Blokkade van het gesloten centrum “De Refuge” in Brugge

Nieuws, gepost door: stop deportatie op 20/10/2012 10:07:06

Wanneer: 20/10/2012 - 08:24

Deze morgen om zes uur zijn een zestigtal mensen begonnen met een blokkade van de toegangspoort van het gesloten centrum ‘De Refuge’ in Brugge. Met de aktie willen ze deportaties voor één dag verhinderen, de huidige asiel- en migratiepolitiek bekritiseren en solidariteit tonen met de opgesloten mensen.Door zich vast te ketenen aan twee betonblokken voor de toegangspoort en door bovenop het hekken zich vast te ketenen willen de actievoerders verhinderen dat er vandaag mensen naar de luchthaven of andere centra worden gebracht, De actievoerders zijn vastbesloten om zo lang mogelijk de toegangspoort te blokkeren, maar laten een kleine deur in de poort open, zodat het visiteurs van het centrum de toegang niet verhinderd wordt.

Een van de deelnemers aan de aktie, legt uit waarom ze de toegangspoort blokkeren. ‘ De afgelopen maanden werden we overstelpt door de goed-nieuws show van Maggie De Block. Teruggedrongen asielaanvragen, gedecimeerde medische regularisaties en een uitwijjwingsbeleid dat zogezegd ‘streng maar humaan’ is. Al deze zogenaamde successen kunnen slechts gebouwd worden op de isolatie, opsluiting, criminalisering en mishandeling van mensen zonder papieren1.

Het gesloten centrum van Brugge is één van de plaatsen waar mensen worden opgesloten om hen, onder psychische en fysieke druk, uit te wijzen. Uit getuigenissen van mensen die opgesloten werden in Brugge, blijkt duidelijk wat deze regering verstaat onder een ‘humaan’ beleid: mensen met listen en onder bedrog overtuigen om vrijwillig terug te keren, verhinderen dat mishandelingen bekend geraken 2.

‘Wij zullen niet aanvaarden dat mensen, louter omwille van de plaats waar ze geboren werden, opgesloten worden. We blijven ijveren voor vrijheid van migratie, wat voor ons het enige mogelijke migratiebeleid is en voor de afschaffing van de detentiecentra.’

1 http://www.gettingthevoiceout.org/ze-doen-kalmeermiddelen-in-ons-eten/
http://www.gettingthevoiceout.org/het-zijn-echte-gevangenissen/
2 http://www.openaccessnow.eu/news/2012/access-to-detention-migrants-camps...Wie: 
nn

van bx.indymedia.org:

De actievoerders zijn rond half vier vertrokken, na een succesvolle blokkade van meer dan 9 uur! Rond 16h zijn alle gearresteerden vrijgelaten.

Er zijn veel berichten gekomen vanuit het centrum zelf, de mensen die daar opgesloten zitten en ook hun bezoekers, waren tevreden met deze blijk van solidariteit!Wie: 
nn

Kort verslag van een Nederlandse activist,

De actie begon uiteraard heel vroeg in de ochtend, niemand aanwezig, vandaar dat de blokkade effectief was. De hele dag was het niet mogelijk om deportaties uit te voeren. Het detentiecentrum in Brugge is zo gebouwd dat het vrij makkelijk is om contact te hebben met de mensen die daar zijn opgesloten. Tijdens de hele blokkade zijn er door de actievoerders oproepen gedaan aan de migranten om contact op te nemen met een speciaal daarvoor geregeld mobiel nummer. De hele dag hebben mensen met de actievoerders contact opgenomen en hun verhaal gedaan. Wat opviel was dat de mensen het niet buiten kunnen luchten (werd verboden tijdens de blokkade) en minder bezoek mogelijkheden, geaccepteerd werd. Bijna alle bellers waren super positief over de actie en heel veel mensen hebben hun verhaal gedaan. Deze verhalen worden anoniem gepubliceerd op de web-site getting the voice out. Op het moment dat riot-police het centrum binnen wilde stappen waren er actievoerders die dat uiteraard wilden tegen houden. Gevolg was veel duw en trekwerk waarbij 7 mensen werden gearresteerd. Op een gegeven moment hebben we besloten om met iedereen tegelijk te vertrekken (materiaal meegenomen). Ons korte termijn doel was min of meer bereikt, effectieve blokkade, contact met mensen binnen en media aandacht. Ons langere termijn doel, sluiting van alle detentiecentra en vrijheid van beweging, laat nog even op zich wachten. De actie in Brugge geeft wel aan dat er wel degelijk enig perspectief zit in het blokkeren van detentiecentra. Het steunt de mensen die binnen zitten, trekt aandacht en laat aan de samenleving zien dat niet iedereen akkoord gaat met het inhumane migratiebeleid. Dus zorg dat je op zaterdag 27 oktober goed je ogen de kost geeft tijdens de lawaai demonstraties bij detentiecentra en maak daarna mooie plannen om het centrum korte tijd daarna te blokkeren. Stel dat alle 5 detentiecentra op dezelfde dag effectief geblokkeerd worden. Het maken van lawaai is mooi voor de solidariteit het daadwerkelijk tegen houden van deportaties is nog mooier.

Stop deportaties
Geen mens is illegaalWie: 
No Borders

In de vorige aanvulling wordt gesproken over lawaaidemonstraties op 27 oktober. Deze vinden plaats bij Vrijheidsbeperkende locatie Ter Apel, Gezinslocatie Gilze-Rijen, DC/UC Rotterdam, DC Alphen aan den Rijn, DC/UC Schiphol Oost, en DC Kamp Zeist. Lees hier de oproep: http://no-border.nl/27-oktober-landelijke-actiedag-bij-detentie-en-uitze...

Berichten op Getting the voice out gaan onder andere over een opstand die heeft plaatsgevonden ongeveer een week geleden. Het is bekend geworden dat er op 14 october zware rellen zijn geweest in het gesloten centrum: brandstichting, een zaal volledig kapot geslagen. Tenminste 4 gedetineerden werden overplaatst naar het gesloten centrum van Merksplas en in een isolatiecel gezet. Ze zijn zojuist uit hun isolatie cel na 7 dagen. Lees meer op http://www.gettingthevoiceout.org/nieuws-van-de-refuge-gesloten-centrum-....


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech