STOP UITVERKOOP SOCIALE HUURWONINGEN/HOUSES FOR PEOPLE, NOT FOR PROFIT

Aankondiging, gepost door: nn op 18/08/2023 08:10:56

Wanneer: 19/08/2023 - 15:00

DE KEY IS ER NIET VOOR IEDEREEN.
FLITSACTIE: V.NOORDTKADE 100


Zaterdag gaat actiegroep Niet Te Koop voor haar 142ste flitsactie naar de Spaarndammer buurt, waar jongerenhuisvester De Key te koop heeft aangeboden de benedenwoning Van Noordtkade 100 met een vraagprijs van €400.000. De markt is alweer zo overspannen dat binnen een week de woning al 'onder bod' staat. Er gaat dus flink overboden worden, kun je van uitgaan.
Het blok met van Noordtkade 100 werd gebouwd voor woningbouwvereniging Het Westen en opgeleverd in 1985. Het blok werd gebouwd tegen het gebouw van de Technische Unie.

De stichtingskosten voor een appartement waren F120.677. Deze kosten zijn met de huurpenningen in 38 jaar al lang opgebracht, maar jongerenhuisvester Lieven de Key wil nog even cashen. En dat doen ze goed! In het Jaarverslag 2022 wordt geklaagd dat de verkoopopbrengst tegenvalt, maar als je de getallen bekijkt zie daar niets van: huuropbrengsten 221 miljoen, verkoop 120 miljoen! In 2021 was dat nog 91 miljoen.

Sociale huisvesting minimale voorziening
Waar klaagt de corporatie over? Het jaarverslag begint met: 'Lieven de Key staat er financieel gezond voor en dat geeft ruimte voor onze maatschappelijke ambities'. De Key richt zich zuiver en alleen op woonstarters. 'Overdragen van bezit dat niet bij onze koers past', staat ook in het verslag. Hoort daar dan bij dat de échte sociale woningen dan verkocht moeten worden? Voor de Key is sociale huisvesting een minimaal vangnet dat voorbehouden moet blijven voor jongeren. Ook in het jaarverslag: 'Stichting Lieven de Key draagt bij aan de dynamiek van de stad door jonge mensen de kans te bieden om hun eerste stappen te zetten op de Amsterdamse woningmarkt'. De vertaling: 'Oudere huurder, val maar dood. We verkopen de huizen die voor u geschikt zouden zijn geweest'.
Het verhuurbeleid van De Key
Nemen we een steekproef van de woningen van De Key die vrijkomen en om de een of andere reden niet wordt verkocht maar sociaal verhuurd, dan blijkt de meerderheid beschikbaar te worden gesteld aan mensen onder de 28, die dan een contract met een looptijd van 5 jaar krijgen aangeboden:

Thérèse Schwartzestraat 14 dd 3-7-2023
Olympiaweg 100 8-8-2023
Olympiaweg 116 9-8-2023
Turnerstraat 16 3-7-2023
Dit zijn doodgewone reguliere sociale huurwoningen. Waarom krijgen hier jongeren voorrang boven anderen die even hard een woning behoeven? De enige woning die ik tegenkwam zonder voorrrang voor jongeren was er een aan de Von Zesenstraat 273 op 14-8-2023
Particuliere sociale voorraad kachelt achteruit

Uit gegevens van het statisch bureau van de gemeente blijkt dat in vier jaar tijd de sociale voorraad in particulier bezit is gehalveerd van 12 naar 6%. Een gevolg van de dramatische stijging van de WOZ-waarde waardoor een huur in de vrije sector gevraagd kan worden bij een nieuwe verhuring. Een reden voor corporaties om hier niet te verkopen. Maar niets van dit al:

De sociale voorraad van corporaties is weliswaar boven het stedelijk gemiddelde, maar daalt in een hoger tempo. In vier jaar met 7% tegenover stedelijk 2%. Corpo+part was in 1917 65%, in 2021 52%. Een pijlsnelle daling. Alle reden om ook hier op de rem te gaan staan: een stop op de verkoop!
Dwingende afspraken per corporatie
Weer wordt voorbijgegaan aan allerlei beloften gedaan in de prestatieafspraken met de gemeente en huurdersorganisaties. Ik noem:

* de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag, het betreft hier immers een benedenwoning, uitstekend geschikt voor iemand die ouder of slecht ter been is;
*behoud van menging van betaalbare en dure woningen;
* behoud, nee: uitbreiding van de sociale voorraad.

Er blijken corporaties te zijn die niet sociaal kunnen omgaan met de speelruimte die zij hebben, met name De Alliantie en De Key. Zij verkopen dat het een lieve lust is. Hun speeltijd moet over zijn! In de komende prestatieafspraken die gaan gelden van 2024 tot 2027 dienen er dwingende afspraken per corporatie te komen.
Terughoudend
De corporaties hebben zich zich gebonden aan de zogeheten 'Prestatieafspraken 2020-2023'. Gemeente, huurderskoepels en woningcorporaties zijn daar onder andere in overeengekomen dat omdat in Stadsdeel Zuid er al zo weinig sociale huur is, men terughoudend zal zijn in het verkopen van sociale huurwoningen. Niets is minder waar. Het verkooptempo is minimaal gelijk aan het tempo in de vorige periode 2016-2019, de laatste maanden is door het koppel Key-Alliantie een versnelling ingezet.

Kapitaal in plaats van sociaal
Een woning wordt weer te grabbel gegooid die zeer geschikt was geweest voor de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag: om ouderen en mindervaliden te verhuizen van tweehoog of hoger naar beneden. Minimaal had de woning kunnen worden gelabeld als bestemd voor senioren.

Wie profiteert?
Corporatiewoningen zijn maatschappelijk bezit. Zij dienen een waarborg te zijn dat er voor de mensen betaalbare woningen voorhanden zijn. We zien echter een omgekeerd proces: woningen worden steeds duurder, de woonlasten worden voor de huurder elk jaar hoger. Wie profiteren hiervan? Degenen die verhuren en degenen die woningen bezitten. Over de rug van de huurder wordt de bezitter slapend rijk.

Waarom nog verkoop? Stop daarmee!
De corporaties zijn wel enige uitleg schuldig waarom zij nog verkopen. Hun redenering is dat zij geld nodig hebben voor nieuwbouw. Maar die nieuwbouw stagneert. Nog niet de helft van wat is gepland komt van de grond. Zo wordt het niks met het behoud van de sociale voorraad, helemaal niet in Oud West, Oud Zuid, Centrum en ga maar door.

KOMT ALLEN !
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Juist nu is actie belangrijk. Er worden onderhandelingen gevoerd over het beleid de komende jaren. Gemeente en huurderkoepels moeten hun rug recht houden en kunnen daarvoor wel een steuntje in de rug gebruiken. Niet Te Koop roept iedereen op mee te doen. Opnamen van de actie worden verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Van Noordtkade 100, zaterdag 19 augustus, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech