Oproep om Bolloré te ontwapenen

Nieuws, gepost door: contre attaque (tegenaanval) op 02/08/2024 08:01:49

Wanneer: 02/08/2024 - 12:39

Terwijl Arcom (rijksinstelling vergelijkbaar met RDI in Nederland, vert.) zich buigt over de herverdeling van digitale tv-frequenties voor de zender CNEWS op maandag 15 juli, lanceren een honderdtal vakbonds-, antiracistische, feministische en milieuorganisaties een actiecampagne tegen de groep Bolloré.


Hoewel we tijdelijk tevreden kunnen zijn over het feit dat het Rassemblement National deze verkiezingen niet heeft gewonnen, is het van plan om door te gaan met de verovering van gebieden en van de verbeelding. Zonder de volgende verkiezingen af te wachten, moeten we onze krachten bundelen tegen de cruciale instellingen van de fascisering van de samenleving.

We roepen daarom op om overal strijd te leveren tegen Bolloré: omdat het een hoofdrolspeler is in ecologische verwoesting en neokoloniale uitbuiting, maar ook omdat het in een paar jaar tijd een belangrijke hefboom is geworden in de machtsverovering van extreem-rechts.

Bolloré, aanvoerder van de propaganda

Bolloré stelt steeds meer massamedia beschikbaar voor een openlijk racistische politiek. Éric Zemmour, Pascal Praud en andere geradicaliseerde commentatoren beweren aan een "beschavingsmissie" te werken. Hun plan is duidelijk: het sprookje van een zuivere natie voeden door de grote remigratie te organiseren.
Dit huiveringwekkende project volgt een nauwkeurig plan waarin Bolloré de naald en de draad is geworden. Wie zal Éric Ciotti zien voordat hij oproept tot een alliantie tussen RN en LR? Wie stelt CNEWS, Europe 1 en Hanouna in dienst van deze "unie van rechts"? Vincent Bolloré. Het is een routinekwestie voor de miljardair die al betrokken was bij de manipulatie van verschillende presidentsverkiezingen in Afrika. Naast de stortvloed aan xenofobie bevordert de bollosfeer elke dag seksistische en homofobe discoursen, waarmee geweld tegen vrouwen en LGBTQI+-mensen wordt gelegitimeerd. Ze voedt de ontkenning van de klimaatcrisis en werkt onvermoeibaar om ervoor te zorgen dat degenen die profiteren van ecologische verwoesting niet worden tegengewerkt. Bolloré betreedt het strijdperk voor culturele hegemonie, de verovering van de verbeelding en het creëren van instemming met het ergste. Als de RN bijna de verkiezingen heeft gewonnen en de macht heeft gegrepen, dan komt dat deels door hem. Hij is de spil van de unie van rechts, de objectieve alliantie tussen het liberale blok en het neofascistische blok. Deze alliantie past perfect bij zijn klassenbelangen en zijn politieke overtuigingen.

Bolloré, een neokoloniaal, klimaatveranderend, securitair industrieel imperium

Om aan de touwtjes te trekken, heb je de middelen nodig. Voordat hij zich ontpopt als propagandist-in-chief, is Bolloré inderdaad een captain of industry. Hij leidt een internationale groep met meerdere activiteiten verdeeld over verschillende takken. (Met afdelingen over de hele wereld, ook in Nederland, vert.)
Bolloré zal binnenkort de helft van de pocketboeken in het land uitgeven en meer dan 70% van de schoolboeken. De mogelijke gevolgen voor deze sector in het geval van een extreemrechtse minister van Onderwijs zijn ronduit alarmerend.

De bekendste is de communicatieafdeling bij Vivendi en Universal. Gedurende 20 jaar heeft Bolloré geduldig zijn communicatiemachine opgebouwd en de gedachten van mensen gevormd. Gratis kranten, instellingen voor opiniepeilingen, reclamegroepen, daarna televisiekanalen, radiostations, tijdschriften en uitgeverijen. Met de brutale overname van Canal + en Europe 1, de massaontslagen bij I-Télé en de opkomst van CNEWS is dit machtige apparaat steeds openlijker in dienst komen te staan van de meest reactionaire ideeën. De financiële sancties die zijn opgelegd door Arcom, de Franse toezichthouder op de omroep, na de vele opruiende oproepen, monopolistische doelstellingen en partijdigheid van de media van de groep, hebben Bolloré tot nu toe koud gelaten. Bolloré zal binnenkort de helft van de pocketboeken in het land uitgeven en meer dan 70% van de schoolboeken. De mogelijke gevolgen voor deze sector in het geval van een extreemrechtse minister van Onderwijs zijn ronduit alarmerend.
De al lang bestaande industriële divisie van Bolloré is geconcentreerd rond Bolloré Energy, dat verschillende oliedepots bezit en stookolie verkoopt, en Blue, dat activiteiten op het gebied van reizen en gegevensstromen bundelt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bolloré ook een belangrijke speler is in een aantal bedrijven die de ontwikkeling en automatisering van bewakingssystemen van allerlei aard gemeen hebben: geautomatiseerde toegangscontrole en debietbeheer (Automatic Systems), beveiliging van de openbare ruimte (Indestat), RFID-chips en tracking (Track & Trace), digitaal advies voor de verbonden stad (Polyconseil), enz.

De logistieke divisie heeft het bedrijf tot een van 's werelds zwaargewichten gemaakt op het gebied van lucht-, zee- en wegtransport, waarbij het organiseren van goederentransport ten koste gaat van de lokale productie, arbeidsomstandigheden en het klimaat. De recente verkoop van deze divisie aan CMA CGM, die ook eigenaar is van BFM-TV en RMC, heeft Bolloré de middelen gegeven om de Franse politiek aanzienlijk te beïnvloeden.
Tot slot komt een groot deel van de winst van Bolloré uit zijn 'agrarische' activiteiten. Hij bouwde zijn fortuin op met het verbouwen en verkopen van tabak in Afrika.

Naast zijn prestigieuze wijnlandgoederen in Frankrijk is hij de op één na grootste aandeelhouder van de Luxemburgse holding Socfin, die ongeveer 390.000 hectare aan oliepalm- en rubberconcessies in Afrika en Azië controleert. Ontbossing, landroof, mishandeling van de lokale bevolking, onmenselijke arbeidsomstandigheden, enz. Ondanks de lopende juridische procedures voor deze herhaalde mensenrechtenschendingen op zijn plantages, ondanks de formele erkenning van deze schendingen door verschillende financiële instellingen, ondanks evaluatiemissies die Socfin liet uitvoeren door de Earthworm Foundation om deze beschuldigingen te "weerleggen", maar die enkel de realiteit van de schendingen konden vaststellen en erkennen, blijft Socfin niettemin volledig straffeloos floreren.
Bolloré staat aan de basis van alle verwoestingen. Het is een groep die gebaseerd is op een koloniaal systeem dat willens en wetens slavernij-achtige praktijken in stand houdt. Het is een industrieel die profiteert van de meest verwoestende extractivistische logica. Het is een landonteigenaar. Een baas die een gewelddadig beleid voert van sociale vernietiging en managementterreur voor zijn werknemers. Zijn imperium is uitgestrekt. Maar voor degenen onder ons die vinden dat het tijd is om er een eind aan te maken, betekent dit één ding. Het is mogelijk voor ons om samen te komen in een breed vakbonds-, sociaal, milieu-, feministisch, dekoloniaal, antifascistisch en internationaal front.

Het ontwapenen van de Bolloré groep

In de afgelopen jaren zijn internationale actiecampagnes tegen industriëlen als Lafarge-Hocim en Total ontstaan in de context van ecologische strijd. Antifascistische collectieven in vele steden, volksbuurten en plattelandsgebieden hebben het volksverzet geleid. De laatste sociale bewegingen hebben laten zien dat er nog steeds een strijdbare vakbeweging bestaat. Grootschalige feministische en LGBTQI+ mobilisaties gaan de straat op. Devalidistische bewegingen roepen ons op om de cultus van geweld te vervangen door een cultuur van zorg. Anti-racistische en dekoloniale bewegingen vechten dagelijks in volksbuurten. Solidariteitsnetwerken werken aan het behoud van gastvrije gebieden voor ballingen. Bolloré is een bedreiging voor ons allemaal. Maar samen kunnen we putten uit een schat aan ervaring. Daarom roepen we op tot een gezamenlijke campagne - in de komende weken, maanden en jaren - om het Bolloré-imperium te ontmantelen.

Terwijl hij kritiek op zijn activiteiten in zijn eigen media de mond snoert, roepen we op om zijn imperium grondig te onderzoeken, om getuigenissen te verzamelen, om informatie over hem te laten uitlekken en te bundelen, om zijn misdaden overal te laten zien, op straat, op de netwerken en in zijn bedrijven.

Zijn politieke agenda tast de levens van miljoenen mensen aan. Vanaf nu zullen we reageren met mobilisaties, of ze nu massaal zijn of gedecentraliseerd, die gericht zijn op de groep en er een concrete impact op hebben.
Bolloré zit niet alleen in onze hersenen verankerd, het concern is vaak ook fysiek - met zijn kantoren en magazijnen - naast ons aanwezig. Er zijn veel acties mogelijk als we ze samen ondernemen. Laten we zijn tv-studio's blokkeren, zijn oliedepots bezetten, de vakbondsstrijd binnen zijn bedrijven en media steunen, zijn wijnstokken oogsten, zijn stookolie herverdelen onder degenen die moeite hebben om warm te blijven, de tracer opsporen, internationale allianties smeden, boycots organiseren, zijn DTT-kanalen uit de lucht schoppen en de oprichting en vestiging van krachtige tegenmachten in de media steunen!

Originele Franse tekst, met honderden ondertekenende organisaties: https://contre-attaque.net/2024/07/15/appel-a-desarmer-bollore/


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech