Alaa Abd El Fattah's moeder begint hongerstaking om te protesteren tegen zijn verlengde gevangenschap, veroordeelt Britse 'medeplichtigheid' (Egypte)

Nieuws, gepost door: nn op 02/10/2024 10:10:43

Wanneer: 02/10/2024 - 20:37

De activist Alaa Abd El Fattah was betrokken bij de Egyptische revolutie in 2011, en heeft het afgelopen decennium het meeste van zijn tijd in en uit de gevangenis doorgebracht. Nu zou hij vrijgelaten moeten worden, maar dat wil de Egyptische dictatuur niet.

Bron, Mada Masr: https://www.madamasr.com/en/2024/09/30/news/politics/alaa-abd-el-fattahs...

"Laila Soueif, moeder van de lang gevangen gehouden schrijver en activist Alaa Abd El Fattah, is maandag begonnen met een hongerstaking om te protesteren tegen de weigering van de autoriteiten om haar zoon vrij te laten na het einde van zijn vijf jaar durende gevangenschap, volgens een verklaring van de familie waarvan Mada Masr een kopie heeft ingezien.

Soueif vertelde Mada Masr dat ze tijdens de hongerstaking alleen water en rehydratatieoplossingen zal consumeren vanaf “de eerste minuut van 30 september”, de dag waarop ze ernaar uitkeek om haar zoon vrij te zien na het einde van een vijfjarige gevangenisstraf voor het verspreiden van vals nieuws.

Verdedigingsadvocaat Khaled Ali, die Abd El Fattah vertegenwoordigt, zei op zondag dat aanklagers hadden geweigerd om de twee jaar die Abd El Fattah in voorarrest heeft doorgebracht voordat hij voor het gerecht werd gedaagd, te beschouwen als onderdeel van zijn vijfjarige straf."

[...]

"De andere zus van Abd El Fattah, Mona, vertelde aan The Standard dat ze vreesde dat Caïro het huidige conflict in het Midden-Oosten in haar voordeel aan het uitbuiten was in de besprekingen met Londen, waarbij ze opmerkte dat de relaties tussen de twee landen de laatste tijd opbloeien, wat het terzijde schuiven van Abd El Fattah zaak verklaart.

“Elke dag is echt een pijnlijke last voor Alaa en onze familie. En je kunt een gevangene niet vragen om zijn geduld te bewaren en de regering tijd te geven,” zei ze.

Openbare aanklager Mohamed Shawky verwierp het verzoek van de familie om de twee jaar detentie die Abd El Fattah in de gevangenis doorbracht mee te tellen bij zijn vijf jaar gevangenisstraf, een illegale actie van Shawky. Dit betekent dat Abd El Fattah gevangen zal blijven tot 3 januari 2027, waarbij Amnesty International vreest dat de autoriteiten dan hun toevlucht zullen nemen tot andere tactieken om zijn gevangenschap verder te verlengen.

“De Egyptische autoriteiten hebben een verschrikkelijke staat van dienst als het gaat om het voor onbepaalde tijd vasthouden van politieke dissidenten door nieuwe redenen te verzinnen om ze opgesloten te houden,” aldus de verklaring van de organisatie.

Sinds zijn betrokkenheid bij de revolutie van januari 2011 heeft Abd El Fattah het grootste deel van het afgelopen decennium in de gevangenis doorgebracht op politieke beschuldigingen. Zijn lange gevangenschap begon met zijn veroordeling voor het illegaal protesteren in de zaak die bekend werd als de “Shura Council Incidents,” waarvoor hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf die hij voltooide op 27 maart 2019, en werd gevolgd door vijf jaar voorzorgsmaatregelen waaronder elke nacht doorbrengen in een politiebureau.

Hij werd al snel opnieuw gearresteerd in 2019, nadat hij een bericht van een activist over de dood van een gevangene onder marteling in de Aqrab-gevangenis opnieuw had gepubliceerd. Hij werd beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische groepering en het verspreiden van vals nieuws en zat meer dan twee jaar in voorarrest. Hij werd uiteindelijk berecht op beschuldiging van alleen vals nieuws en naar de rechtbank gestuurd, die hem tot vijf jaar veroordeelde.

Maar voor zijn verwachte vrijlatingsdatum ontdekten zijn advocaten dat de staat was begonnen met het tellen van de straf vanaf de datum waarop het vonnis was uitgesproken, waarmee ze de bepalingen in de wet negeerden die voorschrijven dat de periode van voorarrest moet worden meegeteld als deel van de straf."

Middle East Eye: https://web.archive.org/web/20240930131151/https://www.middleeasteye.net...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech