Palestine Action Amsterdam sluit Nederlands Lucht- en ruimtevaartcentrum n.a.v. rechtszaak F-35-onderdelen

Nieuws, gepost door: Palestine Action Amsterdam op 19/02/2024 02:06:41

Waar: NLR - Royal Netherlands Aerospace Centre, Anthony fokkerweg 2, Amsterdam, Netherlands
Wanneer: 19/02/2024 - 06:02

"Het hof beval Nederland binnen zeven dagen een eind te maken aan verdere uitvoer van F-35-onderdelen. Die zeven dagen waren vannacht voorbij. Vandaag hoeven bedrijven en organisaties die de staat hierbij helpen dus niet hun deuren te openen"

ctiegroep Palestine Action Amsterdam heeft de deuren van ..... gesloten en het gebouw bespoten met rode verf. De Nederlandse staat moest binnen zeven dagen stoppen met de uitvoer van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen aan Israël (uitspraak gerechtshof Den Haag), vanwege duidelijke risico's op ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht. De Nederlandse staat maakte bekend direct in cassatie te gaan. "De zeven dagen waren vannacht om 12 uur voorbij, vandaag hoeven de bedrijven en organisaties die bijdragen aan de genocide in Gaza dus niet hun deuren te openen". 

Wat doet NLR

NLR heeft een lange traditie in het ondersteunen van de Nederlandse krijgsmacht en andere klanten. Het NLR ondersteunt het Ministerie van Defensie en de Koninklijke Luchtmacht al jaren bij de aanschaf en test- en evaluatieactiviteiten van de F-35, waaronder trainingscursussen voor piloten en onderhoudspersoneel en ontwerp en bouw van een Weapons Loader Trainer. Zonder hen zouden mensen dus niet weten hoe de F-35s te voorzien van haar wapens. 
Daarnaast heeft NLR uitgebreide drones en onbemande aircraft programma's.

Het NLR ondersteunde de daarnaast Koninklijke Luchtmacht bij de aanschaf en operationele gereedheid van de F-35 door zich te richten op het transformeren van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) tot een "slimme koper" en door de luchtmacht te assisteren bij een soepele overgang van F-16 naar F-35.

Context
Oordeel hof: "Het hof stelt Oxfam Novib in het gelijk. Het hof oordeelt dat er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook. Israël houdt bij haar aanvallen onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgerbevolking. Bij de aanvallen door Israël zijn disproportioneel veel burgerslachtoffers gevallen, waaronder duizenden kinderen. Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet Nederland de uitvoer van militaire goederen verbieden als een duidelijk risico bestaat op ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht. Dat betekent dat vanuit Nederland geen uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël mag plaatsvinden. De Minister is bij haar besluit om niet in de uitvoervergunning in te grijpen ten onrechte deze internationale verplichtingen niet nagekomen. Het hof beveelt de Staat dan ook binnen 7 dagen een eind te maken aan de verdere uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël." 
Eisen
Wij zullen acties blijven uitvoeren en opvoeren. We eisen een einde aan alle wapenhandel en productie en export van F-35 onderdelen tussen Nederland en Israël. Evenals elke andere handel en ondersteuning die het Israëlische leger zou kunnen bevoordelen. Verder eisen we het beëindigen van alle diplomatieke en commerciële betrekkingen met de apartheidsstaat Israel. We eisen het einde van de Israelische bezetting van Palestina en de genocide van Palestijnen. Een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren als eerste maatregel is de enige manier om verder te gaan. Dit omvat het verlenen van humanitaire hulp aan Palestina en een einde aan de belegering van Gaza. 


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech