Wanneer: 14/03/2024 - 17:01
De werkgroep 'Herdenk nazi's niet' uit Bussum eist gebiedsverboden voor twee nazihandelaren van een nazibeurs in de Achterhoek. Het gaat om organisator Taekens van een beurs in Didam en de grootste nazihandelaar van Nederland, Gaston Vrolings, actief in Tilburg, Didam en Houten. Deze laatste is verdachte in een proces afgelopen februari in Utrecht rond de verkoop van illegale SS-dolken op zijn beurs in Houten. .
Bovendien verwijderden de organisatoren in Didam (gem. Montferland) drie weken terug een AD-journalist die ze net hadden toegelaten, zonder fatsoenlijke reden van de nazibeurs. Deze beurs is al een keer uit Duiven (Gld) verdreven na acties. Deze beurs trekt veel bezoekers uit het zeer nabije Duitsland, waar de handel in nazispullen strikt geregelementeerd is.
Maandelijks vindt in Didam op de laatste zaterdag van de maand een zg. 'militariabeurs' plaats. Daar is echter driekwart van de spullen nazistisch.De werkgroep van cödinator Arthur Graaff heeft daar grote bezwaren tegen, omdat zo de symbolen van racisme, discirminatie en antisemitisme vrijelijk worden verbreid, wat neerkomt op nazipropaganda. Dat betreft o.m. nieuwe nazivlaggen, maar ook echte en onechte nazidolken, SS-helmen en dergelijke, zo stelt de werkgroep.
De reden voor de eisen is schending van de openbare orde, zo zegt Arthur Graaff, coödinator van de werkgroep. Ook hij werd al een keer letterlijk de beurs uit gegooid, hoewel hij daar juist een kaartje had gekocht en betaald en niet verkeerd deed. De wettelijke basis voor het geëiste verbod is artikelen 2:50 en 2:78 van de Montferlandse APV [tekst zie onder].
Journalist eruit gegooid
Op 24 februari van dit jaar bezocht verslaggever Rob van der Velden van de het AD/de Gelderlander de beurs, mocht naar binnen maar werd opeens weer buiten de deur gezet. Zijn notitieboekje werd van hem gestolen. Als reden gaven de organisatoren: "Bij de ingang staat met grote letters geschreven ‘geen pers, geen activisten’”, zo werd de journalist te verstaan gegeven. "Heel simpel, omdat we dat niet willen. Wij hebben al zoveel gezeik met jullie soort mensen gehad. Verschrikkelijk gewoon. Wij worden beschuldigd van de meest afgrijselijke zaken" - zo citeert journalist Van der Velden. Organisatoren Militariabeurs Didam zetten verslaggever buiten de deur: ‘Genoeg gezeik met jullie soort mensen gehad’
[Zie hele tekst onder als aanhangsel].
Om onbegrijpelijke redenen vond de beurs ook plaats op de herdenkingsdag van Auschwitz, zaterdag 27 januari 2024. Graaff neemt dit de beurs zeer kwalijk en vindt het een bewijs van grote botheid en totaal disrespect. Er is ook weer een beurs op de verjaardag van de ex-nazi prins Bernhard, die tevens lid van de SS en SA is geweest. De volgende beurs van Vrolings in Houten vindt uitgerekend plaats op 5 mei.
____________________________
INFO Arthur Graaff, Herdenk nazi's niet,
06 2704 7728
APV Montferland
https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR244729/9
Artikel 2:50a Verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties
1. Het is verboden op openbare plaatsen of in voor het publiek toegankelijke openstaande gebouwen en daarbij behorende erven zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een werkzaamheid of doel in strijd met de openbare orde.
Artikel 2:78 Gebiedsontzeggingen
1. De burgemeester kan in het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, het voorkomen of beperken van aantastingen van het woon- of leefklimaat, de veiligheid van personen of goederen, de gezondheid of de zedelijkheid aan een persoon die strafbare feiten of openbare orde verstorende handelingen verricht een bevel geven zich gedurende ten hoogste 24 uur niet in een of meer bepaalde delen van de gemeente op een openbare plaats op te houden.
_____________________________
Inline image
Uitgestalde artikelen op een militariabeurs. © DG
Organisatoren Militariabeurs Didam zetten verslaggever buiten de deur: ‘Genoeg gezeik met jullie soort mensen gehad’
Journalisten van dagblad De Gelderlander is het zaterdagochtend verboden verslag te doen van de militariabeurs in Didam. De organiserende Stichting Historische Militaria en Krijgsgeschiedenis zegt dat te hebben besloten naar aanleiding van ‘negatieve ervaringen met de pers in het recente verleden’.
Rob van der Velden 24-02-24, 15:29 Laatste update: 24-02-24, 15:34
November 2022 werd de militariabeurs in de Diemse Markthal landelijk nieuws toen anti-oorlogs activist Arthur Graaff een verblijfs- en gebiedsverbod kreeg voor de Markthal in Didam en het omliggende gebied. Graaff vindt dergelijke bijeenkomsten nazipropaganda en wil ze verbieden. Zelfs Harry de Vries, burgemeester van Montferland, moest er aan te pas komen om Arthur Graaff bij zijn protest in 2022 van de beurs te verwijderen.
Zaterdag stond bij de ingang van de Markthal een groot bord met tal van door de organisatie opgestelde regels. Daarop onder meer dat pers de toegang verboden is. Een niettemin toegelaten verslaggever van De Gelderlander werd na een minuut of tien alsnog uit de hal gezet. Hem werd het notitieblok uit de handen gegrist en te kennen gegeven zo snel mogelijk te vertrekken.
‘Geen pers, geen activisten’
,,Bij de ingang staat met grote letters geschreven ‘geen pers, geen activisten’”, zo werd de journalist te verstaan gegeven. ,,Heel simpel, omdat we dat niet willen. Wij hebben al zoveel gezeik met jullie soort mensen gehad. Verschrikkelijk gewoon. Wij worden beschuldigd van de meest afgrijselijke zaken. Bij de kassa krijg je je geld terug. Wat zegt u? U heeft niet eens betaald?”
Een fotograaf van de krant kreeg niet de kans binnen te komen. Hem werd de toegang direct versperd. Militariabeurzen staan onder kritiek omdat er veel materiaal en documenten worden verhandeld uit de nazitijd.
Tegenstanders beschouwen dit zelfs als een verheerlijking van het nazisme. Augustus 2021 ontstond op een militariabeurs in Houten nog grote verontwaardiging over een gedragen Jodenster die voor 2500 euro te koop werd aangeboden.
Om negatieve publiciteit voor te zijn deed de Ogtent in Duiven in 2019 de militariabeurs al in de ban. Sindsdien vindt in de Liemers de jaarlijkse beurs in de Diemse Markthal plaats.
[ENDS]
Zowel de organisator van de beurs in houten als de beide handelaren zijn vrij gesproken van elk strafbaar feit.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2024:1646&sho...
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2024:1678&sho...
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RBMNE:2024:1642&sho...
Gezien het feit dat de rechtbank heeft bepaald dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd, is ook een gebiedsverbod niet aan de orde.