Zwerfvuil: raap het zelf, want de gemeente doet weinig.

Opinie, gepost door: Krijtje v.d Stoep op 20/12/2023 12:03:35

We betalen, in welke gemeente we ook wonen, best veel belasting voor afval. Ik woon in Leiden en ik vind dat ik veel meer van deze gemeente mag verwachten dan zij doen.


Op papier is het dik voor mekaar. Gemeente Leiden beweert dat zwerfvuil altijd uit het groen geraapt wordt voor er gemaaid wordt, en dat veldjes, groenstroken en oevers 20x per jaar leeg worden geraapt. Dat gebeurt echter niet.
Wat ook slechts in theorie gebeurt, is het apart inzamelen van gft. Laatst zag ik dat de gft bakken samen met restafval in dezelfde vuilniswagen werd geknikkerd. Uiteraard dien ik daar dan formele klachten over in. Maar dat helpt niks, want daarop wordt gereageerd met leugens en smoezen.
Wat ook zo raar is:gevaarlijk chemisch afval dat in het milieu ligt, daar kun je in het weekend en 's avonds geen spoedmelding voor doen. Met als resultaat dat er heel vaak dagenlang lachgastanks, soms compleet met ballonnen en patronen in de buurt van speeltuintjes en voetbalveldjes liggen. De gemeente vindt het overdreven veeleisend van me als ik hen vraag daarvoor een spoedmeldingssysteem te maken. Als je, zoals ik, dus de pech hebt in een stad te wonen waar sommige mensen alles zomaar neergooien, en je vindt dat erg slecht voor de stadsnatuur en een slecht voorbeeld voor jongeren dan heb je dus weinig aan de gemeente. Ook de landelijke overheid werkt niet mee. Zo is bv nu al aangekondigd dat het verbod op wegwerpbekers, wat januari 2024 start, niet gehandhaafd zal worden. Dus kunnen mensen die niet willen dat het gras bezaaid ligt met rotzooi die fijngemalen wordt door maaibedrijven, weinig anders doen dan rapen, rapen, rapen. Ik zeg eerlijk:"Dat doe ik niet oeverloos." Ik haal gemiddeld 60 liter zooi per week uit het groen. En ik zie meer (vooral 50+) mensen, af en toe flink wat wegrapen. Beter zou het zijn als iedereen ophoudt drinken in wegwerpbekers te kopen. En als iedereen van het nageslacht eist dat er geen verpakt snoep mee naar buiten wordt genomen. Je kunt het ook binnen uitpakken en de verpakking in de vuilnisbak doen. Verpakkingen buiten in open prullenbakken gooien is beter dan in het milieu smijten, maar gooi het toch liever thuis bij het afval. Want vogels zijn dol op de geur van junkfood en halen de bakken leeg.
Gemeenten die WEL van goede wil zijn, kunnen uiteraard maaibedrijven een financiele sanctie geven als zij het zwerfvuil vermalen in plaats van het eerst op de ruimen. Dat helpt. Een makkelijke manier om WEL mogelijk te maken dat gevaarlijk chemisch afval opgeruimd wordt buiten kantooruren:maak er een speciaal meldingssysteem voor en maak van het opruimen een politietaak. Nee, die hebben het niet te druk. Flauwekul.
Gft apart inzamelen moet. Als er op de dag dat alleen gft aangeboden mag worden, toch restafvalbakken op straat staan, dan neem je als gemeente die restafvalbakken in beslag. Dan is dat gedonder ook heel gauw over.
Is dit nou allemaal zo belangrijk? Ja. Want jonge vogels stikken soms in zwerfafval. Ooievaars bijvoorbeeld hebben het in het voedseizoen zo druk, dat ze niet goed opletten en postbode-en andere elastiekjes aan hun kinderen geven. Die stikken daarin. O ja, en peuken :die verteren niet en er zit rattengif in de tabaksresten. Dus hou die ook gewoon bij je als je buiten rookt. Er zijn draagbare asbakjes te koop:bij je dealer of online. Een leuk goed voornemen is:niks meer buiten weggooien. En geen vuurwerk afsteken, want dat is ook enorm vervuilend. En af en toe een groenstrook of oever leegrapen is helemaal tof. Alvast bedankt.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech