Wanneer: 19/10/2012 - 10:21
Vanochtend meldden de Volkskrant en NOS dat Minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een concept wetvoorstel voorstelde dat justitie gebruik moet kunnen maken van DNA data verzameld in het kader van wetenschappelijk onderzoek.
Vanochtend meldden (o.a.) de Volkskrant (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3334112/2012...) en NOS (http://nos.nl/video/430965-justitie-meer-toegang-tot-dnamateriaal.html) dat Minister van Volksgezondheid Edith Schippers in een concept wetvoorstel voorstelde dat justitie gebruik moet kunnen maken van DNA data verzameld in het kader van wetenschappelijk onderzoek.
In wetenschappelijk onderzoek kan DNA informatie van grote waarde zijn in onderzoek gerelateerd aan erfelijke aandoeningen, en wordt er vaak naar de DNA gekeken van studenten (deze krijgen hiervoor vaak geld), patienten en gezinsleden van patienten. Altijd wordt DNA informatie verzameld nadat de proefpersoon hiervoor instemde. Deze toestemmingsformulieren leggen de nadruk erop dat informatie - mits ueberhaupt - alleen voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt zal worden, en uiteraard geanonimiseerd verwerkt zal worden, wat door onderzoekers strikt gevolgd wordt.
Volgens de minster zal dit alleen gedaan worden bij ernstige misdrijven zoals moord en verkrachtiging. Tuurlijk. Tot de volgende 'terroristische aanslag' of 'crisis'.
Onderzoekers vrezen dat proefpersonen minder geneigd zullen zijn om hun DNA informatie ter beschikking te stellen, waardoor er minder onderzoek naar diverse genetisch gerelateerde aandoeningen gedaan kan worden. Zelf onderzoeker vrees ik dat proefpersonen, voornamelijk jonge studenten, het gevaar van het afgeven van genetische informatie aan de justitie (ook al is het voorgoed bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek) niet kunnen inschatten, en gewoon voor het geld gaan (een avond leuk stappen).
Tot nu toe is genetische informatie van tienduizenden proefpersonen en patienten verzameld en opgeslagen in wetenschappelijke instituten. Vaak is deze informatie gecombineerd met vragenlijsten (bij voorbeeld over iemands persoonlijkheid, levensstijl, ziektebeeld, gedrag) en andere gevoelige informatie (hersenscans, videobeelden). Als dit wetsvoorstel het haalt dient de informatie van deze personen extra beschermd te worden - immers is ze verzameld onder het akkoord om uitsluitend gebruikt te worden voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zouden wetenschappers volgens mij duidelijk moeten maken dat de informatie door justitie en mogelijk andere overheidsinstanties gebruikt kan worden.
Heb je zelf je DNA ergens op laten slaan? Je kunt aan de universiteit / het onderzoeksinstituut / het ziekenhuis vragen om je gegevens te verwijderen. Normaalgesproken kan dit gedurende een onderzoek. In geval van DNA informatie worden de gegevens over het algemeen echter voor meerdere onderzoeken bewaard en zijn daarbij terug te leiden naar jou persoonlijk.