Eerste Hulp

Ruis, gepost door: nn op 03/04/2024 04:08:30

Wanneer: 03/04/2024 - 19:26

De Zwarte nr. 111, 30 sept. 1988
DE EERSTE HULP

Vier jaar geleden werd kraakkafé De Eerste Hulp opgericht. Met als doelstelling politieke strijd (oa kraken) op buurtnivo te voeren en buurtmensen erbij te betrekken. De afgelopen 4 maanden werd het kafé grondig verbouwd om het toegankelijker te maken. Een week voor de geplande opening werden uitnodigingen rondgestuurd. Een paar dagen later werd alles echter afgelast. De reden hiervoor was een onoverbrugbare splitsing in de Eerste Hulp groep. Hoe kwam het zover?

Eindelijk was de tijd aangekomen om weer open te gaan. Er werd voor de opening een heel programma samengesteld en de uitnodigingen gingen de deur uit.
Twee dagen voor de geplande opening gebeurde het. Drie vrouwen van onze groep hadden het initiatief genomen tot het opzetten van een vrouwenavond in de Eerste Hulp naast vier avonden die wij sowieso van plan waren open te gaan. Er waren reeds 12 vrouwen uit de buurt die zich hiervoor wilden inzetten. Deze avond was bedoeld voor alle vrouwen uit de buurt zodat zij het kafé konden gebruiken als een plek om elkaar te ontmoeten en van daaruit aktiviteiten te ontplooien. Twee dagen vóór de geplande opening moesten de openingstijden nog vast gesteld worden. Daarom werd toen de vrouwenavond op de agenda gezet. Dit was het punt waar de splitsing uit voortkwam.

AANLEIDING

Zes mensen vonden een vrouwenavond een goed plan wat binnen de doelstellingen van het kafé past; drie anderen vonden het o.k. zonder zich er echt bij betrokken te voelen; twee mensen waren echter fel tegen. Zij zijn er namelijk tegen dat groepen als migranten, vrouwen, zwarte mensen, potten en flikkers, enz. (minderheden) apart onder die noemer zich organiseren. Deze zijn volgens hun verkeerd en "rechts".
Het feit dat het initiatief tot die avond van vrouwen uit de groep zelf kwam,maakte hen niet uit. Het feit dat zij tweeën binnen de groep van elf de enige waren die er tegen waren, maakte hen niet uit. Onze argumenten dat dit initiatief wel binnen de doelstellingen zit en dat vrouwenstrijd wel degelijk nú gevoerd moet worden, mocht ook niet helpen. De twee zeiden: "Wij zijn er tegen, het mag niet van ons en het gebeurt dus niet." Zij maakten toen duidelijk dat er gevochten zou moeten worden om de ruimte, omdat zij niet weg zouden gaan en spraken in termen van "hard tegen hard". Door hun veto-opstelling (buigen of barsten) gaven ze ons geen kans om een kompromis aan te gaan, zoals bv een verdeling van de avonden tussen de twee door de splistsing ontstane groepen.

TWEE GROEPEN, EEN PLEK

Dit soort konflikten tussen aan de ene kant de twee mensen en aan de andere kant de rest waren in het verleden wel vaker voorgekomen. Zij hebben zich toen echter steeds neergelegd bij de rest van de groep. Nu echter, nu de verbouwing van het kafé af was en er daarom veel meer mogelijkheden waren, wilden zij zich niet meer neerleggen bij de groep... "Een jaar geleden hadden wij het wel toegestaan, nu niet meer" aldus de twee. Het paste niet binnen hún politieke lijn en werd nu door hen verboden! En aangezien het kafé De Eerste Hulp niet door midden gedeeld kan worden bleef er maar één ding over: ervoor vechten.
Omdat er die avond geen duidelijkheid kwam over van welke groep het kafé zou zijn en omdat we geen zin hadden in een ordinaire knokpartij op de geplande opening hebben wij deze en het programma afgelast. De opening is nog steeds uitgesteld tot de knoop wel is doorgehakt. Ondanks de onoverbrugbare splitsing binnen de groep hebben zij op de dag waarop de opening zou plaatsvinden toch de deur 'open' gezet. Door het slot te verwisselen en ons de sleutel te weigeren, hopen zij het kafé voor zich alleen te hebben. Deze situatie is voor ons uiteraard onakseptabel!

POLITIEK KONFLIKT

Wij willen hier benadrukken dat dit konflikt geen interne ruzie is, maar een politiek konflikt. Het is natuurlijk niet toevallig dat de aanleiding voor de splitsing vrouwenstrijd was gezien hun opstelling: eerst klassenstrijd, dan vrouwenbevrijding. Ondanks hun autoritaire en botte opstelling hebben we steeds als groep beslissingen kunnen nemen. Nu wordt dat door hun onmogelijk gemaakt. Wij kunnen ons natuurlijk niet door hun tweeën opzij laten zetten. Voor ons is de strijd die nu om de Eerste Hulp gevoerd moet worden een deel van onze buurtstrijd. Met verhalen als dat de vrouwenavond NIET door vrouwen van de kraakgroep opgezet zou worden, wat dus niet klopt, hopen zij nog wat good-will te krijgen. Dit vinden we niet getuigen van eerlijkheid en sterkte in hun opstelling. Dit zijn tot dusver de ontwikkelingen. De opening van de Eerste Hulp is dus uitgesteld. Wanneer deze zal plaatsvinden krijgt u nog van ons te horen.

DE EERSTE HULPWie: 
nn

Zonder verdere duiding van waar dit over gaat en waarom de Indymedia lezer hiervan kennis zou moeten lezen is dit (alweer) een compleet nutteloze posting. Wederom ruis.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech