebureau vernederd en ernstig mishandeld/gefolterd. Mensen zijn nachten wakker gehouden en gedwongen te blijven staan met het hoofd naar de muur, structureel geslagen, medische verzorging is hen ontzegt, gedwongen uit de WC te drinken, geslagen, stroomschokken gegeven, ga zo maar door. Inmiddels zijn zij allen op borgtocht van 3000 euro per persoon vrijgelaten, een enorm en exceptioneel bedrag.

Daarbij doet zich naast de emotionele en financiële schade zich nog een derde probleem voor: de antifascisten zijn nu met naam en adres bekend bij de DELTA-politie. Hiermee lopen zij directe kans op huisbezoeken door hen, maar ook neo-nazi's omdat deze zo nauw met elkaar verbonden zijn.

Schreeuw om solidariteit
In de media in Griekenland (en daarbuiten) is er niets tot weinig naar buiten gekomen over de gebeurtenissen rondom deze patrouilles. De publieke aandacht werd enkel afgeleid door een verhaal over de bedreiging van de 'nationale veiligheid' van Griekenland, in plaats van dat er antwoorden werden geëist op het vasthouden van de antifascisten, het politie-geweld en de racistische misdaden.

In solidariteit met hen, en in verzet tegen fascisme en nazisme, vinden er overal in Europa acties plaats. Iedereen moet op de hoogte worden gebracht met wat er zich buiten het beeld van de media af speelt. Politiegeweld en onderdrukking zijn in opkomst en de staat is zich op vele vlakken aan het voorbereiden op de komende sociale onrust (zie de stijging in nieuwe aankopen van materieel en de uitbreiding van wetgeving en bevoegdheden bijvoorbeeld). Migranten en die gene die hun steunen in hun strijd voor de meest basale mensenrechten, zijn de eerste slachtoffers van de repressie en het rechtse geweld.

De ontwikkelingen in Griekenland, en in het specifiek de opkomst van extreem-rechts, zijn een klassiek voorbeeld van sociale onvrede in de samenleving die getracht wordt te kanaliseren. Er wordt hierbij een verdeling gecreëerd waarin wij als werkende klasse tegen elkaar worden uitgespeeld. De sociale- en politieke crisis beïnvloeden onze levens inmiddels dagelijks en we mogen niet worden afgeleid van onze revolutionaire doelen.

Er is een roep om (internationale) solidariteit: voor emotionele, financiële steun en een breuk met de mediastilte. Hier geven wij gehoor aan! Solidariteit met de antifascisten en revolutionaire strijd in Griekenland!


When injustice becomes law
Restistance becomes duty!

www.anarchistischegroepnijmegen.nl / abcnijmegen.wordpress.net

Tags: anarchisme antifascisme Griekenland


Wie: 
domstad antifa

En 15 november, vanaf 19.00, Stieltjesstraat 73, Utrecht. Soepbar en daarna de Griekse antifasciste. Opbrengst van de hele avond gaat naar de Griekse antifa


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech