Solidariteit is het antwoord! Stop racisme en fascisme overal!

Nieuws, gepost door: nn op 07/08/2024 08:10:21

Wanneer: 05/08/2024 - 17:22

De laatste ontwikkelingen in het trieste bruine nazi wereldje. Racistische rellen in Engeland en het antifascistische verzet van duizenden mensen wat de Nederlandse media niet laat zien.

Zoals altijd moeten staat en kapitaal de schuld krijgen, en niet andere mensen die door dat systeem onderdrukt worden.


Fascisten doen hun best om hun zondebok politiek normaal te maken. Dat is niks nieuws. De afgelopen tientallen jaren zijn de praatjes van politici en media steeds verder verrechtst, zodat ze steeds meer overeenkomen met die van regelrechte fascistische groepen. Een voorbeeld is NVU-leider Constant Kusters (bekende neonazi) die zegt blij te zijn met de groei van PVV en FVD*, omdat zij hetzelfde willen. Deel van deze fascisering is beleid vanuit de staat en meer mensen op machtsposities die autoritaire en racistische maatregelen nemen. Kortom, de politiek van ongelijkheid en autoriteit wint aan invloed. Dat weten we al, en hoewel de meeste mensen hier tegen zijn, is het nodig dat meer mensen iets doen om ze te stoppen.

Fascisten, racisten en meelopers grijpen een tragisch incident aan om hun leugens en haat te verspreiden. De moord door een 17 jarige jongen in Southport op 3 kinderen met een mes wordt uit verband getrokken en misbruikt om pogroms uit te voeren op moslims en vluchtelingen in Engeland. Hierbij zijn meerdere bekende fascistische groepen bij betrokken, zoals de English Defence League*, Patriotic Alternative*, en bekende neonazis*. Dit is een gigantische escalatie van fascistisch geweld in een land met wereldwijde invloed.

5 'historische lessen' uit The Anti-Fascist Handbook van schrijver Mark Bray:

1) Fascistische revoluties zijn nooit geslaagd. Fascisten zijn legaal aan de macht gekomen.

2) Veel antifascistische leiders en theoretici uit het interbellum gingen er in verschillende mate van uit dat het fascisme gewoon een variant was van de traditionele contrarevolutionaire politiek. Ze namen het niet serieus genoeg tot het te laat was.

3) Om ideologische en organisatorische redenen was het socialistische en communistische leiderschap vaak langzamer met het nauwkeurig inschatten van de dreiging van het fascisme, en langzamer met het bepleiten van militante antifascistische reacties, dan de achterban van hun partijen.

4) Het fascisme steelt van de linkse ideologie, strategie, beeldspraak en cultuur.

5) Er zijn niet zoveel fascisten nodig om fascisme te maken.

(Lees hier het hele hoofdstuk in het Engels: https://autonomies.org/2024/07/mark-bray-five-historical-lessons-for-ant... )

Zoals Peter Storm schrijft is het nodig om in geval van fascistische dreiging met elkaar in actie te komen, en niet te vertrouwen op de officiële reactie: "De politie is geen antifascistische beschermingsbrigade, en het verspreiden van het idee dat de politie dat wel is, is het verspreiden van gevaarlijke illusies.

Intussen doet de politie haar best om het politieke karakter van de straatacties weg te wuiven. Een politiechef in Hartlepool noemde het straatgeweld ‘gedachteloze gewelddadigheid’ (‘mindless thuggery’), en voegt er aan toe: ‘Ik denk niet dat er een principe aan ten grondslag lag’. Het zou enkel en alleen gaan om mensen die zin hebben om dingen te slopen en gewelddadig tekeer te gaan.(13) Daarmee wordt het expliciet racistische karakter van de deelnemers aan deze actie onder de mat geveegd. Gaat een politie die racisme ontkent mensen tegen datzelfde racisme beschermen?"

"Slechts solidariteit, van onderop georganiseerd en met de grootst mogelijke vastbeslotenheid tot uiting gebracht, kan tegen zowel straatfascisme als staatsrepressie de dammen helpen opwerpen die nodig zijn."
( https://peterstormt.nl/2024/08/02/groot-brittannie-fascisme-via-stembus-... )

In deze geest roepen een aantal antifascisten in VK op tot actie:
"Fascisme en racisme bestaan niet in een vacuüm, opeenvolgende regeringen, niet alleen hier op dit eiland maar ook over de hele wereld, hebben racistische, islamofobe, anti-immigratie propaganda gebruikt om hun eigen machtsspelletjes te dienen, van Trump tot Bolsonaro en van Suella Braverman tot Priti Patel, zelfs de politie en het leger zijn geïnfiltreerd door neo-nazi-groepen die door de staat als terroristen worden bestempeld, de hele liberale democratie is tot op het bot gecorrumpeerd. Als ze je niet vertellen dat de vluchtelingen het probleem zijn, zullen ze je vertellen dat je niet moet terugvechten, dat je moet vertrouwen op de politie, hetzelfde systeem dat dit ook teweeg heeft gebracht.

De enige manier om terug te vechten tegen racisme en fascisme is door het fysiek op straat te bestrijden.

Blijf veilig, organiseer je met betrouwbare kameraden, houd communicatie buiten telefoons en internet, masker je."

Een onderzoek van Corporate Europe uit 2019 laat zien dat extreemrechtse partijen in heel Europa hun best doen zich te presenteren als tegen de elite maar eigenlijk het grote geld dienen. Over de PVV schreven ze toen: "In 2015 accepteerde de Partij voor de Vrijheid (PVV), een giftige anti-immigrantenpartij, een grote donatie van een Amerikaanse "haatgroep" en het is een van de weinige EU-partijen die zich volledig heeft geschaard achter het voorstel van voormalig Trump-adviseur Steve Bannon voor een beweging van extreem-rechtse Europese politieke partijen. Europarlementariërs die de PVV vertegenwoordigen hebben het slechtste stemgedrag van alle partijen in dit onderzoek, met tegenstemmen bij 13 van de 14 geanalyseerde stemmingen, waaronder stemmen tegen sociale en arbeidsbescherming en progressieve belastinghervorming. Hoewel de PVV pretendeert een bondgenootschap aan te gaan met burgers tegen de 'elite', is dit een vals beeld." ( https://corporateeurope.org/en/2019/05/authoritarian-right-netherlands ) Het grote geld heeft graag centen voor dat soort leugenaars die eigenlijk neoliberaal afbraak-beleid steunen: https://a-bieb.nl/library/kees-stad-wie-betaalt-bepaalt
Extreemrechts probeert ons dus af te leiden en het volk te manipuleren om te haten in plaats van sociale strijd te voeren, zodat ze zelf de macht kunnen krijgen.

Het Franse Contre-Attaque (tegenaanval) medium schreef ook een lange analyse:

"Er zijn een paar antifascistische optochten georganiseerd in linksige steden en er zijn meer en meer georganiseerde moslimzelfverdedigingsmilities gevormd, die op hun beurt echte of vermeende racisten op straat confronteren. Op deze manier denkt extreemrechts eindelijk de 'burgeroorlog' tussen gemeenschappen te hebben waarnaar het zo hunkert.

Niettemin suggereert de omvang van de mobilisaties voor Palestina in Engeland sinds de herfst, met meer dan 500.000 mensen, dat er de komende dagen een massalere antiracistische reactie op straat zal komen. De fascisten van hun kant roepen op tot verdere actie op woensdag.

De huidige situatie lijkt ongekend te zijn in West-Europa wat betreft de schaal en de verspreiding over een land dat bekend staat als kalm en tolerant. De Engelse extreemrechtse hooligans zijn erin geslaagd om te doen waar de Franse nazi's van droomden toen ze zonder succes probeerden om de dood van Thomas of die van Lola te herstellen. Met andere woorden, een "rassenoorlog" uitlokken en de verdeeldheid binnen de gemeenschap versterken. Zo'n interetnische confrontatie is de droom van de dominante klassen, om elke mogelijkheid tot volksalliantie, klassenstrijd en emancipatie uit te roeien."
https://contre-attaque.net/2024/08/05/emeutes-racistes-que-se-passe-t-il...

Recent zagen we in Frankrijk en Duitsland grote mobilisaties tegen extreemrechts met honderdduizenden mensen en vele verschillende organisaties. Wat gebeurt er als zo'n momentum voorbij is? Sociale strijd voor een beter leven voor iedereen om uiteindelijk de samenleving radicaal te transformeren is het enige antwoord.
Wat betreft de mainstream media kregen we weinig details te zien van het verzet van onderop. Dat is logisch, omdat tegenover de wereld van de fascisten een andere wereld mogelijk is, die te zien is in dit verzet. Daadwerkelijke solidariteit en vrijheid is een gevaar voor de gevestigde macht, niet ongelijkheid en autoriteit.

Ondertussen proberen Nederlandse fascisten de boel hier op te stoken. Of ze dat lukt of niet, en in hoeverre, moet blijken. Dat ze op tegenstand zullen stuiten, is zeker. Hun wereldbeeld zal namelijk nooit waarheid worden. Als je aan onze buren, kameraden, vrienden, familie, mede-mensen zit, zit je aan ons. Laten we elkaar beschermen!

Spreek elkaar in het echt, versterk netwerken voorbij je bubbels en kom met een plan voor noodgevallen. Blijf in contact met mensen die het doelwit van fascisten zijn en vraag wat zij willen en nodig hebben. In 1992 in het Duitse Rostock-Lichtenhagen vielen fascisten flats aan waar Vietnamese gastarbeiders verbleven. De politie was incapabel en antifascisten met te weinig en slecht voorbereid. Met velen en goed georganiseerd kunnen we een vuist maken en elkaar verdedigen. Ook het laatste nieuws in de VK laat zien dat dat gebeurt.

In vele plaatsen gaan mensen de straat op voor een krachtige nee tegen fascisme, zoals in Bristol: https://freedomnews.org.uk/2024/08/06/fighting-the-racists-in-bristol-on...

En zo zijn er nog vele verslagen:
https://itsgoingdown.org/uk-mass-community-defense-far-right-attacks/

https://antifainternational.tumblr.com/post/758093692463611904/the-thing...

https://freedomnews.org.uk/2024/08/04/racist-riots-post-election-binge-o...

https://freedomnews.org.uk/2024/08/07/between-fascists-and-cut-liberals/

https://freedomnews.org.uk/2024/07/31/fascist-group-patriotic-alternativ...

https://darknights.noblogs.org/post/2024/08/02/uk-convicted-neo-nazi-ter...

https://darknights.noblogs.org/post/2024/08/05/uk-further-attacks-planne...

https://organisemagazine.org.uk/2024/08/05/hull-countering-the-far-right...

https://organisemagazine.org.uk/2024/08/05/preston-a-day-out-at-the-prot...

https://antifascistnetwork.org/2024/06/03/june-1st-a-dull-day-for-yaxley...

https://standuptoracism.org.uk/anti-fascist-protests-around-the-uk-live-...

https://contre-attaque.net/2024/08/05/emeutes-racistes-que-se-passe-t-il...

https://freedomnews.org.uk/2024/08/05/fuck-the-cis-tem-trans-politics-an...

https://www.theguardian.com/uk-news/article/2024/aug/03/love-will-prevai...

https://www.onebigunion.ie/post/community-united-against-hate

https://t.me/antifasquad

https://libcom.org/article/tips-mobilising-against-fascists-coming-your-...

https://unoffensiveanimal.is/2024/08/05/are-you-thinking-of-going-to-an-...

https://thinkingdoingchanging.com/2024/08/07/responding-to-the-racist-uk...

Nog meer leestips en bronnen:
https://a-bieb.nl/library/dhjana-samshuijzen-het-gaat-niet-om-asielbelei...

https://afanederland.org/tips-tricks/zines/

40 manieren om tegen fascisten te vechten: https://deathtofascism.com/files/40ways.online.2020.pdf

Kafka antifascistisch onderzoekscollectief: https://kafka.nl/

https://a-bieb.nl/library/indigenous-action-media-medeplichtigen-geen-bo...

https://www.plutobooks.com/blog/whiteness-riots/

https://www.vpro.nl/programmas/2doc/kijk/2doc-overzicht/2019/ons-moederl...

Kein bock auf nazis, overzicht fascistische symbolen: https://irp.cdn-website.com/7bc137fc/files/uploaded/Symbolplakat2021_web...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech