Hongerstaking Egyptische gevangenis

Nieuws, gepost door: nn op 14/08/2024 08:03:16

Wanneer: 13/08/2024 - 19:42

Mensenrechtengroepen verontrust over onmenselijke en levensbedreigende omstandigheden in Egyptische Badr-gevangenis: https://cihrs.org/rights-groups-alarmed-by-inhumane-and-life-threatening...


"Wij, de ondergetekende organisaties, zijn diep bezorgd over de recente en snelle verslechtering van de omstandigheden in het Egyptische Badr Rehabilitatie en Correctioneel Centrum, volgens getuigenissen van gedetineerdenfamilies. We zijn verontrust door recente berichten over zelfmoordpogingen en een massale hongerstaking als reactie op de wijdverspreide stroomonderbrekingen in Badr 1 gevangenis, die gevangenen hebben blootgesteld aan gevaarlijke en levensbedreigende omstandigheden. We zijn ook verontrust door de berichten over een voortdurende hongerstaking in de Badr 3 gevangenis als gevolg van collectieve schendingen van de rechten van gedetineerden. De ondergetekenden roepen de regering van Egypte op om onmiddellijk de eisen van hongerstakende gevangenen in te willigen, in te gaan op aloude oproepen tot transparantie in en toegang tot het gevangenissysteem van Egypte door onafhankelijke mensenrechtenorganisaties, en iedereen die onterecht vastzit in het land onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Op 25 mei 2024, tijdens een extreme hittegolf en zonder waarschuwing, sloten de autoriteiten de elektriciteit naar de Badr 1 gevangenis voor acht dagen af. De gevangenen werden onmiddellijk in ellendige, onmenselijke omstandigheden gedompeld die hun gezondheid en welzijn bedreigden. De gevangenen leden niet alleen onder de buitensporige hitte, maar konden ook geen ventilatoren gebruiken of voedsel van hun familie opwarmen en sommige gedetineerden zaten vast in hun cel omdat automatische deuren niet werkten. Ondanks de stroomstoring bleven de bewakingscamera's die de gedetineerden in de gaten hielden gewoon werken, net als de constante tl-verlichting die goed gedocumenteerde gevolgen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de gedetineerden en in strijd is met internationale mensenrechtenverplichtingen.

In de dagen na de stroomstoring slaagden de gevangenisautoriteiten er niet in om de daaruit voortvloeiende gezondheidscrises adequaat aan te pakken, waardoor vooral oudere gedetineerden en mensen met medische aandoeningen werden getroffen. Uit wanhoop begonnen tientallen politieke gevangenen in Badr 1 op 29 mei een hongerstaking en sommige deelnemers deden een zelfmoordpoging. Op 9 juli kreeg een hongerstaker te horen dat zijn verzoek om zijn academische materiaal aan zijn moeder over te dragen was afgewezen, en hij deed een zelfmoordpoging. Zijn moeder, die getuige was van dit incident toen ze hem bezocht in de gevangenis, kreeg een ernstige ademhalingscrisis en stierf twee dagen later.

Het afsluiten van de elektriciteit in Badr 1 was slechts de laatste in een reeks van schendingen van de rechten van gedetineerden in de afgelopen weken en maanden, waaronder beperkingen op de hoeveelheid voedsel die familieleden in de gevangenis kunnen brengen, bezoekbeleid waardoor sommige gedetineerden hun kinderen en kleinkinderen niet kunnen zien en het willekeurig boeien van sommige gedetineerden tijdens reces en bezoek.

In plaats van in te gaan op deze zorgen, die duidelijk werden geschetst door de hongerstakende gedetineerden, brachten de gevangenisautoriteiten ongeveer 50 gedetineerden - waaronder sleutelfiguren die onderhandelden namens de hongerstakers - over naar de beruchte Al-Minya gevangenis. Sommigen werden later overgeplaatst van Al-Minya naar de Al Wadi El Gedid (Nieuwe Vallei) gevangenis. Daarnaast hebben de autoriteiten sindsdien nog tientallen gevangenen uit Badr 1 overgeplaatst naar gevangenissen die bekend staan om hun erbarmelijke omstandigheden, waaronder de gevangenissen Damanhour, Burj Al Arab en Wadi El Natrun. Dit vervreemdt en isoleert de gedetineerden nog meer van hun families en zorgt voor buitensporige financiële en logistieke problemen.

In de tweede sectie van de Badr 3 gevangenis zijn gedetineerden eind juni ook in hongerstaking gegaan als reactie op de collectieve en flagrante schendingen van hun rechten, waaronder het verbod op bezoek en reces en de onmenselijke behandeling door de gevangenisambtenaren. Sommige mensen hebben sinds de opening van het Badr gevangeniscomplex in 2022 geen bezoek meer mogen ontvangen.

Deze afschuwelijke omstandigheden en voortdurende mishandelingen weerleggen opnieuw de beweringen van de Egyptische regering dat de Badr gevangenis het bewijs is van de verbetering van de gevangenisomstandigheden in het land. De gevangenisautoriteiten - inclusief staatsveiligheidsofficier Ahmed Fikri, die verantwoordelijk zou zijn voor de marteling van hooggeplaatste politieke gevangenen - blijven absoluut straffeloos opereren en brengen de gezondheid en het leven van honderden gevangenen in gevaar. "
---------------------------------------------------------------------------------------------

Niemand weet echt hoeveel gevangenen er in Egypte zijn. De schattingen liggen meestal rond 65,000 politieke gevangenen. ( https://www.anhri.info/?p=23376&lang=en )

Meer lezen: https://www.rosalux.de/en/news/id/52320/egypts-carceral-complex

De medeplichtigen aan het Egyptische regime zijn overheden, bedrijven en instituties over de hele wereld. Er zijn vele manieren om internationale solidariteit in de praktijk te brengen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech