STOP UITVERKOOP SOCIALE HUURWONINGEN !

Aankondiging, gepost door: nn op 15/07/2023 07:10:45

Wanneer: 15/07/2023 - 15:00

KEY EN ALLIANTIE ZIJN MARKETEERS, GEEN VOLKSHUISVESTERS !


De huurder is vogelvrij verklaard.

Rustig in een woning blijven zitten is er niet meer bij. Als je op deze cowboymarkt eindelijk een slecht onderhouden huis hebt gevonden, moet je je weer zorgen maken: waar zit ik over een paar jaar? Gelukkig schiet actiegroep Niet Te Koop met flitsactie #137 stroomafwaarts sneller dan haar schaduw!

Viermaal modaal:
Flitsactie 137 brengt actiegroep Niet Te Koop weer naar de Rivierenbuurt, waar vastgoed-corporatie De Key de zoveelste benedenwoning te koop heeft aangeboden: Dintelstraat 86-huis, voor de som van liefst €650.000. Zonder startkapitaal dien je bijna viermaal modaal te verdienen om hier financiering voor te krijgen.
Dwingende afspraken per corporatie
Weer wordt voorbijgegaan aan allerlei beloften gedaan in de prestatieafspraken 2020-2023 met de gemeente en huurdersorganisaties. Ik noem:

* de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag, het betreft hier immers een benedenwoning, uitstekend geschikt voor iemand die ouder of slecht ter been is;
*behoud van menging van betaalbare en dure woningen;
* behoud, nee: uitbreiding van de sociale voorraad.

Er blijken corporaties te zijn die niet sociaal kunnen omgaan met de speelruimte die zij hebben, met name De Alliantie en De Key. Zij verkopen dat het een lieve lust is. Hun speeltijd moet over zijn! In de komende prestatieafspraken die gaan gelden van 2024 tot 2027 dienen er dwingende afspraken per corporatie te komen.
Samenwerkingafspraken of prestatieafspraken?
De corporaties hebben het consequent over 'samenwerkingsafspraken'. Bij samenwerking past gelijkwaardigheid, inspanningsverplichting, je best doen. Gemeente en huurdersorganisaties gebruiken het woord 'prestatieafspraak'. Er dient dan te worden gepresteerd, de prestatie kan worden gecomtroleerd, wordt er niet geleverd dan kan er een sanctie op staan. Heel andere koek.
Actiegroep Niet Te Koop wil dat voortaan gesproken wordt van prestatieafspraken. Waarin duidelijke, nauw omschreven doelen in staan die onafhankelijk worden gemonitord en waar ook sancties in zijn opgenomen.
Terughoudend
De corporaties hebben zich zich gebonden aan de zogeheten 'Prestatieafspraken 2020-2023'. Gemeente, huurderskoepels en woningcorporaties zijn daar onder andere in overeengekomen dat omdat in Stadsdeel Zuid er al zo weinig sociale huur is, men terughoudend zal zijn in het verkopen van sociale huurwoningen. Niets is minder waar. Het verkooptempo is minimaal gelijk aan het tempo in de vorige periode 2016-2019, de laatste maanden is door het koppel Key-Alliantie een versnelling ingezet.

Prestatieafspraken 2024-2027
De verkoop in Zuid zou best eens opgeschroefd kunnen zijn vanwege de mogelijkheid van een verbod de komende jaren. Voor veel verkopen zijn immers geen volkshuisvestelijke argumenten, de inzet vanuit de gemeente voor de prestatieafspraken 2024-2027. Zo heeft De Alliantie deze week Laan der Hesperiden16-1 te koop aangeboden. Uit een complex van 41 woningen waar nog 35 in corporatiebezit, verreweg het grootste deel. Hier lijken louter financiële overwegingen een rol te spelen.

KOMT ALLEN !
Actiegroep Niet Te Koop gaat door met haar flitsacties tot het doel is bereikt: een stop van de verkoop. Juist nu is actie belangrijk. Er worden onderhandelingen gevoerd over het beleid de komende jaren. Gemeente en huurderkoepels moeten hun rug recht houden en kunnen daarvoor wel een steuntje in de rug gebruiken. Niet Te Koop roept iedereen op mee te doen. Opnamen van de actie worden verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Dintelstraat 86-huis, Rivierenbuurt, zaterdag 15 juli, aanvang 15.00.
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit 1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech