EU benoemt een vos om op kippen te passen

Opinie, gepost door: nn op 10/10/2023 10:09:15

https://spanishrevolution.net/la-ue-designa-a-un-zorro-para-cuidar-de-la...
- vertaald met DeepL.

De plenaire vergadering van het Europees Parlement heeft de Nederlander Wopke Hoekstra benoemd tot de nieuwe Europese Commissaris voor Klimaatactie.

Wopke werkte jarenlang voor oliemaatschappij Shell, het eerste Europese bedrijf dat werd veroordeeld voor zijn bijdrage aan de opwarming van de aarde. Van hem is ook bekend dat hij in Nederland 3,4 miljard euro overheidssteun heeft verleend aan de luchtvaartmaatschappij KLM (in strijd met de klimaatdoelstellingen van de EU), dat hij heeft gewerkt voor een adviesbureau dat enkele van de meest milieuonvriendelijke bedrijven ter wereld adviseert en dat hij betrokken was bij de aankoop van aandelen in een belastingparadijs op de Maagdeneilanden. De Europese Volkspartij en de liberalen, maar ook socialisten en groenen, stemden voor deze ecocidale benoeming.

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN was tijdens de laatste top van het orgaan dat hij leidt, onomwonden over de situatie waarin onze beschaving zich bevindt met betrekking tot klimaatverandering: "we hebben de poorten van de hel geopend", zei hij. De wereldwijde temperatuurgegevens van september bevestigen dit, want ze zijn 1,75°C warmer dan het septembergemiddelde voor de pre-industriële referentieperiode en overschrijden nu al de 1,5°C die in het Akkoord van Parijs als veilige limiet is vastgelegd. De volgende grafiek is een goede illustratie van de kritieke situatie waarmee we geconfronteerd worden:

De feiten liggen er, net als de gevolgen voor onze samenleving. Tienduizenden doden door overstromingen of door de hitte, stijgende prijzen, hongersnood, verlies van biodiversiteit of een versnelde achteruitgang van de levenskwaliteit zijn slechts enkele van de gevolgen van de klimaatverandering die we nu al ondervinden en die helaas in hetzelfde tempo zullen toenemen naarmate de temperaturen stijgen. En wat doen openbare instellingen eraan? Weinig tot niets. Het meest recente voorbeeld van de klimaatblindheid van de heersende klasse is de bevestiging door het Europees Parlement van Wopke Hoekstra van Nederland en Maros Sefcovic van Slowakije, die momenteel verantwoordelijk zijn voor interinstitutionele relaties en prognoses, als de nieuwe Europese commissarissen voor respectievelijk Klimaatactie en het Groene Pact.

"Dit is heel slecht nieuws voor Europa, voor zijn transparantie en voor democratische beslissingen. Natuurlijk, een commissaris die een sterk karakter heeft tegen de landen van het Zuiden en vanwege zijn dubieuze staat van dienst met de financiële, vastgoed- en olielobby's. Hij heeft een zeer dubieuze reputatie in zijn politieke en professionele verleden.
Ana Miranda, BNG MEP.

Het CV van de klimaatvos

Wopke Hoekstra is beroemd geworden als voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Financiën. In die hoedanigheid verleende hij 3,4 miljard euro staatssteun aan luchtvaartmaatschappij KLM, wat indruist tegen de klimaatdoelstellingen van de EU voor de transportsector.

Hoekstra is gevoelig voor de landbouwlobby en werd ook bekritiseerd vanwege zijn hardnekkige verzet tegen de plannen van zijn eigen regering om de Nederlandse veestapel te verminderen, een maatregel die de uitstoot van methaan en stikstofoxide in het land moet verminderen. In 2020, toen hij minister van Financiën was, stelde Hoekstra verrassend genoeg voor om onderzoek te doen naar het gebrek aan begrotingsruimte in bepaalde Europese landen om de Covid-19 pandemie aan te pakken. Hij wekte vooral de woede op van de Portugese premier, de socialist Antonio Costa, die zijn standpunt "walgelijk" noemde en de Nederlander beschuldigde van "terugkerende kleinzieligheid".

Hij werkte ook jarenlang op de commerciële afdeling van oliemaatschappij Shell, het eerste Europese bedrijf dat werd veroordeeld voor zijn bijdrage aan de opwarming van de aarde. Maar dat is nog niet alles: elf jaar lang werkte hij voor McKinsey & Company, een adviesbureau dat minstens 43 van de 100 meest vervuilende bedrijven ter wereld heeft geadviseerd, waaronder tabaks-, farmaceutische en olie- en gasbedrijven. Al deze informatie staat in zijn openbare CV:

(AFBEELDING in Spaanse artikel.)

Een ander hoogtepunt op het CV van de nieuwe commissaris voor Klimaatactie is zijn betrokkenheid bij het mediaonderzoek "Pandora's Papers". Hoekstra investeerde een grote som geld in aandelen in een safaribedrijf in Oost-Afrika via een bedrijf dat actief is op de Maagdeneilanden en verkocht de aandelen een week voordat hij aantrad als minister van Financiën. Zijn excuus was dat hij niet wist dat het bedrijf een belastingparadijs was op de Maagdeneilanden.

Een grote meerderheid van het Europees Parlement stemde deze week voor deze benoeming, alleen links was tegen. De Groenen, die de sleutel vormden tot het eindresultaat, hoewel er meningsverschillen waren onder hun Parlementsleden, zijn onbegrijpelijk.

"Wij willen onze verbazing en teleurstelling uitspreken over de overeenkomst tussen socialisten, groenen, liberalen en de Volkspartij (...). Wij zijn van mening dat de tijd voor het niet serieus nemen van maatregelen tegen klimaatverandering voorbij is. We kunnen niet doorgaan met greenwashing terwijl we geen planeet meer hebben om op te leven".
Idoia Villanueva, Europarlementariër voor links in Navarra.

Bron en meer info:

https://www.publico.es/internacional/wopke-hoekstra-comisario-europeo-ac...

https://www.elsaltodiario.com/union-europea/wopke-hoekstra-asesor-shell-...


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech