In IJsselstein vindt vandaag een veiling van ongeveer 800 nazispullen plaats. Daarmee negeert deze veiling de nieuwe wet op groepsbelediging die op 1 oktober in is gegaan. Dat stelt de werkgroep 'Herdenk nazi's niet'.
Het gaat om nazidolken, -petten, -uniformen, -boeken en -vlaggen, zowel ter plaatste als online. De veiling vindt plaats bij het bedrijf Heritage Auctions Europe (HAE) in IJsselstein.
Dit gebeurt ondanks het nieuwe strengere wettelijk verbod op belediging van groepen van 1 oktober1. Deze spullen dragen vrijwel altijd één of meerdere hakenkruizen. Maandag haalde het Utrechtse bedrijf Bruna enkele antisemitische boeken uit de verkoop op aandringen van de nationaal coördinator antisemitismebestrijding, Eddo Verdoner.
Volgens tegenstanders pleegt de veiling antisemitisme en propaganda voor het nazisme omdat er geen enkele afwijzing van deze ideologie bij staat. dat stelt de werkgroep 'Herdenk nazi's niet'. Die benadert ook de gemeente IJsselstein, de gemeenteraad en de politie. Bovendien vindt de werkgroep en andere tegenstanders dat de veiling onnodig nazisymbolen verbreidt onder het publiek en zo deze tekens normaliseert en de holocaust bagatelliseert. In Duitsland is verkoop alleen toegestaan met registratie van de persoonsgegevens van de kopers.
Sinds op 1 oktober geldt de nieuwe strafwet, art 137c. Deze verbiedt het beledigen van groepen o.m. door het propageren, ontkennen of
bagatelliseren van oorlogsmisdaden of genocide. Deze belediging kan ook in nazistische boeken of voorwerpen vervat zijn. Vanwege die nieuwe wet is bijvoorbeeld maandag Bruna aangesproken op de verkoop van antisemitische boeken. Bruna onderzoekt nu de verwijdering daarvan in samenwerking met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.
Er bestaat hier geen enkele controle op de verkoop, benadrukt de werkgroep. De werkgroep vindt dat particulieren absoluut geen nazispullen dienen te bezitten om antisemitisme te voorkomen en gewenning aan nazisymbolen zoals het hakenkruis. Ook de voorzitter van het Auschwitz comité en een eerdere minister van justitie veroordeelde de handel.
De tegenstanders vinden dat nazispullen louter in musea thuishoren.Nederland telt veertien officiële oorlogsmusea en oorlogsmonumenten2. Daarbij zeer bekende als het Anne Frank Huis en het nieuwe nationaal Holocaustmuseum.
Ook wijzen de tegenstanders het verdienen aan de holocaust en het nazisme af. De verkoopwaarde van de 800 nazispullen is naar schatting totaal 100- tot 160.000 euro. Het veilingbedrijf incasseert daarvan 25% als commissie.
De webwinkel van Bruna verkocht de zogenaamde 'Protocollen van de Wijzen van Zion', een verzonnen antisemitisch relaas, vaak gebruikt als zogenaamd 'bewijs' van een 'Joodse samenzwering' voor de heerschappij over de wereld. Volgens de nationaal coördinator antisemitismebestrijding is Bruna bij wet verplicht om antisemitische boeken uit de handel te halen als het bedrijf een strafzaak wil voorkomen.
Zowel het CIDI als het Centraal Joods Overleg hebben al in 2021 aangifte gedaan tegen de handel in nazispullen op een grote tweemaandelijks nazibeurs in Houten3. BNNVARA had daar toen met een geheime camera opnamen gemaakt van de vele honderden nazispullen. Minister Grapperhaus van justitie veroordeelde toen ook deze nazihandel.4 In 2012 oordeelde het Gerechtshof in Arnhem dat de verkrijgbaarheid en het bezit van drie namaak SS-dolken en hakenkruizen ‘in strijd met de wet’ is.5
____________________________
NIET VOOR PUBLICATIE:
INFO 06 --------
____________________________
Wetboek van Strafrecht Art. 137d
Artikel 137e
1 Hij die, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving:
1°. een uitlating openbaar maakt die, naar hij weet of
redelijkerwijs moet vermoeden, voor een groep mensen wegens hun
ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of
homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of
verstandelijke handicap beledigend is, of aanzet tot haat tegen of
discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of
goed van mensen wegens hun ras, hun godsdienst of
levensovertuiging, hun geslacht, hun hetero- of homoseksuele
gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke
handicap;
2°. een voorwerp waarin, naar hij weet of redelijkerwijs moet
vermoeden, zulk een uitlating is vervat, aan iemand, anders dan op
diens verzoek, doet toekomen, dan wel verspreidt of ter
openbaarmaking van die uitlating of verspreiding in voorraad
heeft;
wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of
geldboete van de derde categorie.
2 Indien het feit wordt gepleegd door een persoon die daarvan een
beroep of gewoonte maakt of door twee of meer verenigde personen wordt
gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde
categorie opgelegd.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2017-09-01
NOTEN
1:
https://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2024-10-01 - art. 137c, d en e
2:
de verzetsmusea in A'dam, Leeuwarden en Gouda, het Holocaustmuseum in A'dam, het oorlogs- en verzetsmuseum Overloon, het Vrijheidmuseum in Groesbeek, het Arnhems Oorlogsmuseum, het Airborne museum Hartenstein in Oosterbeek, het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, en de drie vm. concentratiekampen, nu de nationale monumenten Amersfoort, Vught en Westerbork. Daarnaast zijn er bekende herdenkingsplaaatsen als het Anne Frank Huis, het nationaal monument Oranjehotel Scheveningen (gevangenis) en diverse grote begraafplaatsen zoals de erevelden in Bloemendaal en Loenen en de vele tientallen geallieerde begraafplaatsen.
3:
http://web.archive.org/web/20241002150802/https://www.bnnvara.nl/kassa/a...
4:
https://itsbqkavo9p.b-cdn.net/5d8859ed-3633-4dfe-ba02-4f446f11dd9e.pdf
5:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHARN:2012:B...