Lawaai demonstratie Kamp Zeist

Nieuws, gepost door: nn op 22/12/2023 12:09:07

Waar: Kamp Zeist, Netherlands
Wanneer: 22/12/2023 - 21:27

Een geslaagde, strijdbare lawaaidemonstratie bij Kamp Zeist vanmiddag met een kleine 30 mensen die zich niet lieten tegenhouden door regen en wind. Langs het AZC Kamp Zeist dat eveneens achter prikkeldraad zit, door het bos naar het ommuurde deportatiecentrum, huis van bewaring, en PI van Kamp Zeist. Gewapend met potten, deksels, rookpotten, fakkels, een fijne playlist en de geluidswagen van Theaterstraat, trokken we een uur lang langs het Kamp Zeist.
Foto's met dank aan Deeez actiefotografie!

Uit de flyer die eerder verspreid is in de omgeving van Kamp Zeist:
"Hier vlakbij zit het “Justitieel Complex Zeist”. Een gevangenis voor verschillende groepen mensen: gevluchte gezinnen met kinderen, alleenstaande minderjarigen en “justitiabelen”. De overheid is goed in nare dingen minder naar te laten klinken. Maar het is een gevangenis en deportatie centrum. De mensen die er zitten zijn gevangenen.

Keer op keer schrijven mensenrechten organisaties, inspecties, hulpverleners dat mensen opsluiten niet helpt om te voorkomen dat mensen de wet (moeten) overtreden. De meeste mensen die in de gevangenis komen, hangen aan “de onderkant” van de samenleving: vluchtelingen op zoek naar veiligheid, kansarme jongeren op zoek naar een beetje geluk, armen op zoek naar overleving. En met hen nog vele anderen die gedwongen worden door het kapitalistische systeem dat ons dwingt onszelf een burn-out in te werken om te overleven. Beton en prikkeldraad maakt niemand gelukkig.

Het verhaal dat mensen het verdienen om opgesloten te worden, dat de samenleving beter af is, is een leugen. Dit systeem heeft het nodig dat sommige groepen worden uitgesloten en het enige waar een gevangenisstraf toe leidt is dat mensen nog verder in de schulden komen, moeilijker een baan vinden, hun huis kwijt raken, gedeporteerd worden, en moeilijkheden op hun pad vinden. Met uiteindelijk vaak de consequentie dat ze weer opnieuw worden opgesloten. Omdat opsluiting geen hulpverlening is.

Deze dreiging hangt ons allemaal boven het hoofd. We leven met die angst in ons achterhoofd. Dat maakt ons alert. We kunnen nooit helemaal ontspannen. We zijn nooit helemaal vrij. Achter het beleid zit het echte gajes. Wat we nodig hebben is een betere samenleving. Waar mensen elkaar helpen. Waar iedereen voorzien is in basisbehoeften. Waar niemand hoeft worden uitgesloten op basis van een vals idee van schaarste. Niemand is vrij, tot iedereen vrij is.

Help elkaar. Deel met elkaar. Leer van elkaar. Leef met elkaar.

Wij strijden door tot elke bajes een bieb is."

----
een van de praatjes tijdens de demonstratie:
"Nederland is een land voor eufemismen. Walgelijke dingen worden acceptabeler gemaakt door het mooie woorden te geven. Zoals hier: een justitieel complex met een huis van bewaring, en een kind vriendelijke gesloten gezinsvoorziening. Wat ze bedoelen is: een gevangenis waar mensen opgesloten worden, met extra lange straffen voor mensen die vaker veroordeeld zijn. En niet te vergeten een gevangenis voor gezinnen en minderjarige migranten zodat ze efficiënter gedeporteerd kunnen worden. Wat er kind vriendelijk aan is: de ikea doeken aan de binnenkant van de betonnen muren zodat je kan doen alsof dat plastic groen het bos is dat achter het prikkeldraad ligt.
Gevangenissen bestaan enkel en alleen zodat er een "wij" tegen "zij" idee gecreëerd kan worden. "Wij brave burgers" moeten worden beschermd tegen "zij die daar binnen zitten". Tegen de alleenstaande minderjarige kinderen die gevlucht zijn voor armoede en geweld. Beschermd tegen de gezinnen die gevlucht zijn voor klimaatrampen en vervolging. Beschermd tegen mensen die te vaak opgepakt zijn voor winkeldiefstal. Of mensen die niet weten hoe ze anders hun hoofd boven water kunnen houden dan door drugs te dealen.

Zo wordt een racistisch klassensysteem verstopt achter dure woorden. En het lijden van mensen achter een rethoriek van angst en haat voor elkaar. Terwijl wij als schapen worden gedirigeerd in de pas te lopen voor zakkenvullende en machtsbeluste politici. Want de dreigende muren achter ons zijn een bedreiging naar ons allemaal: als je uit de maat loopt, kom je daar zelf terecht. Daarom is NIEMAND VRIJ TOT IEDEREEN VRIJ IS.

En daarom staan wij hier: om te laten zien dat wij niet bang zijn. Dat we ons niet laten meevoeren aan de leiband van angst en haat. Dat we degenen die binnen zitten niet vergeten. Dat ze er wél bij horen. Voor een samenleving zonder muren, zonder grenzen en zonder onderdrukking.

GEEN BAZEN EN POLITICI MAAR ZELFBESTUUR EN ANARCHIE


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech