[Dordrecht] Gekraakt pand op Voorstraat onterecht ontruimd

Nieuws, gepost door: KIP op 06/10/2012 10:02:11

Waar: Voorstraat 453, Dordrecht, Netherlands (GPS lat: 51.813675 lon: 4.660686)
Wanneer: 06/10/2012 - 15:34

Gekraakt pand op Voorstraat onterecht ontruimd
Dordtse Kraakbeweging roept op tot hernieuwde dialoog om geweldsspiraal te doorbreken

Op zaterdagochtend, om zeven uur, is het pand op de Voorstraat 453 met veel politie inzet en buitenproportioneel geweld ontruimd. Het pand, waar voorheen Taria Carillon gevestigd was, stond al vele jaren leeg. De activisten hebben zelf, telefonisch, aan de politie gemeld dat zij het pand in gebruik hebben genomen. Bovendien hebben ze gelijk verteld dat ze van plan waren zelf de eigenaar een bruikleenvoorstel te doen.

Het pand, met afgeplankte deur, na de politie-inval

Na het telefonische contact arriveerde de politie met vijf voertuigen. De woordvoerders van de krakers, die de dialoog met de politie aan wilden gaan, werden genegeerd. Vervolgens werd gepoogd de deur open te maken met een stormram. Toen dit niet lukte werd de ruit eruit geslagen, waarbij de glassplinters rond de oren van de nieuwe bewoners van het pand vlogen. Nadat de politie het pand had betreden, werden er vijftien mensen, hardhandig, gearresteerd en afgevoerd.

Voor de ontruiming heeft de politie niet met de advocaat van de nieuwe bewoners gesproken. Ook is er geen contact opgenomen met de eigenaar van het pand. Het is dus onmogelijk dat hij aangifte heeft kunnen doen. Op het politiebureau bleek al snel dat de ontruiming onrechtmatig was. Volgens het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens én de beleidslijn van het Openbaar Ministerie, gepubliceerd op 2 december 2010, hebben bewoners van een pand te allen tijde recht om een aanstaande ontruiming bij de rechter aan te vechten. Deze kans is de bewoners niet geboden. Mede daarom werden alle bewoners rond het middaguur weer vrijgelaten, zonder dagvaarding, met de mededeling dat zij niet strafrechtelijk vervolgd zouden worden.

De bewoners zijn vooral teleurgesteld over de houding van de politie. Er is voorheen altijd gefundeerd overleg gevoerd tussen alle partijen, ook met de politie. Als bleek dat het pand weer gebruikt ging worden zijn krakers altijd vrijwillig vertrokken. Op één oktober 2010 heeft politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen, van de politie Dordrecht, nog gesteld dat de politie enkel ontruimt na aangifte van de eigenaar en dat zelfs dan per situatie wordt bekeken of er een bestemming is en er dus ontruimd wordt. De actievoerders roepen dan ook met klem op om opnieuw de dialoog aan te gaan. Deze negatieve geweldsspiraal, ingezet door de politie, dient volgens hen direct doorbroken te worden.

Daarnaast bieden zij hun excuses aan aan de bewoners van de Voorstraat die ongetwijfeld overlast van de ontruiming hebben gehad. Zij benadrukken dat dit buiten hun macht lag, en hopen dat een dergelijke actie de volgende keer geruislozer plaatsvindt.

contact:
Kip@kraakt.nl

Bronnen:
Statement Gijs van Nimwegen
Beleid Openbaar MinisterieWie: 
nn

( . . . . ) Hi - Ha - HerKraak ! ! !


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech