[Urecht] 5 appartementen in gebruik genomen

Nieuws, gepost door: nn op 09/10/2012 10:11:17

Wanneer: 09/10/2012 - 11:50

Op zondag 7 oktober heeft een groep jongeren hun intrek genomen in 5 appartementen in Zuilen, Utrecht. De appartementen staan al 2 jaar leeg na de brand in een zesde appartement in het zelfde blok.

In 2010 woede er een brand in een appartement aan de Boelesteinlaan, in Utrecht. Hierna was een van de appartementen onbewoonbaar. Hierop besloot woningbouwcorporatie mitros, dat de andere 5 appartementen ook maar ontruimd moesten worden, waarom is niet erg duidelijk. Wel stond dit flatblok samen met een aantal andere flatgebouwen in de buurt op de lijst om in 2010 gesloopt te worden. Dit doet het vermoeden rijzen dat mitros op deze situatie in speelde om de overige woningen alvast leeg te hebben voor de sloop. Twee jaar later staan de woningen er echter nog steeds exact hetzelfde bij, alleen nu is het hele blok met houten platen in gepakt, er staan wat vrolijke schilderingen op, je zou bijna vergeten dat het eigenlijk woningen zijn...
Vanwege het hoge aantal ontruimingen de laatste tijd in utrecht was een vrij grote groep mensen op zoek naar een woning, en ons oog viel op dit blok.
Na wat organisatie hebben wij dan ook op zondag 7 oktober de 5 woningen opnieuw in gebruik genomen. De actie verliep prima, politie was vrij snel ter plaatse, wel wat macho gedrag hier en daar, maar toen uiteindelijk de officier van justitie besloot niet te ontruimen, waren ze snel weer weg.
Veel buurtbewoners waren op het tumult afgekomen en stonden ondertussen buiten. De meesten mensen waren erg vriendelijk en ondersteunend. Wat hun, en ons trouwens ook, zeer verbaasde was dat de 5 woningen perfect in orde zijn, geen brandschade, alles nog heel op een enkel gesneuveld raam.
De enige reden die de mitros heeft opgeggeven voor de ontruiming van de overige 5 woningen was dat ze ook beschadigd zouden zijn, dit is echter niet het geval.
Kortom, de woningen hadden prima nog 2 jaar bewoond kunnen worden, maar toch koos mitros ervoor alle voorzieningen bij de straat af te sluiten en het te verstoppen achter een leuk schilderijtje.

Mitros laat prima bruikbare woonruimte jaren leeg staan terwijl mensen jarenlang op een wachtrij staan voor een woning.
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Utrecht was in 2011 8.1 jaar.
Dit is absoluut onacceptabel!
Wij hebben vernomen dat de mitros aangifte heeft gedaan, ze zeggen tegen de politie dat de woningen niet veilig zijn, en dat er geen voorzieningen zijn. Over de veiligheid is geen enkele officieele uitlating gedaan door mitros, behalve een door hun gepubliceerde nieuwsbrief waarin ze vertellen dat er tijdens de brand GEEN asbest is vrij gekomen (zie bronnen). Wat betreft de voorzieningen, er wordt nu gezegd dat het onbewoonbaar is omdat deze niet aanwezig zijn, maar deze heeft mitros zelf weg gehaald!

We zullen nu moeten afwachten wat de politie van het verhaal vind, ondertussen gaan wij druk aan de slag om de schade die mitros heeft aangericht (het weghalen van water, stroom, gas en daglicht) te herstellen.

Er volgen snel wat fototjes, en zodra er nieuws is, een update. Iedereen is welkom om langs te komen voor een praatje of om te helpen met klussen!

bronnen:
Nieuws over de gekraakte woningen:
http://krakenpost.nl/archief/Oct/0025.html
http://krakenpost.nl/archief/Oct/0036.html
nieuwsbrief Mitros:
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&v...
Wachtijden sociale huurwoningen:
http://www.woonbond.nl/nieuws/2515
http://dnu.nu/ingezondenbrief/2767-wachtlijst-huurwoning-naar-81-jaar-do...
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/213135Wie: 
nn

De beloofde fotoś.

Foto: 

Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech